A miniszterhelyettes szerint riogatás, amit a pécsi virológus mondott

Jakab Ferenc - Fotó: Csortos Szabolcs

Jakab Ferenc, a PTE virológuscsoportjának, és a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője egy online beszélgetésen kritizálta és kevesellte a járványügyi intézkedéseket, mondván, “baj lehet belőle, ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe”. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese az ATV egyik műsorában a 24.hu szerint azt mondta, ez riogatás.

Jakab Ferenc a következőket mondta a beszélgetésen:

  • Ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásainkat, és baj lehet belőle
  • Nem látjuk, hogy a járvány platózna, csúcsosodna, vagy bármit is csinálna. A számok emelkednek.
  • Ha minden így marad, és komolyabb intézkedések nem történnek, akkor a következő egy hónapban drasztikusan emelkedni fog a fertőzésszám.
  • Ami még nagyon félő, hogy be fog robbanni az idősotthonokban, szociális intézményekben is.
  • A kötelező iskolai lázmérésről azt mondta: sem szakmailag, sem járványügyileg nincs semmi értelme, irreleváns döntés.
  • Több értelmét látná a lázmérésnek, ha nem a bejáratnál, hanem odabent, az osztályteremben történne, elkerülve a tömegjeleneteket.

Orbán Balázs miniszterhelyettes szerint a számok stabilizálódtak, ráadásul – mondta – Magyarország háromszor annyit tesztet végez el, mint a WHO protokoll. Nemzetközi összehasonlításban nem állunk rosszul, folyamatosan tesztelünk és arra is van lehetőség, hogy ha orvosilag nem indokolt, ott is van lehetőség tesztelni – nyilatkozta.

Ma annyi új fertőzöttet jelentettek, mint korábban soha, 1322-őt, 17-en meghaltak, áprilisban volt korábban ilyen magas a 24 óra alatt elhunytak száma.

A 444 írta meg a napokban, hogy a vírus elleni védekezésben a kormány számára most már a gazdasági szempontok az elsődlegesek.