2009. november 26-án egész Pécset átjárta a felfoghatatlan döbbenet, majd a mély gyász, amikor Gere Ákos elsőéves gyógyszerészhallgató agyonlőtte csoporttársát, majd még három embert súlyosan megsebesített pisztolyával. Habár a tettes legkorábban 2039-ben szabadulhat, a tragédia örökre bevésődött a pécsiekbe.

Már több mint 11 éve annak, hogy az egész országot sokkolta és megrázta a pécsi egyetemen történt lövöldözés. Az volt az első ilyen jellegű tragédia Magyarországon, Amerikában ennek már külön műfaja van, egy évben több fegyveres támadást is végrehajtanak.

2012-ben hirdettek jogerős ítéletet Gere Ákos felett: életfogytig tartó szabadságvesztés, legkorábban harminc év múlva, 2039-ben kerülhet feltételesen szabadlábra. A vád előre eltervelt, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete volt. Életfogytiglani ítéletéből már tizenegyet letöltött fegyházban.

Gere Ákos 2012-es tárgyalásán

Előzmények

Gere Ákos már 15 éves kora óta pszichológushoz járt, gyógyszereket szedett, nehezen tudott közösségekbe illeszkedni. 2008-ban az Első Pécsi Polgári Lőegylet tagja lett, 2009 tavaszán pedig engedélyt kapott sportcélú lőfegyver használatára. Így került tulajdonába a gyilkos fegyver, amivel az év őszén életet oltott ki.

Az egyetemi karon már az első hónapokban konfliktusokba bonyolódott. A végzetes összetűzésre a tragédia előtt egy hónappal került sor, amikor egy zárthelyi számonkérésre elégtelent kapott, társai viszont jó jegyeket, így felmerült a csalás gyanúja. Emiatt Gere Ákos azt mondta társainak, hogy jelenteni fogja őket az egyetemen, mire azok megfenyegették a fiút, hogy ők testi erejüknél fogva torolják majd meg. Mire az volt a válasz: „A golyó mindenkin fog”.

November 26-a

Valószínűleg ez volt az utolsó csepp a pohárban, november 26-án reggel fegyvert ragadott a fiú, így ment egyetemre. Délben, a biofizika intézetben volt gyakorlata, ahol többször is a mosdóba kéredzkedett ki az oktatótól, majd kiküldték a teremből, hangoskodással zavarta az órát. Ekkor vette magához fegyverét, és visszatérve a terembe, ámokfutásba kezdett. Megölte egy 19 éves csoporttársát, Dékány Miklóst, súlyosan megsebesített egy másikat, ezen kívül az oktatót, és a teremből kifelé menet egy takarítónőt. Ezután átvágott a kampusz területén, fel a 400 ágyas klinikára, ott az egyik emeleti teraszon felhívta a rendőrséget. Beszámolt nekik arról, mit tett, hol van éppen. Itt fogták el a fegyverével együtt.

A tragédia helyszíne az ÁOK kampuszán

Vallomásában azt mondta, nem tervezte el előre tettét, ám ennek ellentmond, hogy nem beszélt meg lövészetet a klubvezetővel délutánra, ahová vinnie kellett volna fegyverét. Az sem véletlen, hogy a gyilkosság előtti napon erőszakos, agresszív videókat nézegetett, édesanyjának és ismerőseinek rossz hangulatáról panaszkodott.

A tárgyalás során súlyosbító körülmény volt az előre eltervezett szándék, enyhítő viszont a zavart elmeállapot, és hogy feladta magát.

Áldozatok

A lövöldözésben elhunyt 19 éves kaposvári Dékány Miklós frissen érettségizett, szemben 24 éves gyilkosával. A fiatal áldozatot egy egész ország gyászolta. 2011-ben egy domborművet avattak fel az orvosi kar parkjában a fiatal fiú emlékére, szülei pedig a Dékány Miklós Alapítványon keresztül minden évben díjaznak egy kiemelkedő teljesítményű gyógyszerészhallgatót.

Megemlékezés az orvosi kar aulájában

A többi áldozat közül az oktatót egy hét után hazaengedték, az 54 éves takarítónő két operáción is átesett, az öt lövést kapott hallgató pedig a körülményekhez képest hamar lábra tudott állni.

Dékány Miklós 19 évesen vesztette életét

Ítélet

A rendőrség a bűnügyi vizsgálatokat 2010-ben fejezte be, a szakértői vélemények beszámíthatónak ítélték meg Gere Ákost, így vádat emelhettek ellene.

Gere Ákos beismerő vallomást egyszer sem tett, csupán elnézést kért az áldozatoktól és családjaiktól.

Számos szakértő, rengeteg tanú vett részt az eljárásban, mígnem 2012-ben másodfokon jogerősen elítélték. Azóta börtönbüntetését tölti. 2013-ban adott egyszer interjút P. Gál Judit bűnügyi dokumentumkönyvéhez, abban akkor azt nyilatkozta, szeretne teológiát tanulni.

hirdetés