1+1-gyel oktatja ki a Mecsekért aggódó pécsi civileket a baloldal polgármesterjelöltje

Hiába kérték többször is a Civilek a Mecsekért Mozgalom tagjai, hogy a nemzetközi egyezményeknek megfelelően megnézhessék a pécsi erőmű fatüzelését, adatokat kérjenek Péterffy Attilától, az MSZP-DK-egyezség alapján kijelölt polgármesterjelölt ezt nem engedte meg szabadon. A baloldali jelölt azt üzente a civileknek, hogy az 1+1 összeadásából nekik 8 jön ki, ezért nehéz velük vitatkozni. 

A Civilek a Mecsekért Mozgalom még a szocialista kormány által Pécsre tervezett radarállomás ellen indított harcáról vált ismertté, amit végül sikerült is megakadályozniuk.  A mozgalom azonban később is tovább küzdött, így akkor is, amikor kiderült, hogy a most szintúgy szocialisták által is támogatott Péterffy Attila a pécsi erőmű igazgatójaként felelős volt azért, hogy tízezer tonnaszámra tüzeltek el mecseki fákat az általa vezetett cég kazánjaiban.

Ezt maga a jelölt is elismerte egy előadáson, amelyen arról beszélt, hogy szerinte nem is olyan sok mecseki fát tüzeltek el. Egy korábbi előadásában még évente 450 ezer tonna fáról beszélt, amelynek legalább 33 százaléka erdészeti fa – ez pedig 150 ezer tonnát jelent évente.

A Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője, Vicze Csilla a döbbenetes számok után azt mondja, hogy aligha nevezheti magát valaki demokratikusnak, aki nem engedte meg azt, hogy a civilek valóban megtekintsék azt, hogy mit is művelnek a zárt kapuk mögött az erőműben.

A szóvivő szerint a Civilek a Mecsekért Mozgalom és a Civilek a Zengőért Mozgalom hiába kérték 2009-ben, 2011-ben és 2012-ben is levélben a famennyiség minőségi,
mennyiségi és származási helyének ellenőrzésének lehetőségét, hogy a beléptetés kontrollját szúrópróbaszerűen biztosítsák, ezt Péterffy soha nem engedte meg.

A szóvivő szavaiból az is kiderül, hogy a DK-MSZP-tengely által indítandó polgármesterjelölt évekig még válaszra sem méltatta a civileket, volt, hogy azzal utasított vissza egy, a mecseki erdőirtással kapcsolatos fórumra való meghívást, hogy annak nem tetszett neki a címe. Amikor beengedték a civileket, akkor pedig egy vezetett, irányított túrán vehettek csak részt.

A CMM pedig ezért már 2009-ben – tehát Péterffy baloldali politikai ambíciói előtt 10 évvel – levélben fordult Péterffyhez, amiben az állt, hogy „az így meghirdetett tájékoztató hamis, megtévesztő, csupán a hajbókoló civil szervezetekkel egy látszat-együttműködést bizonyít, a valós civil kontrollra vonatkozó nemzetközi normák eljátszása érdekében”.

A baloldali polgármesterjelölttől megkérdeztük, hogy miért nem lehetett megoldást találni arra, hogy akkor a civilek valóban számukra is megfelelő mennyiségű és minőségű információhoz jussanak, valamint azt is, hogy mi volt az oka annak, hogy nem válaszolt a megkeresésükre.

Péterffy Attila megkeresésünkre azt mondta, hogy fontos az objektív tájékoztatás, de konkrét kérdéseinkre egyáltalán nem válaszolt, hanem weboldalához irányított bennünket.

Ezt követően pedig azt üzente Kővári Jánosnak, az ÖPE elnökének és a Civilek a Mecsekért Mozgalomnak, hogy „nehéz olyan közéleti szereplőkkel érdemi vitát folytatni, akiknél 1+1 az 8!” 

Az említett nemzetközi, Aarhusban megkötött, törvénybe iktatott egyezményben az áll, hogy „mindenkinek joga van ahhoz, hogy egészségének és jólétének megfelelő környezetben éljen, továbbá mind egyénileg, mind pedig másokkal együttesen kötelessége a környezet védelme és javítása a jelenlegi és jövőbeli generációk javára”.

Vicze Csilla korábban az ÖPE képviselője volt, jelenleg annak tagja. Ő volt az, aki a CMM szóvivőjeként harcosan kiállt a Tubesre tervezett radarral szemben, amelyet a szocialista kormányzat akart a város lakóinak megkérdezése nélkül Pécs közigazgatási határán belül elhelyezni.

Sajtóközlemény: 

“A CIVILEK A MECSEKÉRT MOZGALOM SAJTÓKÖZLEMÉNYE Péterffy Attila, – 2019. június 21-i hamis tájékoztatásával kapcsolatosan

A Civilek a Mecsekért Mozgalom a Civilek a Zengőért Mozgalommal karöltve közel öt éven át, – 2008. novemberétől 2019. májusáig – rendszeresen fórumokat tartott a régió, de főként a Mecsek erdeinek a hőerőmű kazánjaiban történő beáldozása miatt szakértők, tudósok, erdészet, a hőerőmű vezetőinek, Dr. Illés Zoltán környezetvédelméért felelős államtitkár, máskor Dr. Bencsik János energetikai államtitkár meghívásával.

