Július elején nyílhat meg az új vásárcsarnok Pécsett. Az épületen az utolsó simításokat végzik, június elején pedig a szerződéssel rendelkező bérlők is birtokba vehetik az asztalokat, üzleteket és pavilonokat. Jelen állás szerint is már alig van üres hely, de könnyen lehet, hogy a nyitásra akár a telt ház is összejöhet a csarnokban.

hirdetés
Uránia Mozi

Az új vásárcsarnok üzemeltetője, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. közel másfél éven át egyeztetett a régi csarnok bérlői közösségének képviselőivel arról, hogy milyen feltételek mellett tudnak majd átköltözni új árusítóhelyükre. A bérleti díjak mértéke mellett sok minden szóba került ezeken a megbeszéléseken, ami az árusok részéről igényként felmerült. A hosszú folyamat eredményesen zárult, mostanra ugyanis a régi csarnokban lévők döntő többsége már alá is írta az előbérleti szerződését.

– Leginkább annak örülünk, hogy az egyeztetések végig szakmai mederben, rendkívül konstruktív módon zajlottak – szögezte le lapunk érdeklődésére Orbán Krisztina, az új vásárcsarnok vezetője. – Mi úgy látjuk, hogy a végül megszületett megállapodásokkal a kereskedők elégedettek.

A vásárcsarnok-vezető elmondta, fontos céljuk volt a bérleti szerződések egységesítése. A régi csarnokban ugyanis nagyon nagy volt a szórás a szerződések és a díjak között, ami persze nem is meglepő, hiszen volt, aki már negyven éve, más pedig esetleg csak 2-3 éve kötött szerződést. Ezek más-más minta alapján, különböző tartalommal és összeggel születtek meg. Most nyílt arra lehetőség, hogy egyszerűsödjön a képlet. A PVH mintaszerződéseket alakított ki a bérlőkkel közösen, amelyek egységárakat tartalmaznak, így az üzletek méretétől függően minden bérlőre ugyanazok a feltételek vonatkoznak.

– Értelemszerűen van olyan bérlő, aki ezzel jobban járt, hiszen a jövőben kevesebbet kell majd fizetnie, de természetesen akadnak, akik valamivel magasabb összeget fognak fizetni – árulta el Orbán Krisztina. – Ne feledjük azonban, hogy az új csarnok sokkal magasabb minőséget képvisel, mint a régi.

Ezzel van összhangban az is, amit az egyik kereskedő, Sándor Ferenc nyilatkozott lapunknak. A második generációs halboltot üzemeltető árus vállalkozását még édesapja kezdte el a 80-as évek elején, hét éve vette át ő az üzletet.

– Én az első perctől kezdve át akartam jönni – vallotta be Sándor Ferenc. – Mondhat bárki bármit, de a régi csarnok elavult. Télen a vas ajtók lederesedtek. Persze nekem is a szívemhez nőtt a hely, de haladni kell a korral. Nekem négyzetméterben ugyan valamivel kisebb lesz az új helyem, ami valahol talán hátrány, de összességében azt tudom mondani, hogy amit a bérlők el szerettek volna érni, azt sikerült is.

Sándor Ferenc elárulta, hogy valamivel magasabb lesz a bérleti díja, mint eddig, de hozzátette azt is, hogy érdemes megnézni, mit is kap cserébe.

– Jár az új üzlethez például egy hűtőpult – mondta. – Ez alsó hangon 3 millió forintot ér. Kapunk egy duplaajtós háttérhűtőt is, ami szintén nem lenne olcsó, ha meg kellene vennünk. Ami a régi csarnokban állva szinte elképzelhetetlen, még egy saját kis öltözőnk is lesz, szóval mindennek fényében az, hogy pár tízezer forinttal többet kell fizetni, maximálisan megéri. Biztosan lesznek az elején zökkenők, hiszen mégiscsak be kell lakni egy új helyet, azt mindenki felejtse el, hogy nem lesz eleinte semmilyen megoldandó probléma. Viszont egy modern épületbe, egy felszerelt üzletbe jövünk át, úgyhogy én már nagyon izgatottan várom, hogy nyithassunk.

– Nagyon hangsúlyos igény volt felénk, hogy határozott idejű szerződéseket kössünk – mondta el a vásárcsarnok vezetője. – Ez persze érthető is volt, hiszen sokan tartottak attól, hogy emelkednek majd a bérleti díjak. Éppen ezért 5+5 éves szerződéseket kötöttünk az árusokkal úgy, hogy az első 5 évben a díj fix, az nem emelkedhet. Sőt, minden bérlőnek lehetősége van arra minden év végén, hogy egyoldalúan felbontsa a szerződést. Ez azért volt fontos, mert sok idős árus van, akik ugyan jönni akarnak az új csarnokba is, de nem tudják még, hogy meddig akarják folytatni.

Az üzlethelyiségek, pavilonok és asztalok kihasználtsága már most is nagyon magas, igaz, pár üres hely még akad. De valóban csak pár. A 30 beltéri pavilonból 25-re van bérlő aláírt szerződéssel, 3 továbbira pedig komoly érdeklődő, akikkel akár a napokban szerződhet is az üzemeltető, így összesen 2 maradt még, ahova várnak árust.

A 35 üzlethelyiség esetében is hasonló a helyzet. Itt 30-ra van már szerződés, 3 esetében közel a megegyezés és 2-re keresnek még kereskedőt, míg a 4 kültéri pavilon közül eddig 2-nél sikerült szerződni, a másik 2 az, ami egyelőre üres.

Ami az árusító asztalokat illeti, ott is jól áll a kihasználtság. Az összesen 184 asztalból 150 már elkelt, a maradék nagy részét pedig eleve az alkalmi bérlők számára szeretnék fenntartani.

Ebből az látszik, hogy a július első hetére tervezett nyitásra még az sem kizárt, hogy minden hely foglalt lesz az új vásárcsarnokban.

A vásárcsarnok-vezető szerint eddig minden tekintetben sikeresnek lehet minősíteni a vásárcsarnok ügyét, a céljuk pedig közép-hosszú távon az, hogy a „turistatérképre” is felkerüljön, azaz a Pécsre látogató hazai és külföldi turisták is meg akarják majd nézni. Ennek érdekében szeretnék programokkal is színesebbé tenni a vásárcsarnokot, illetve az északi bejárat elé egy közösségi tér is épül, amit szintén meg lehet tölteni eseményekkel.

A régi csarnokban már több évtizede lángost és palacsintát áruló Varga István azért lát néhány nehézséget is a költözés előtt, ennek ellenére is bizakodva várja a júliust.

– Az egyeztetések a PVH és a bérlők között szerintem rendben mentek, azért is mondhatom ezt, mert részt vettem azokon a büfések képviseletében – mondta el lapunknak Varga. – A hat büfésből végül 4 jön át az új helyre, a másik kettő is csak az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy nem. Két pecsenyésről van szó. Én úgy veszem észre, hogy a pecsenye iránti kereslet csökkent az utóbbi időszakban, és szerintem attól tartottak, hogy nem fognak tudni profitot termelni.

Megkérdeztük Vargát, hogy ez a félelem a bérleti díj miatt lehetett-e, de ő nem erre hivatkozott.

– Igazából a kialakított bérleti díj nagyjából megfelel a piaci átlagnak – mondta. – Igaz, hogy nem alacsony, de azt sem lehet állítani, hogy magas. Nekem nagyjából 30-40 százalékkal fog emelkedni, de egy kétszer akkora üzlethelyiséget kapok majd. Ami problémát jelent, az az elrendezés, például a faltól falig tartó pultok. Napi szinten fordul elő, hogy egy-egy vásárló ott felejt valamit a pultnál, pénztárcát, szatyrot, ilyenkor pedig szaladunk utána. Ez itt nem fog menni. Ezt akkor rontották el, amikor még az előző csapat pályázott erre a projektre hat éve, és minket akkor senki sem keresett meg, hogy elmondhassuk a véleményünket például az üzlethelyiségek kialakítása kapcsán.

Varga attól nem tart, hogy nem fog tudni profitot termelni, ugyanis elég széles törzsvásárlói bázisa van, az inkább aggasztja, hogy őszre lesz-e még olaj és liszt.

– Attól nem félek, hogy nem fog menni az üzlet, attól azonban kicsit tartok, hogy eleinte majd meg kell oldani sok apró problémát – vallotta be. – Az biztos, hogy az új csarnokban jobb lesz dolgozni, hiszen ez egy modern, klimatizált épület, sokkal jobbak lesznek a munkakörülmények.

–  Szívügyünknek tekintjük még az őstermelők helyzetbe hozását is, éppen ezért nekik külön jelzett helyük lesz majd. A víziónk az, hogy az új vásárcsarnok mint Pécs legnagyobb piaca olyan legyen, ami nemcsak színes árukínálatával, valamint gasztronómiai és kulturális élményeivel, hanem megjelenésével is csalogató és vonzó közösségi térré váljon. A mai elvárásokhoz igazodó árukínálatával és szolgáltatásaival, újdonságokkal, újításokkal a családokat, a városban tanuló helyi és külföldi fiatalokat, a tudatos vásárlókat, valamint a belföldi és külföldi turistákat a jól megszokott kínálat mellett az eddigiekhez képest nagyobb mértékben szolgálja ki – tette még hozzá Orbán Krisztina.

 

A cikk a TOP-6.1.3-15-PC1-2016-00002 azonosítószámú, az Új pécsi vásárcsarnok megépítése tárgyú projekt keretén belül készült.