Amióta megnyitott a pécsi adventi vásár, a karácsonyi dallamokat messze viszi a szél, forralt bor és frissen sült kürtőskalács illata tölti be a Széchenyi teret, a mindenki karácsonyfája pedig méltóságteljesen, teljes díszben emelkedik a vásári forgatag fölé. Pillanatok alatt eluralkodik rajtunk a karácsonyi hangulat, amit a színvonalas programok csak megerősítenek. Nézzük, mik várnak ránk a következő egy hétben.

Péntek este tegyük félre a munkát, és készüljünk inkább a karácsonyra a Széchenyi téren. A Vocapella 17 órakor kezdődő koncertjén lélekmelengető dallamok csendülnek fel. Angolszász carolokat és gyermekkorunk karácsonyi dalait adja elő a kórus, amiket, ha kedvünk tartja, együtt énekelhetünk velük. Fellépésük után a Kuna testvérek foglalják el a színpadot, akikkel a swing műfajában kalandozhatunk.

A Vocapella kórus

Szombaton kicsik és nagyok is érdekes programokon vehetnek részt a Pécsi Egyházmegye szervezésében. Délelőtt 10 órától beleshetünk az egyházmegyei könyvtár kulisszái mögé, délután háromtól pedig a gyermekek egy izgalmas játékban vehetnek részt, amelynek központjában az arannyal és ezüsttel hímzett püspöki palást áll. Szintén ebben az időpontban a Pécsi Székeskáptalani Levéltár is megnyitja kapuit a látogatók előtt.

A programok részletes leírása és a regisztrációs lehetőség a Pécsi Egyházmegye honlapján érhető el.

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár épülete

A Széchenyi téri Mesekuckóban Herczeg Adrienn színművész olvas majd fel a mesét fél négykor és fél ötkor. A nap egyik kiemelt eseménye pedig az adventi gyertyagyújtás lesz öt órakor. A város koszorúján a második gyertyát Manhardtné Szlovák Katalin evangélikus lelkész gyújtja meg. Ezután a Jumping Matt & His Combo adventi koncertje következik, amelynek műfaját nehéz lenne meghatározni, de az biztos, hogy vidám, hangulatos és igényes élőzenét hallhatunk.

A Pécsi Nemzeti Színház hagyományos erkélykoncertjét este hat órától tartja a Színház téren. Kedvenc művészeink a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó zenés és prózai műsorral készülnek, de felcsendülnek a repertoárról ismerős musical-, opera- és operettslágerek.

A Pécsi Nemzeti Színház erkélykoncertjére sokan kíváncsiak

A Pécsi Egyházmegye kerámia festödéjében egyedi karácsonyi ajándékokat készíthetünk. Kézügyességünket a Magtár Látogatóközpontban tehetjük próbára. További részletek a programról az egyházmegye honlapján találhatók.

Szabó Zsuzsa bábművész délelőtt 11 órától adja elő betlehemes bábműsorát a Széchenyi téren, délután pedig Stenczer Béla színművész olvas mesét a gyermekeknek.

Különleges bábelőadást tekinthetünk meg

Az ünnepvárást öt órától a Janus Pannonius Gimnázium kórusának műsora teszi hangulatosabbá, majd a Pécsi Rotary Klub is átadja díjait. Az estet a Chache Rom koncertje zárja.

A Pécsi Rotary Klub régi hagyománya, hogy az adventi időszakban 24 pécsi iskola egy-egy szorgalmas, tehetséges tanulóját díjazza. A díjátadó minden délután öt órakor kezdődik a Széchenyi téren, a rövid ceremónia után az iskolák karácsonyi műsorát láthatja a közönség.

A Pécsi Rotary Klub idén is létrehozta az ország egyik legnagyobb adventi naptárát

December 12-én, kedden ismét megnyílnak a Pécsi Egyházmegye Könyvtárának kapui. Annak, aki részt szeretne venni a programon, előzetesen regisztrálnia kell a konyvtar@pecs.egyhazmegye.hu e-mail-címre írt levéllel.

Pécs meséjét Császár Levente és Radnai Éva vetette papírra a Dömör király című mesekönyvben, amelynek bemutatóját december 14-én tartják a Művészetek és Irodalom Házában.

A programok teljes listája a pécsi advent honlapján érhető el.

Hirdetés