24 C
Pécs
péntek, július 19, 2024
KezdőlapZöldZónaÁllatbarátTöbb a fecske, viszont kevesebb a gólya a megyében

Több a fecske, viszont kevesebb a gólya a megyében

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány legújabb közös hírlevele biztató és aggasztó híreket is tartalmaz egyaránt.

Kicsivel több a fecske

Az idén ismét 7 baranyai településen végeztek fecskeszámlálást (Basal, Helesfa,
Martonfa, Molvány, Somogyapáti, Somogyhatvan, Újpetre). A vizsgált településeken a füsti
fecskék száma kismértékben emelkedett, a tavalyi 212 párról 234 párra nőtt (+10,4 százalék). A molnárfecskék száma már látványosabban változott, a tavalyi 167 párral szemben idén már 246 pár költött (+47,3 százalék).

A gyarapodás ellenére az egyes települések állományai igen eltérő képet mutattak. A füsti fecskék száma csak két településen, míg a molnárfecskéké 4 községben haladta meg az előző évit. Igazi áttörés csak Újpetrén következett be, ahol mindkét faj állománya megduplázódott.

Újabb mélyponton a megye gólyaállománya

Márciusban a hideg, havas tavaszkezdet ellenére a gólyák 30-40 százaléka tért vissza a baranyai fészkekre, ami átlagos értéknek felel meg. A vonulás későbbi időszakában azonban el-elmaradoztak a tavaly még itt költő párok, ezért jelentősnek nevezhető állománycsökkenés következett be.

A teljes megyére kiterjedő nyári felmérés során ezúttal 218 fészket vettek nyilvántartásba. Ezek közül 43 bizonyult lakatlannak, míg 6 fészket csak magányos gólyák foglaltak el. A fészkelők száma 21 párral (-11,1 százalék) volt kevesebb a tavalyinál. Összesen 169 pár költött a megyében, ami történelmi mélypontot jelent. Az 1996-os bázisévhez viszonyítva már 43,3 százalékkal kevesebb gólyánk van.

Öröm az ürömben, hogy a költések kiválóan sikerültek annak ellenére, hogy 33 pár nem
repített fiókákat. A 136 sikeresen költő pár összesen 419 fiókát nevelt fel, ami 39 fiókával
több, mint tavaly. A kirepült fiókák átlagszáma a sikeresen költő párok esetében 3,1, az összes fészkelőpárra számítva 2,5 volt. A felmérők 9 öreg gólya és 20 fióka pusztulásáról is beszámoltak.

Gólyafészek jelenleg a megye 135 településén található, de gólyák csak 114 településen fészkeltek. A legtöbb gólya Kölkeden (15 pár), Mohácson (6 pár), Csányoszróban (6 pár), Oldon (5 pár) és Sellyén (5 pár) költött.

Programajánló: Európai Madármegfigyelő Napok

Október első hétvégéjén az európai madárvédelmi szervezetek ismét megszervezik a
hagyományos madármegfigyelő napokat. A rendezvény során kellemes séták keretében
ismertetik meg az érdeklődőket az adott terület madárvilágával, s közben mindenki választ kaphat kérdéseire. A program egyben verseny is, melyik ország tud minél több helyszínen minél több érdeklődőt mozgósítani, s hol tudják a legtöbb madarat megfigyelni.

Az egyéni megfigyelések adatait is bárki feltöltheti online 4 módon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjára október 7-én 16 óráig IDE kattintva.

Baranyában idén két központi helyszínen fogadják az érdeklődőket, ahol madárgyűrűzési
bemutatók is színesítik a programokat.

Október 6. 7.00–15.00
1. helyszín: Csertő – Halastó.
Koordinátor: Wágner László (30/377-3412)
2. helyszín: Sumony – Halastavak (Madárvonulás-kutató Állomás).
Koordinátor: Bank László (20/334-4608)

Október 7. 7.00–15.00
Sumony – Halastavak (Madárvonulás-kutató Állomás).
Koordinátor: Bank László (20/334-4608)

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő