22 C
Pécs
csütörtök, június 20, 2024
KezdőlapPécs AktuálTöbb száz diák varázsolja széppé a várost

Több száz diák varázsolja széppé a várost

Idén „Itt vagyok!” mottóval rendezik meg a 72 óra önkéntesség kompromisszumok nélkül elnevezésű eseményt. A hétvégén Pécsen több száz középiskolás teszi rendbe környezetét, a tisztítja meg a köztereket és utcákat, ültet virágokat és nyújt segítséget idősek számára.

A három történelmi keresztény egyház három napon át – október 9. és 11. között – zajló eseménysorozata csütörtökön délután vette kezdetét Pécsen a Csontváry Múzeumban tartott megnyitóval, amelyen Udvardy György megyéspüspök és Csizi Péter országgyűlési képviselő szólt a programban részt vevő fiatalokhoz.

A Pécsi Egyházmegye vezetője hangsúlyozta, hogy az önkéntesség az első lépés egy jó cselekedet megtétele felé.

– Az önkéntesség elköteleződést jelent. Ez a program segíteni akarja azt, hogy a bennünk lévő jót mások javára tudjuk fordítani. Fura társadalomban élünk: sokan elvárják, hogy jó történjen velük, elvárjuk, hogy körülöttük rend legyen. Nem jönnek rá, hogy ez leginkább rajtuk múlik – emelte ki a püspök.

72 óra - cikkbe

Csizi Péter lapunknak elmondta, hogy ezt az egész világot behálózó kezdeményezést immár nyolc éve szervezik meg Magyarországon.

– Engem mint alpolgármestert tavaly kerestek meg azzal a kéréssel, hogy a pécsi és baranyai szervezéshez adjunk lehetőséget, nyújtsunk helyszíneket az önkéntes munkához. Idén több mint 350 diák vesz részt ebben a programsorozatban, többségük baranyai – főként egyházi oktatási intézményekben tanuló – középiskolás. A legfontosabb, hogy olyan feladatokat találjunk számukra Pécsen, amelyek által hasznos tagjai tudnak lenni a közösségnek a hétvége során.

A pécsi önkormányzat segítségével köz- és játszótereket, közösségi helyeket tesznek rendbe és tisztítanak meg a fiatalok, de részt vesznek idősek ápolásában is, valamint felkeresnek gyermekotthonokat is.

A város két szempontból is támogatta ezt a kezdeményezést.

– A program üzenete, hogy a fiatalok érezzék, a közösségért mindenképpen tenni kell. Nem csak akkor, amikor azt egy rendezvény keretében kell megtenni, s nemcsak az úgynevezett kötelező önkéntesség keretében, ami valójában arról szól, hogy legyen természetes az, hogy ha kell, akkor lakókörnyezetemben lenyírom a füvet, ha kell, felszedem a szemetet. A másik szempont alapján ez a program felhívja a figyelmet arra, hogy ha a fiatalok végrehajtják ezt az önkéntes munkát, akkor az legyen példa az idősebbek számára, hiszen lakóközösségünk nemcsak akkor szép, ha azt a város rendbe teszi, nemcsak azért szép, mert havi szinten több száz közfoglalkoztatott dolgozik rajta, hanem az is kell hozzá, hogy mi is hozzátegyük a magunk kis munkáját.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő