Hirdetés

A minap a mentőknek kellett újraéleszteniük azt a kisbabát, akit Baranya megyei édesanyja úgy szült meg, hogy állítása szerint nem tudta: gyermekével várandós. Az interneten azonnal megindult a találgatás, miként lehetséges mindez.  Megkérdeztük az eset kapcsán a lány háziorvosát és egy független szülészt is. 


Biztosan sokan hallottak már olyan esetekről, amikor egy édesanya nem tudta, hogy várandós. Az a baranyai lány sem tudta, aki az Országos Mentőszolgálat beszámolója szerint május 15-én azért kérte a mentők segítségét, mert hasi fájdalmai voltak, s bár éppen előző nap járt a háziorvosnál, az nem állapított meg betegséget, sem azt, hogy terhes lenne. Mint kiderült, a hetedik hónapban volt, és idő előtt szülte meg gyermekét.

Megkerestük a lány háziorvosát, hogy ő miként látja a történteket.

– A lány április elején nem hasi panaszokkal, hanem torokfájással érkezett hozzám. Amikor nálam járt, nem volt észrevehető a terhessége, így nem is vizsgáltam meg – mondta el lapunknak dr. Menczer Gábor háziorvos. Hangsúlyozta, hogy bár nem először találkozik hasonló esettel, hogy a kismama a szülésig nem volt tudatában annak, hogy babát vár, kizártnak tartja, hogy egy édesanya ne észlelte volna a hasában növekvő magzatot.

Az áldott állapotnak vannak előjelei, melyeket szinte minden kismama máshogy él meg, a tünetek eltérő intenzitással jelentkeznek, de vannak olyanok is, akiket „megtréfál” saját szervezete. Nem ritka, hogy a nők a terhesség alatt végig menstruálnak és a pocakjuk sem nő nagyra.

Az első trimeszterben könnyebben „titokban tud maradni” az áldott állapot dr. Hartmann Tamás pécsi szülész-nőgyógyász szerint, hiszen ebben a periódusban igen gyakori még a havi vérzés, illetve a terhesség tünetei, a rosszullét és a hányinger sem mindenkinél jelentkeznek.

A pocak mérete is testalkat kérdése, vannak olyan hölgyek, akiknek nem nő akkorára a hasa, illetve a molettebb testalkatú nőknél könnyebben látatlan marad az áldott állapot. Ám nem ezek a tényezők azok, amik miatt nem maradhat rejtve a terhesség ténye.

– A második trimeszterben, főleg a huszadik hét után olyan intenzitással tud mozogni már a magzat, hogy elképzelhetetlennek tartom, hogy az édesanya ne vegye észre, hogy egy gyermek növekszik a hasában – mondja el a szakember. Hallani lehet ezeknek az eseteknek a kapcsán – folytatja –, hogy az anyuka a pici mozgását a bélmozgásokkal tévesztette össze, ezért nem tudhatta, hogy terhes, amit én szintén elképzelhetetlennek tartok. A harmadik trimeszterben a magzat ugyanis akkorákat tud már rúgni, hogy egyszerűen nem összetéveszthető semmi mással.

A szülész-nőgyógyász elmesélte, hogy legutóbb pár éve találkozott egy hasonló esettel praxisában. Egy asszony erős vérzéssel érkezett az orvoshoz, aki azonnal megállapította, hogy sürgősen a szülőszobára kell vinni őt. A nő az utolsó pillanatig állította, hogy ő nem terhes, és a szülőszoba helyett neki a műtőben a helye. Kiderült, hogy egészen más, magánéleti probléma állt a dolog mögött, egyfajta tagadás volt, egy pszichés állapot.

Fiziológiailag nem tud ez az időszak észrevétlen maradni, vagy hasonlítani bármilyen más betegségre, gyomorrontásra vagy erős bélmozgásra – így dr. Hartmann Tamás.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét