A pécsi nagymama, aki papírból alkot virágokat

Több mint 55 évesen, lánya kedvéért kezdett papírvirág-készítésbe, mára pedig városszerte ismerik és elismerik Toma Judit munkásságát. A pécsi nagymama esküvőkre, gyerekszobákba és egyedi megrendelésre gyártja a papírvirágokat, de az egyik legérdekesebb alkotása egy étteremben kapott helyet.

A földrajz-rajz szakos, tanári diplomával rendelkező Toma Judit öt évvel ezelőtt kezdett papírvirágokat hajtogatni. Lánya kedvéért készítette el az első virágkompozíciót, ami rögtön egy négy méter széles boldogságkapu lett.

Sokan a lakásuk díszeként kérik a papírvirágokat, amelyek több napig készülnek

– Egy nagyon különleges alkotással kezdtem, a lányom esküvője előtt azt kérte, hogy én készítsem el neki a boldogságkaput, ami alatt kimondja a boldogító igent. Mondanom sem kell, az esküvő előtt fél évvel már nekiálltam, hogy biztosan elkészüljön – meséli a kezdeteket Judit, akinek ma már „a kezében van” a papírvirág-készítés.

Toma Judit

Judit lánya esküvője előtt sosem foglalkozott ezzel a technikával. Az internetről leste el az alapokat, majd alakította ki a saját technikáját.

– Egy Denverben alkotó fiatal lány lett a példaképem, aki 3D-s virágokat hajtogatott. Én pedig éjjelente azon gondolkoztam, hogyan tudnék más technikákkal egyedit alkotni – mondja Judit, akinek ma logójával is lehet találkozni egy-egy alkotás mellett.

Nem utánozza le a természetben található virágokat

A város legnagyobb, hajtogatott és 3D-s mandalája

Judit több sablont is használ, amikből a formákat egy-egy virág elkészítéséhez kivágja, de az, hogy miképp hajlítja, alakítja és állítja össze a szirmokat, titok. Ahogy mondja: ez az ő keze munkája, amit évek alatt tökéletesített ilyenre.

– Nem utánozom le a természetben található növényeket, meghagyom mindenki számára azt a szabadságot, hogy olyan virágot képzeljen bele egy-egy papíralkotásba, amit szeretne – mondja Judit.

Nem tépi le a virágot, inkább hajt egyet

Judit szerint az egyik legnagyobb előnye ezeknek a virágoknak, hogy örök életűek. Nem hervadnak el, nem fakulnak ki és még takarítani is lehet.

– Vannak olyan virágok, amiket bérbe vagy kölcsön is szoktam adni egy-egy esküvőre, így az egy nap alatt elhervadt virágkompozíciókat fel lehet váltani papírral – mondja Judit.

Judit gyorsan hozzá is teszi, hogy nyomdából használt, kidobásra ítélt hulladékpapírt is felhasznál, így sokszor érzi úgy, hogy ő is tesz valamit a környezetért.

hirdetés
Hirdetés