A pécsi lány megküzdött a rákkal és most mások egészségéért dolgozik

14 éves tini volt Futár Zsófia, amikor nyirokdaganatot diagnosztizáltak nála. Kopaszon, önmagát elveszítve kezdte a gimnáziumot az egész nyáron át tartó kezelések után. A betegség mégsem tántorította el, inkább erősebbé tette. Ma saját vállalkozása van, funkcionális táplálkozási tanácsadóként segít másoknak egészségesebbé tenni a mindennapjaikat. 

Futár Zsófia egykeként mindig is megpróbált mindenben megfelelni szüleinek, akik természetesen 100 százalékot vártak tőle, arra biztatták, törekedjen a legjobb eredményekre. Jó dolog az egészséges önkritika és a perfekcionizmus, de Futár Zsófia számára saját elmondása szerint sosem volt elég a tökéletesség, inkább 120 százalékot várt magától. Ma már úgy gondolja, maximalizmusa és a folyamatos megfelelési kényszer játszott közre betegsége kialakulásában. Szerencsére féléves kemoterápiás és szteroidos kezelés útján meggyógyult, azóta pedig az élete a sport és az egészséges táplálkozás.

Nagyon nehéz volt számára a gimnázium

A lány betegen váltott a komlói általános iskolából a pécsi gimnáziumra, ami nagyon nehéz volt. Akkor utálta az egészet, mára viszont látja, szülei helyesen döntöttek, mikor beíratták az új iskolába és nem hagyták, hogy kihagyjon egy évet is, és depresszióba zuhanjon. 

– Édesapám mondta, hogy a szíve szakadt meg, mikor az első napomon kalapban, elesetten kellett látnia, de nem akarta, hogy magamba roskadva otthon töltsem az időmet tanulás helyett, közösség nélkül. Nyilván szörnyű volt kopaszon, szemöldök és szempillák nélkül, önmagam árnyékaként belépni az osztályterembe, a sok idegen közé, magamat sem tudtam elfogadni. Így nem is csoda, hogy az akkor 14 év körüli osztálytársaim nem tudtak kezelni, rengeteg atrocitás ért és végül a gimi utolsó évét magántanulóként fejeztem be. Gyakorlatilag az egyetlen örömforrásom a kosárlabda volt, miután meggyógyultam, Komlón NB II.-ben kezdtem játszani olyanokkal, akiket már ismertem korábbról. Durva időszak volt, de utólag nagyon hálás vagyok a szüleimnek, amiért nem hagytak csüggedni – mesélt a megpróbáltatásokról a lány, akinek jelenlegi karrierjét nagyban meghatározta az, hogy betegsége révén elkezdett az egészséges életmóddal foglalkozni.

A lány számára a családja és a barátai a legfontosabbak az életben, nagyon szoros a kapcsolata szüleivel

A sport és az egészséges táplálkozás régóta az élete része 

Futár Zsófia – többek között a betegség miatt – nagyon régóta odafigyel arra, mit eszik. Mikor külföldön kezdett egyetemi tanulmányokba, magáról kellett gondoskodnia, így alakult ki az, hogy mindig megpróbált minél egészségesebb ételeket főzni. Viszont akármennyit járt is konditerembe és akármennyire figyelt az ételeire, nem tudta elérni a számára optimális alakot, még versenydiéval és heti 7 edzéssel sem. Ekkor gondolkozott el azon, hogy is lehet ez, és kezdte el a mélyebb okokat keresni.

2014-ben aztán kiderült: autoimmun pajzsmirigybetegsége van. Az orvosai azt mondták, teljesen normális a testalkata, az edzői pedig tanácstalanul álltak a pajzsmirigybetegséggel szemben, csupán sablontanácsokat és -étrendeket kapott tőlük. Évekbe telt, mire megismerte a testét és a betegsége velejáróit. Ekkor kezdett el funkcionális táplálkozással és tanácsadással foglalkozni és tavaly hozta létre saját vállalkozását, miután több, ehhez kapcsolódó kurzust is sikeresen abszolvált.

Elmondása szerint, azóta is folyamatosan képzi magát, hiszen minél mélyebbre ássa magát az ember, annál többet szeretne megismerni és annál precízebb munkát szeretne az asztalra tenni.

Nem létezik egy általános életmód vagy diéta, ami minden embernek segít típusától függetlenül

Mi a funkcionális táplálkozás lényege? 

A táplálkozási tanácsadó természetesen semmilyen esetben nem állít fel orvosi diagnózist, ez továbbra is az orvosok feladata, azonban már meglévő vizsgálati eredmények alapján életmód- és táplálkozási tanácsokkal látja el az embert és segítheti állapotának javulását azzal, hogy egyénre szabottan, a szervezetének igényei szerint állítja össze az étrendet.

Aki anyagcseretípusa és hormontípusa szerint él, azt viszi be a szervezetébe, amire annak funkcionálisan is szüksége van ahhoz, hogy teste egyensúlyi állapotban legyen. Ha ebből kibillen, akkor funkcionális táplálkozással és helyesen megválasztott életmóddal segítheti az egyensúly visszaállítását, és ezzel együtt javít vitalitásán. Ha a megfelelő állapotot sikerül ismét elérni és a szervei újra optimálisan működnek, akkor egészségesebbé válhat, és pozitív mellékhatásként még a számára optimális súlyt is elérheti. 

– Én például a nyolcvan-húszas szabály szerint igyekszem élni az életem. Nyilván ugyanúgy ember vagyok, mint bárki más, és becsúszik egy-egy pizza, sütemény, vagy egy pohár bor. Szerintem ha valaki 80 százalékban odafigyel, megengedhet magának 20 százalék „csalást” – magyarázta nevetve a lány.

Ha valaki kifejezetten fogyni szeretne, annak is első sorban az étkezésére kell odafigyelni Futár Zsófia szerint
Futár Zsófia 1989-ben született Komlón, itt kezdte iskoláit és lakott a betegsége kialakulásakor, 2004-ben. Körülbelül fél éves kezelés után gimnáziumi tanulmányait Pécsett kezdte, majd az utolsó évet magántanulóként abszolválta. Gazdasági egyetemre már Németországban járt, a diploma után viszont hazahúzta a szíve, családja és barátai miatt tért vissza Pécsre. Évekig egy multinacionális cégnél dolgozott, aztán rájött, nem tud fejlődni és nem okoz örömet a munkája. Jelenleg egyéni vállalkozó, a Nutrifit by Sophie oldalon keresztül és személyesen segít funkcionális életmód- és táplálkozási tanácsadóként ügyfeleinek. A tanácsadáshoz akkreditált képzéseken vett és vesz részt folyamatosan többek között funkcionális táplálkozási ismeretek, holisztikus táplálkozási ismeretek, humán anyagcseretípusok, emésztőrendszeri megbetegedések, inzulinrezisztencia és hormonegyensúly témákban.