Hirdetés

Az Olvasás a Gyerekekért Alapítványnak az Alexandra Kiadócsoport olvasóinak jóvoltából lehetősége adódik 20 magyarországi, gyermekekkel foglalkozó intézmény könyvtárát feltölteni 850 000 Ft értékű könyvcsomagokkal.

Általános iskolák, kollégiumok, közösségi házak, települési könyvtárak, gyermekkórházak, árvaházak, alapítványok, gyógypedagógiai vagy művészeti intézmények – bármely olyan intézmény esélyes lehet az adományra, amely csoportos tevékenységek keretében a 6–15 éves korosztállyal napi rendszerességgel foglalkozik, és célkitűzései között szerepel a hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok segítése, kulturális felzárkóztatása.

Az érvényes jelentkezést leadók közül kiválasztott 20 támogatott intézmény a jelentkezési határidő után, legkésőbb 2024. június 30-ig kerül kiválasztásra. 

Bővebben az Olvasás a Gyerekekért Alapítványról:

Az Olvasás a Gyerekekért Alapítvány nonprofit szervezet azért jött létre,
hogy minden gyermek és fiatal részesüljön az olvasás örömében.

Az olvasás létfontosságú boldogságunk és társadalmi boldogulásunk szempontjából. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy az olvasás csökkenti a stresszt, javítja a memóriát, fejleszti az íráskészséget, bővíti a szókincset, segíti a társadalmi beilleszkedést és mobilitást, jó hatással van a kreativitásra és az empátiára. Az Alexandra Kiadócsoport vezetőjeként Matyi Alexandra mindig is nagy odafigyeléssel fordult a gyermekirodalom irányába, hiszen nagyon fontos, hogy az olvasás szeretetét mihamarabb átadjuk a fiatal generációknak.

Az olvasás nagyban segíti a fiatalok fejlődését, jövőbeni lehetőségeit, azonban néhány gyermek számára a könyvek elérhetősége csak a települési könyvtárban és az óvodában, iskolában adott, otthon nem. Ráadásul sok család – még ha tehetné is – nem szán elég időt a közös olvasásra.

Matyi Alexandra és Szántó Dániel író 2021-ben hozták létre az Olvasás a Gyerekekért Alapítványt azzal a céllal, hogy a gyermekek és a felnőttek körében egyaránt felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára és jótékony hatásaira, valamint iskolákkal, könyvtárakkal és más intézményekkel együttműködve segítsék azokat a fiatalokat és intézményeket, akiknek a könyvek közelsége, elérhetősége nem természetes vagy akadályozott.

Az alapítvány tevékenysége:

• Tartós közérdekű célt ellátva a kultúra országos szintű terjesztése hazai és nemzetközi szórakoztató irodalmi műveken keresztül, elsősorban a fiatalabb korosztály számára
• Az olvasás megszerettetése kiskorúakkal, hátrányos helyzetű fiatalokkal az érdeklődési igényeiknek megfelelő kortárs regények kiválasztásának útján
• Az elmaradott régiók, kevésbé tehetős családok, kórházi ápolásra szoruló fiatalok olvasási lehetőségeinek bővítése a részükre felajánlott szórakoztató irodalmi műveken keresztül
• A hazai iskolai könyvtárak szélesebb körű ellátása szórakoztató irodalmi művekkel
• Iskolai előadások kortárs szerzők alkotásairól, kortárs szerzők részvételével, melyek a 21. század olvasási élményét hozzák közelebb a diákokhoz
• Irodalmi pályázatok létrehozása fiatal, feltörekvő hazai kiskorúak számára, tehetséggondozás
• Felnőttek, szülők edukálása az olvasás társadalmi felelősségvállalása területén

További információk: https://olvasasagyerekekert.hu/

(x)

Hirdetés