8 napig küzdöttek egy pécsi kisfiúért: 40 fokos láza volt, miután tünetmentesen esett át a koronavírus-fertőzésen

A kép forrása: MTI/Varga György

Napokig küzdöttek a 12 éves pécsi Abonyért, miután szilveszterkor belázasodott és nagyon fájt a hasa. Az ügyeleten kizárták a koronavírust, mivel nem volt tipikus tünet és fertőzésgyanús emberrel sem érintkezett a család. Ám a történetnek ez még csak a kezdete…

hirdetés

A Szeretlek Magyarország számolt be a döbbenetes esetről. Először felmerült a gyanú, hogy a pécsi kisfiúnak talán vakbélgyulladása van, vagy koronavírusos. A gyereket megvizsgálták, és kiderült, nem a vakbéllel van probléma, majd Covid-gyorstesztet is csináltak nála, ami negatív lett. Az orvosok arra jutottak, hogy valamilyen más vírusfertőzés lehet. Aztán PCR-tesztet is végeztek, melynek eredményére néhány napot kellett várni. Ekkor a gyermeknek már ötödik napja magas láza volt a gyógyszerek ellenére is.

Mint írja a lap az édesanya, Vertike Anett Facebook-posztja alapján, Abony PCR-tesztje is negatív lett, viszont a gyulladási értéke nagyon magas lett, így azonnal a fertőző osztályra került, infúziót kapott.

A gyerek közben már hetedik napja volt lázas, megultrahangozták, mely megállapította, hogy a belek gyulladásban vannak, aztán tüdőröntgent csináltak, kiderült, folyadék van benne, és az egyik fele be van gyulladva – az orvosokat is meglepte az eredmény, hiszen nem utalt semmi erre. Később azt is megtudták, hogy a szív körüli izmok is gyulladásban vannak. Végül megkezdődött a kisfiú szteroidos kezelése, aminek hála végre lement a láza, és a szervezetében lévő gyulladás is enyhült – olvasható a cikkben.

Majd megérkezett a diagnózis: a fiú egy komoly, gyermekkori, több szervet érintő betegséget kapott (MIS-C multisystem inflammatory syndrome), melyet a koronavírus-fertőzés váltott ki, amin tünetmentesen eshetett át.

Később a legyengült immunrendszere pedig önmaga ellen fordult.

A gyermek teljes felépülése hónapokig tarthat. Az anya szerint fia esete nem egyedi, hozzátette, komolyabban kell venni a betegséget, fontos lenne a maszkviselés, és ha az iskolák is átállnának az online oktatásra – írja a Szeretlek Magyarország.