A legmenőbb bandákkal telt meg Pécs első nagy bulihelye

Elsöprő sikerű koncertek, hangorkán, filmszemlék, fotókiállítások egy helyen: így jellemezhetnénk a legszebb időszakát járó belvárosi Ifjúsági Házat. A reménybeli fiatal bandáknak helyet biztosító létesítmény mára leromlott állapotában üresen áll, viszont az év végére újra megtelhet élettel. Az elmúlt fél évszázad zenei életének kultikus helyéről van szó, ami az akkori legmenőbb bandákat látta vendégül.

1975. augusztus 20-án nyitott Pécsen az akkori Szalay András (ma Nagy Lajos király) úton az Ifjúsági Ház. Akkor összesen 14 millió forintba került, úgy, hogy egy szintet még le is spóroltak róla – azzal a szinttel plusz 6 millió lett volna. Háromezer négyzetméteren épült meg végül.

Már az első években több olyan zenekar látogatott el ide, akik az akkori élvonalba tartoztak: ilyen volt már októberben az Apostol, 1978-ban pedig a Hobo Blues Band tartotta itt első vidéki fellépését óriási sikerrel. Ők még később többször is visszatértek.
A nyolcvanas évek során ellátogatott ide a KFT, a Bizottság, a Pokolgép is.

A pécsi belváros 1977-ben – itt már állt jobb oldalon az IH

Az Ifjúsági Ház már a kezdetektől fogva hivatásának tekintette a fiatal zenekarok segítését. Már a hetvenes évek végétől helyt adott a feltörekvő bandáknak. Több házi tehetségkutatót is tartottak, a legjobbakat pedig delegálták a Ki Mit Tud? versenybe. De az IH Rock Klubjában hazai szakemberek részvételével szerveztek beszélgetéseket is, fotókiállításokat, lemezbemutatókat.

A nyolcvanas évek végén vészesen csökkenni kezdtek a támogatások a Balokány Ifjúsági Parkja számára, így megszűntek a koncertek, a klubházakat vállalkozók vették bérbe. Így a könnyűzenei élet központja már egyértelműen az IH lett.

A kilencvenes évek is maradandó koncerteket hoztak: a Kispál és a Borz fellépésein kívül itt volt többek között a Ghymes, az Animal Cannibals, az After Crying is. A Billentyű Klubban tiszteletét tette a Burzsoá Nyugdíjasok, a Pavilon zenekar Takáts Eszterrel, a Holnapután.

Egy nem éppen mai (1990 körüli) felvétel az IH-ból:

Az ezredforduló környékén is neves zenekarok érkeztek, míg 2005-ben a Pécsi Szál Fesztiválon a helyi és helyi kötődésű bandák léptek fel. 2007-ben itt tartotta lemezbemutatóját a 30Y. De koncertezett még az IH-ban 2007-ben többek között Péterfi Bori és a Love Band, a Vad Fruttik, 2009-ben a Kiscsillag, a Pokolgép, a Colorstar.

A kis zenekarok felkarolásán kívül másik profilja volt az Ifjúsági Háznak a jazz-zene népszerűsítése Pécsen. Számos olyan előadót hívtak meg, akik a műfaj hazai elitjéhez tartoztak – de nemzetközi zenészek is Pécsre látogattak. A jazz mesterei a Metronóm Klub keretein belül koncerteztek.

Egy 2015-ös felvétel: ruhabolt a már kiürült, szebb napokat is megélt épületben

Talán annyira nem közismert, hogy az IH saját kis vetítőterme adott otthont többször is a Magyar Filmszemlének, egyik fő helyszíne lett. Eredetileg a beruházás része lett volna pár vetítőgép az IH nyitásakor, ám ezt, a költségek lekanyarítása végett nem szerezték be. Végül a Moziüzemi Vállalat segített be, így kezdhette meg annak idején működését a vetítőterem.

Jól példázza az Ifjúsági Ház népszerűségét, hogy az ezredforduló körül készített felmérés szerint átlagosan napi 285 fő fordul meg a házban.

2012-ben költöztették ki a koncerteket a Zsolnay Kulturális Negyedbe. A kiürült Ifjúsági Házban kisebb üzletek kaptak helyet, ám állapota romlani kezdett, mígnem pár éve az akkori önkormányzat kieszközölte az épület felújítását. A munkálatok 2019 őszén kezdődtek el, várhatóan idén őszre be is fejeződnek. Amint azt megírtuk, az IH környezete is megújul a Centrum parkoló teljes körű felújításával.

Forrás: beatkorszak.blog.hu

Kiemelt kép forrása: Régi Pécs Facebook

hirdetés
Hirdetés