Hirdetés

A belváros egyik legrégebbi szégyenfoltja a Janus Pannonius Múzeum látogatóközpontjaként születik újjá.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, tavaly májusban vonultak fel a Strabag Építő Kft. munkatársai a Régészeti Múzeum Széchenyi téri épületénél, ekkor vette kezdetét a régóta üresen omladozó belvárosi szégyenfolt várva várt felújítása.

A munka azóta is ütemterv szerint folyik a területen, ahol a városvezetés február 28-án tartott bejárást.

A múzeumból látogatóközpont lesz

A „terepszemlén” Ruzsa Csaba és Zag Gábor alpolgármesterek mellett többek között részt vett Horváth Tamás, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke, Kincses Márk, a turizmusfejlesztési osztály vezetője, Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója, valamint Csúcs Zoltán, a felújítást koordináló Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Az épület emeletein, a folyosókon és a termekben a bejárás ideje alatt is nagyban zajlott a renoválás, alábbi képeinken pedig jól látszik, hogy a múzeum már közel sincs annyira romos és elhanyagolt állapotban, mint volt:

A munkálatok megtekintését követően Ruzsa Csaba lapunknak elmondta, hogy az intézmény megújuló kiállítótereinek tartalmi koncepcióját, valamint a különböző múzeumpedagógiai programokat a JPM szakemberei már elkészítették (a diákok tableteket is kapnak egyes tárlatvezetéseken).

Barokk kori festés a múzeum falán

Jelenleg – folytatta – a belső terekben feltárt barokk kori falfelületek megőrzésének lehetőségeiről indulnak egyeztetések a műemlékvédelmi szereplőkkel, de most dőlnek el például olyan fontosabb kérdések is, mint például, hogy milyen színre fessék a falakat, ablakokat, illetve az is, hogy a városvezetés miként tudja segíteni az időszaki kiállításoknak helyet adó földszinti termek kialakítását.

Ruzsa Csaba, Zag Gábor és Horváth Tamás a múzeumban

– A legfontosabb, hogy a felújítás után az épület a Janus Pannonius Múzeum látógatóközpontja lesz, tehát nem régészeti múzeumnak fogjuk hívni. A turista- és diákcsoportok ide érkezhetnének először. Itt rakhatják le csomagjaikat, itt vásárolhatnak emléktárgyakat és miután itt betekintést nyerhetnek Baranya és Pécs átfogó történetébe, innen indulhatnak tovább a többi belvárosi múzeumba. Ha pedig befejezték a múzeumlátogatást, itt tudnak meginni egy kávét a kertben – fogalmazott az alpolgármester.

Mint mondta, a projekt bruttó 1,3 milliárd forintból valósul meg, de van egy tartalékkerete is például az esetlegesen megemelkedő építőipari árak fedezésére.

Kiemelte, hogy a büdzsét egyelőre tudják tartani, ugyanakkor hozzátette, hogy az alapanyagárak növekedésének mértékét egyelőre nem látják előre pontosan (6-8 százalékos emelkedéssel számolnak, ami jóval kevesebb, mint amivel korábban kalkuláltak). Az viszont már most látható, hogy az eszközbeszerzés során a JPM-nek hozzávetőlegesen 30-50 millió forintos önkormányzati segítségre lesz szüksége – mondta az alpolgármester.

Az épület szeptemberre várhatóan elkészül, a tervek szerint ezután nem sokkal – még idén – meg is nyithat a pécsiek és a városba látogatók előtt – jegyezte meg Ruzsa Csaba.

A felújítás előzményeiről és a látogatóközpont részletes tervéről alábbi cikkünkben írtunk:

https://www.pecsma.hu/kultura/viszlat-belvarosi-szegyenfolt-megkezdodott-a-regeszeti-muzeum-felujitasa/?highlight=r%C3%A9g%C3%A9szeti%20

Hirdetés