Küszöbön áll az „albérletszezon”: nemsokára elindul a hajtóvadászat a pécsi kiadó lakások után. A szeptemberi félévre, zömében újonnan Pécsre érkező egyetemisták közül sokan a kollégium helyett az albérletet választják, így a nyár végén gondoskodni kell a lakhatásról. A szakember szerint néhol több a külföldi ügyfél mint a helyiek.

Lénárt Melittát, a pécsi Melitta Ingatlanközvetítő Iroda vezetőjét kérdeztük a pécsi ingatlanpiacról, árakról, tendenciákról. Elmondta, ahogy az elmúlt években is, idén is drágultak az árak.

– Érdemes átgondolni, nem-e jobb lakást vásárolni, hiszen az esetlegesen felvett hitel törlesztőrészlete akár alacsonyabb is lehet, mint maga a bérleti díj. Nagyon sokan vannak a városban akik szinte abból élnek, hogy megveszik, majd kiadják az ingatlanokat.

Városrészenként változó

– Kertvárosban viszonylag szűkebb a kínálat, 50-80 ezer forintért (plusz rezsi) lehet találni lakásokat. Egy normál állapotú panel elkelhet 50 ezerért, egy új építésű másfél szobás viszont lehet 80 is. Azok amik alacsony árban vannak, illetve új építésűek, természetesen gyorsabban elkelnek.

A kertvárosi panellakásokban nem nagy a kínálat

Lénárt Melitta szerint Uránvárosban olyan 70-120 ezer forint között mozog a bérleti díj, sok minden függ a felszereltségtől. Az alacsonyabb árkategóriába esők nem olyan jó minőségűek, de egy kétszobás lakásért gond nélkül el lehet kérni 120 ezer forintot is.
Általában a légkondicionáló sokat tud dobni az áron. Ebben a városrészben már több a külföldi ügyfele mint a pécsi.

– Az egyetemi karok mellett is változóak az árak, de a 60 ezer forinttól akár az 1000 eurós összegig is terjedhet egy-egy albérlet díja. Egy kétszobás lakás itt 130-150 ezerért is elkelhet. Vannak a környéken olyan új építésű tízemeletesek, ahol például pécsi tulajdonos már nincs is.

Elmondta, egy pár éve kilenc millióért vásárolt, nem felújított Szigeti úti lakást ma már körülbelül tizenötért lehet eladni, máshol is majdnem a duplájára nőttek az árak.

Előnyben a külföldiek?

Az itt élő pécsi családosok így hátrányban vannak a külföldiekkel szemben, nekik ezek az árak már nem megfizethetőek, egy keresetből legalábbis biztosan nem. Másfelől nem is érzik biztonságban magukat, nincsenek tisztában a jogaikkal, nem mernek gyereket vállalni.

Új építésű társasház: már szinte mindig külföldiek költöznek be

Kevés a segítség

Kevés olyan munkáltató akad, aki biztosít valamilyen mértékű támogatást albérletre, aki pedig ad, az nagyon keveset, talán pár ezer forintot. Azt elintézni, lepapírozni több vesződséggel jár az emberek számára, mint amennyit könnyít az összeg a dolgokon.

hirdetés

Hirdetés