21 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
Kezdőlapne pipáld kiSzívélyes hangulatról cikkeztek az erdélyi lapok

Szívélyes hangulatról cikkeztek az erdélyi lapok

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor tavalyi puskaporos légkörével ellentétben az idén szívélyes hangulat jellemezte Traian Basescu román államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök székelyföldi szereplését – írta hétfőn a romániai magyar sajtó.

A Kolozsváron megjelenő Krónika című napilap szerint csalódást okozott a Tusnádfürdőn lezajlott szabadegyetem szombati, Orbán Viktort, Traian Basescut és Tőkés Lászlót felsorakoztató záró előadása mindazoknak, akik a román és a magyar jobboldal hatalomra kerülése apropóján minduntalan a konfrontatív politika előretöréséről beszéltek.

A lap szerint nem véletlen, hogy a tavalyi Tusványos puskaporos légkörével ellentétben az idén szívélyes hangulat jellemezte a két politikus székelyföldi szereplését, hiszen mindketten maguk mögött tudják már azokat a politikai megmérettetéseket, amelyek miatt egy évvel ezelőtt még nem kerülhették el, hogy ne foglaljanak állást nyílt színen a két ország kapcsolatában vita tárgyát képező kérdésekről – olvasható a Krónikában.

A szintén Kolozsváron megjelenő Szabadság című napilap kommentárja szerint a román államfő és a magyar miniszterelnök szemmel láthatóan kerülte a feleket megosztó témákat, így a Románia és Magyarország közötti viszony a következő időszakban fellendülhet. A két ország elsősorban az Európai Unió keretében talál egymásra, hiszen a nagy európai közös témák mentén erősítheti egymást Bukarest és Budapest – olvasható a Szabadságban.

A Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó (ÚMSZ) című napilap a két politikus előadásai kapcsán megállapította: az ünnepélyes és lelkes nagyotmondás, az „elméleti igényű” politikai halandzsa, a kulcsszavak gépies sorolása, a képes beszéd erőltetése a legjobb tartalmakat és gondolatokat is képes lejáratni. A kommentátor szerint egyetlen kulcsfogalom alig hangzott el a világ közepében megtartott politikai sztárparádén: a demokrácia – olvasható az ÚMSZ-ben.

A Sepsiszentgyörgyön megjelenő Háromszék című napilap szerint míg Tőkés László közép-európai autonómiapéldákra hivatkozva tematizált, Orbán éppen a térség új szerepvállalási potenciálját vázolta fel. A két nézet pedig éppen az önrendelkezés magasságában találkozott, hiszen a politikai-adminisztratív autonómia csakis a gazdasági-pénzügyi önrendelkezés és szuverenitás kíséretében tekinthető életképesnek – olvasható a Háromszékben.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő