A Pécsett tanuló irániak majdnem egynegyede felfüggesztette tanulmányait és hazament

Épül az új campus a Szigeti úton - A Pécsett tanuló külföldi diákok nagy része az orvosi karon tanul

Arról egyelőre nincs adat, hogy a Pécsett tanuló négyezernél több külföldi egyetemista közül hányan maradtak a városban. Nem túl jó hír ez, hiszen a város gazdaságának egy része az ő jelenlétükre épül.

Vállalkozások százainak bevételét befolyásolta pozitívan az elmúlt években, hogy folyamatosan nőtt a Pécsett tanuló külföldiek száma. Százával épültek kiadási céllal az új ingatlanok miattuk, a szolgáltatási szektorban, a vendéglátásban sok pénzt költöttek. Egy néhány évvel ezelőtti becslés szerint több milliárd forintot hagynak a városban, amiben a tandíjak nincsenek is benne. Úgy tudjuk, a külföldi diákok száma a járványhelyzet előtt megközelítette 4500-at.

Azt sejteni lehetett, hogy a járványhelyzet miatt megcsappanhatott a számuk az elmúlt hónapokban. Az egyetemtől korábban megkérdeztük, hogy van-e róla adatuk, mennyien maradtak itt és mennyien mentek haza, de azt válaszolták, hogy nincs.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere Facebook-oldalán ma arról számolt be, hogy Pécs iráni testvérvárosa, Shiraz polgármesterével egyeztetett egy videókonferencia keretében. A fő téma a járványhelyzet és a járványügyi védekezés volt, de hosszan értekeztek a Pécsett tanuló iráni egyetemi hallgatók helyzetéről is.

Péterffy Attila azt írta: “Városunkban 400-nál is több iráni diák tanul a felsőoktatásban, azonban a veszélyhelyzet kihirdetése után több mint 90 diák hazautazott és felfüggesztette magyarországi tanulmányait.”

Megkérdeztük a Pécsi Tudományegyetemet, hogy összesen hány külföldi diákjuk függesztette fel a tanulmányait a járványhelyzet alatt. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A PTE a következő választ küldte kérdéseinkre a témában:

Az előző év hasonló időszakában egy iráni hallgató szüntette meg a jogviszonyát, kettőnek pedig az egyetem szüntette meg hivatalból, a szabályzatoknak megfelelően, bejelentkezés elmulasztása miatt. Idén tavasszal eddig egyetlen iráni hallgató sem szüntette meg hallgatói jogviszonyát, és az egyetemnek sem kellett eljárnia hivatalból. Tehát a PTE-nek a hallgatói jogviszony megszűnése miatt nem csökkent az iráni hallgatói létszáma.

A polgármester úrtól idézett szám egy olyan adat, amely még közvetlenül a félévkezdés után, a veszélyhelyzet bevezetése előtt keletkezett. Tudni érdemes továbbá, hogy a passziválás nem jelenti a hallgatói jogviszony megszüntetését, csak a tanulmányok szüneteltetését. A passziválást (két félév erejéig) a hallgatóknak nem szükséges indokolni, így a világjárvány miatti passziválás csak egyik lehetséges oka a tanulmányok szüneteltetésének. A tanulmányok szüneteltetését választó hallgatók döntő többsége jellemzően tovább folytatja tanulmányait a PTE-n, hiszen nem akarják elveszíteni az eddig megszerzett krediteket, érdemjegyeket.”

 

hirdetés

Hirdetés