Több ezer gyerek sportolhat az új pécsi labdarúgó-akadémián

Hirdetés

Szerdán megkezdődött az idősebb Dárdai Pál nevét viselő pécsi labdarúgó-utánpótlás akadémia építése a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. Gyöngyvirág utcai utánpótlásközpontjának területén. A labdarúgó-akadémia jövőbeni munkájába több ezer – pécsi és a régió településeiről érkező – gyermeket vonnak majd be.

A tavalyi ünnepélyes alapkőletétel után, részletes tervezési és előkészítési folyamatokat követően március 27-én megkezdődött a pécsi Id. Dárdai Pál Labdarúgó Utánpótlás Akadémia építése a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. Gyöngyvirág utcai utánpótlásközpontjának területén, ahol már nagyban folynak a tereprendezési munkálatok.

A legmodernebb környezetben edzhetnek a fiatalok

A várva várt pécsi fociakadémia megvalósítása tehát új szakaszba lépett, a létesítmény céljáról és a fejlesztésről a helyszínen tartott sajtótájékoztató keretében beszélt Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója és Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Már bontják a régi épületeket, nemsokára épülnek az újak

Vári Attila a bruttó 3 milliárd forintos kormányzati forrásból megvalósuló utánpótlás-akadémia építése kapcsán elmondta, hogy nem véletlenül kapták meg a támogatást, hiszen egyrészt a PMFC egy regionális és országos szinten is kiemelkedő, nagy tekintélynek örvendő, meghatározó utánpótlás- és felnőtt labdarúgóklub, másrészt pedig a PSN Zrt. a mai napig tartja a 2016-ban elnyert regionális utánpótlásképző központi pozícióját.

Vári Attila és Páva Zsolt mutatta be a fejlesztést

– A regionális utánpótlásközpontban naponta mintegy 300 igazolt versenyzőt, továbbá a régióban 10 sportegyesület kiemelkedő tehetségű sportolóit képezzük ki a nemzeti válogatott részére. Ez azt jelenti, hogy több ezer gyereket vonunk be a munkába. Ahhoz hogy ezek a fiatalok sportszakmailag tovább tudjanak fejlődni, kell a komoly infrastrukturális háttér. Miután az akadémia elkészül, méltán lehetünk a régió, valamint az ország egyik legjobb képzőközpontja – mondta a PSN Zrt. vezérigazgatója, majd hozzátette, hogy a PMFC mellett a PEAC és a PVSK klubjaival együtt dolgozták ki a pécsi utánpótlásképzés stratégiáját.

Így fog kinézni a város új fociakadémiája

Páva Zsolt elmondta, hogy sportszakmai indokok mellett az épülő akadémia a város sportéletének gazdagodása és fejlesztése miatt is fontos. Emlékeztetett arra, hogy az utánpótlás-akadémia egy olyan folyamatba illeszkedik, melynek része a nemrég átadott Nemzeti Kosárlabda Akadémia, a PVSK sporttelepének felújítása és bővítése, a szintén a közelmúltban átadott új Verseny utcai tornacsarnok, valamint az egyetem új birkózócsarnoka is, melynek építése pár hónapon belül kezdődik.

2020-ra elkészül

– Pécs sok évtizednyi lemaradását igyekszik tehát rohamléptekkel behozni ezekkel a sportfejlesztésekkel, hogy a város újra el tudja foglalni azt a helyét az ország sporttérképén, amit korábban elfoglalt – mondta a polgármester.

A régió és az ország egyik legerősebb képzőközpontja lesz

A kovácstelepi Id. Dárdai Pál Labdarúgó Utánpótlás Akadémia megépítésével a futballista gyerekek méltó, a modern kor követelményeinek és sportszakmai előírásoknak megfelelő körülmények között edzhetnek majd és készülhetnek fel a mérkőzésekre. De mi is épül konkrétan a területen?

A központi épület látványterve

Az akadémia sportolói két füves gyakorlópályát (ezek 100×64 méteresek), egy műfüves, védőhálós, kivilágítható gyakorlópályát (105×64 méter), egy kis fedett műfüves focicsarnokot (40×60 méteres pályával), bemelegítőpályákat is kapnak. A központi, több mint 2000 négyzetméteres épületben 12 csapatöltöző, valamint edzői és bírói öltözők, masszázs- és orvosi szobák, irodák, tárgyalók, büfé, vizesblokk, bemelegítőterem lesz.

A tervek szerint a létesítményt 2020 szeptemberétől birtokba vehetik a város és a régió ifjú focistái és sportolói.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét