A kommunista diktatúra áldozatainak emléke előtt tisztelgett február 23-án Péterffy Attila polgármester, továbbá Zag Gábor, Ruzsa Csaba és Nyőgéri Lajos alpolgármesterek a Kovács Béla Általános Iskolánál. Fotóink a Kovács Béla-emléktábla megkoszorúzásáról:

Február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján a patacsi Kovács Béla Emlékházban rendeznek egésznapos programsorozatot:

Az emléknapról

A kommunizmus a történelem legnagyobb emberáldozattal járó időszaka volt: több mint 100 millió halottat hagyott maga után, a magyar mártírok között 714 embert végeztek ki, több százan váltak sortűz áldozatává, 70 ezer embert börtönöztek be, 800 ezer embert hurcoltak a Szovjetunióba és 200 ezren vesztették életüket a Gulag-táborokban.

A pécsi születésű Kovács Bélát 1947. február 25-én hurcolták el a Szovjetunióba, ahol 9 évig tartották fogva. Szabadságát elnyerve, az ’56-os forradalom idején részt vett a kisgazdapárt újjászervezésében, a forradalmi kormány földművelésügyi-, majd államminisztere lett, de megromlott egészségügyi és lelki állapota miatt 1959-ben 51 évesen elhunyt.

Elhurcolásának napját 2000-ben a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánították.

Kovács Béla patacsi szülőháza a kommunizmus áldozatainak egyik legfontosabb magyarországi zarándokhelye lett az utóbbi években.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés