A pécsi rendelőintézetekben dolgozók 96 százaléka aláírta új munkaszerződését

Dr. Örkényi Anna:

Az Egyesített Egészségügyi Intézmények (EEI) közel 400 dolgozója közül csupán 14-en nem írták alá az új, egészségügyi dolgozók jogviszonyáról szóló szerződést – tudtuk meg dr. Örkényi Annától, az EEI vezetőjétől.

Szentivánszkiné dr. Örkényi Anna a PécsMa érdeklődésére arról számol be, az EEI közel 400 munkavállalója közül csak 14-en nem írták alá új munkaszerződésüket. Ezt nagyon jó aránynak tartja Örkényi Anna.

– Fontosnak tartottuk, hogy időben, és a lehető legrészletesebben tájékoztassuk dolgozóinkat a változásról – jelentette ki az EEI vezetője. – Éppen ezért, amint kiderült, hogy módosulni fog az egészségügyi dolgozók jogviszonya, azonnal el is kezdtük a tájékoztatást. Már két hónappal ezelőtt azzal indítottunk, hogy valamennyi munkavállalónknak elküldtük az idevágó jogszabályokat. Ezt követően e-mailben tehette fel kérdéseit bárki az EEI vezetésének, és a jogászunknak is. Több fórumot is szerveztünk a témakörben, az új szerződések tervezetét pedig már február 22-én elküldtük mindenkinek. Összesen 14 dolgozónk nem írta alá új munkaszerződését, ebből pedig csupán egyetlen orvos. Van még 6 szakdolgozó, illetve további 7 egyéb beosztásban lévő kolléga.

Örkényi kiemelte, hogy természetesen a legjobb az lett volna, ha mindenki marad, hiszen minden egyes munkavállaló kiesése veszteség a számukra. Azonban annak kifejezetten örül, hogy az új szerződések aláírása után nem került veszélybe az ellátás biztosítása.

– Az elmúlt évekhez képest orvosok terén most egyébként kifejezetten jól állunk – árulta el az EEI igazgatója. – Enyhült az orvoshiány. A koronavírus és az átvezénylések miatt persze azért rendre akadnak megoldandó problémák az ellátás szervetésében, de ezeket képesek vagyunk kezelni. Most inkább a szakdolgozói létszám okoz néha fejtörést. Pláne, hogy a kormányhivataltól épp most kaptunk arról levelet, hogy 20 szakdolgozónkat kell rendelkezésre bocsátanunk, hogy a háziorvosok adminisztratív feladatait tudják segíteni az oltás szervezésében.

Az EEI vezetője kiemelte, hogy mindenki érdeke az az egészségügyben, hogy minél előbb legyen beoltva minél nagyobb számban a lakosság. Ennek érdekében kapta már meg a felkérést, hogy alakítsanak ki oltóközpontot. Ezt akkor fogják majd használni, ha nagy számban áll rendelkezésre idehaza vakcina, és a koronavírus-központ már nem fogja bírni a terhelést. Örkényi Anna elárulta, hogy a Lánc utcai rendelőben alakítják ki az oltópontokat. Hétköznapokon két oltóhely – hogy a járóbeteg szakrendelések zavartalanul tudjanak működni –, míg hétvégén 10 oltóhely létesítését vállalva.