„A pécsiek mosolya ugyanúgy beragyogta a belvárost, mint a fényattrakciók”

„Turisztikailag sikerült elérnünk a maximumot, a hétvégén nem volt szabad szállás Pécsett, a fesztivál alatt megtelt a teljes belváros” – mondta Vincze Balázs, a több mint 80 ezres látogatószámot produkáló Zsolnay Fényfesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetője a hatalmas sikert arató rendezvényt követően.

A számok mindennél jobban bizonyítják, hogy a Zsolnay Fényfesztivál óriási sikert aratott: több mint 80 ezer látogató volt kíváncsi a fénybe borult, több mint 170 látványos és érdekes zenés, kreatív, utcaszínházi programmal megtöltött belvárosra, ami nemzetközi szinten is kiemelkedő teljesítménynek számít.

Újra fényjátékok árasztották el a székesegyházat

Ha pedig már a nemzetköziségnél tartunk, a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőversenyre a világ minden tájáról – többek között Kínából, Portugáliából, Németországból, Franciaországból – érkeztek versenyzők, akik a székesegyházra álmodott fényjátékukkal a június 27. és 30. között zajló fesztivál minden egyes napján hatalmas, több tízezres nézőtömeget bűvöltek el lenyűgöző pályamunkáikkal. Idén a zsűri és a közönség tetszését egyaránt az olasz versenyző, Michele Pusceddu alkotása nyerte el. Mutatjuk is:


Pusceddu számára ez azt jelenti, hogy ő kap meghívást a világ legjobbjaiból álló Győztesek Ligájára, a szeptemberi iMapp Bukarest fényfestőversenyre. A romániai fényfestőfesztivál a világ legnagyobb nemzetközi versenye, évente közel 300 ezer látogató keresi fel, szervezői pedig kiválasztották világszerte azt a hat fesztivált – köztük a Zsolnay Fényfesztivált is –, melynek győztese részt vehet a végső, mindent eldöntő megmérettetésen. A második díjat egyébként a kínai Toopfire nyerte, a harmadik helyen a német ruestungsschmie.de csapata végzett.

Új életre kelt a Színház tér is

Persze nem csak a fényfestőversenyről szólt a fesztivál: idén a mintegy 30 „állomásos” Fény Útja is kibővült, új helyszíneken láthattunk megannyi szemkápráztató fényjátékot, fényfestést és fényinstallációkat, de nem szabad megfeledkezni a színházi, artista-zsonglőr, cirkuszi előadásokról, a képzőművészeti-kreatív foglalkozásokról, és persze a koncertekről sem, hiszen ezekre a programokra is több ezernyi érdeklődő volt kíváncsi.

Vincze Balázs a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón, Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Őri László alpolgármester és Zádor Tamás (Kiégő Izzók) társaságában

A fesztivál sikere kapcsán Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy egy „Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert városhoz méltó”, országos és nemzetközi szinten is kiemelkedő fesztivált hoztak létre, mely turisztikailag és gazdaságilag is nagy hatással van a városra, legyen szó akár a szállásadókról vagy a belvárosi szolgáltatókról, kitelepülőkről.

Az első nap összefoglalója:


– Turisztikailag sikerült elérnünk a maximumot, a hétvégén nem volt szabad szállás Pécsett, a fesztivál alatt megtelt a teljes belváros, telt házzal zajlottak a programok és a közösségi média tele van a látogatók fényfesztiválos fotóival, élményeivel. Minden visszajelzés azt mutatja, hogy valóban Pécs volt a nyár fénypontja – mondta.

Ilyen volt a második nap:


Hozzátette, hogy a régión kívül rengeteg látogató érkezett Budapestről és a Dél-Alföldről, de sok külföldi vendég is ellátogatott a fesztiválra, melynek sikerére az ügyvezető nagyon büszke, hiszen – mint mondta – az a szervezők számára nem 4 napot jelentett, hanem a fesztivált megelőző egy évnyi kemény munkát is.

A harmadik nap is fergeteges volt:


– Elképesztő az az energia, ami a Fényfesztivál alatt tapasztalható a városban. Megmozdul több mint 80 ezer ember, s bár közülük sokan ilyenkor már aludnának: kisgyerekek, nagyszülők, mindenki, de tudják, hogy ezért a csodáért megéri fennmaradni éjszaka. Az ő kíváncsiságuk, lelkesedésük és mosolyuk ugyanúgy beragyogta a belvárost, mint a fényattrakciók – fogalmazott Vincze Balázs.

hirdetés

Hirdetés