Péterffy szerint  – aki 2008 és 2015 között volt a hőerőmű vezérigazgatója -a Pécsi Hőerőműbe beszállított hengeres fa hibás, alacsonyabb minőségű tüzelőanyag volt, a  “silányabb” minőségű fát szállították az erőmű kohójába.

Ezen állítását a volt vezérigazgató semmivel sem tudja bizonyítani, sőt az ellenkezője valószínűsíthető:

A Civilek a Mecsekért Mozgalom  és a  Civilek a Zengőért Mozgalom hiába kérték 2009. és 2011.és  2012.évben írt leveleikben az erőműben elégetésre kerülő famennyiség minőségi, mennyiségi és származási helyének ellenőrzésének lehetőségét, a beléptetés kontrollját szúrópróbaszerűen biztosítsák, Péterffy Attila mint a hőerőmű akkori vezérigazgatója a beszállított FA MINŐSÉGÉT, MENNYISÉGÉT, SZÁRMAZÁSI HELYÉT  SOHA NEM ENGEDTE LEELLENŐRIZNI,  NEM ADOTT LEHETŐSÉGET A SPONTÁN CIVILKONTROLLRA!

Egy levél a sok közül, mely nem nyert meghallgatást:

„Péterffy Attila  vezérigazgató részére

PANNONPOWER HOLDING Zrt.
PANNON-HŐ Kft.

7630 Pécs, Edison u. 1.

 

Tisztelt  Vezérigazgató Úr!

A Ferling Kft. által a Pannonpower telephelyére meghirdetett tájékoztató hamis, megtévesztő, csupán a hajbókoló civil szervezetekkel egy látszat-együttműködést bizonyít, a valós civilkontrollra vonatkozó  nemzetközi normák eljátszása érdekében. A valódi civil kontrollt biztosítani  Önöknek is érdekében állna.

Önök a tényleges civilkontrollt nem teszik lehetővé, mi előre megrendezett látszat-bemutatóshow-ra nem vagyunk kíváncsiak.

Továbbra is kérjük:
Az érkezett famennyiség minőségi, mennyiségi és származási helyének ellenőrzésének lehetőségét, a beléptetés kontrollját szúrópróbaszerűen biztosítsák Két civil egy szakértővel a kapunál kapjon kísérőt, a adják ki az adatokat, s ne  előre megtervezett utakon látszat-bemutatóshow-t csináljanak.

  1. május 19-én feladott és 2011. októberében Ön által átvett leveleinkre a mai napig nem kaptunk választ:

Nem tették lehetővé az Aarchusi egyezménynek megfelelően CIVILKONTROLLT:  azt, hogy időnként, előre nem meghatározott időkben, szúrópróbaszerűen a civilek képviselői szakemberekkel ellenőrizhessék a közfeladat ellátását célzó  energiatermelés céljára az erőműbe befutó szállítmányokat, és azokról fotót is készíthessenek.

A köztulajdonban levő erdők kincsére, az Önök által felhasznált fa mennyiségére és minőségére irányuló kérdéseinkre továbbra sem kaptunk választ!

Továbbá leghatározottabban felszólítjuk, hogy ne tévesszék meg a lakosságot: „tűzifa nagy erőműben történő elégetését gazdasági, környezetvédelmi és természetvédelmi szempontok alapján nem tekintjük zöld energiának.” (Vidékfejlesztési Minisztérium környezet-védelemért felelős államtitkárának, Dr. Illés Zoltánnak mellékelt levele szerint.)

Tehát ne nevezzék zölderőműnek az 50 MW és 35 MW teljesítményű óriás kazánokat.

A francia tulajdonos hazájában 12 MW feletti biomassza tüzelésű erőmű nem kap támogatást!!!

A PP energiája:   EZ NEM ZÖLD ENERGIA! EZ NEM KÖRNYEZETBARÁT! EZ NEM FENNTARTHATÓ!

Pécs, 2012. február 24.

 

Dr. Vicze Csilla szóvivő               Dr. Herbert Tamás szóvivő

Civilek a Mecsekért Mozgalom            Civilek a Zengőért Mozgalom”

Ezen levél is bizonyítja, hogy Péterffy állításai megalapozatlanok, a lakosság megtévesztésére alkalmasak.

A tűzifa  nagy erőműben történő elégetése Dr. Illés Zoltán a környezetvédelméért felelős államtitkár  2010. szeptemberi levele szerint nem tekinthető zöld energiának, amint ezt Péterffy igazgatósága alatt és mai is  mindenütt a hőerőmű hirdeti.

 

Pécs, 2019. június 30.

 

Dr. Vicze Csilla szóvivő

Civilek a Mecsekért Mozgalom”

 

 

hirdetés