A rendőrség a hobbija az új főkapitánynak

Az Alföldről érkezett, és áll a kihívások elé Baranya új rendőrfőkapitánya, dr. Gulyás Zsolt, aki megszilárdítaná a közlekedésbiztonságot, javítana a lakásbetörések felderítési arányán és újszerű elemző-értékelő munkával naprakészen csoportosítaná át az erőket a város különböző pontjaira.

– Munkája során elsősorban a határrendészettel foglalkozott, Baranyában azonban más feladata is van, ez mennyiben jelent újdonságot?
– Bár a hátárvédelmi feladatoknál is találkoztunk bűncselekményekkel, de nyilván lesznek új feladatok is rendőrfőkapitányként; kiváló szakemberek dolgoznak a megyei főkapitányságon, így az ő tudásukra magam is támaszkodhatom.

– A pécsiekről sokan úgy tartják, hogy lokálpatrióták, nagyon szeretik a városukat, ezzel együtt azonban kritikusabbak is, a rendőrség pedig sokszor a kritika tárgya. Ön milyennek látja a pécsieket?
– Az mindenképpen más, hogyha Békés megyében elindulok valahova, akkor tudom, hogy milyen település következik, de nem látom. Baranyában azonban a dombok miatt ez nincs így. A viccet félretéve: nem látok különbséget az emberek között, habitusban hasonlóak a Békés megyeiek, az pedig nem zavar, hogyha kritikával illetnek minket. A rendőrség munkáját ugyanis a lakosság ítéli meg, tehát ha az embereknek van véleménye, akkor azt meg kell hallgatni.

– Pécsen az is megfigyelhető, hogy vannak bizonyos városrészek, amelyekben a rendőrségi statisztikák szerint nem olyan rossz a helyzet, mégis mást érzékelnek az ott élők, ilyen például a keleti városrész is.
– Teljesen érthető, hogyha valakit sérelem ér, akkor az számára a legfontosabb, és az is természetes, hogy minket kritika ér, hiszen mindenki látja a munka eredményét, ezzel semmi baj nincs. Tudni kell válaszokat adni ezekre a felvetésekre. És igen, van, amikor a keleti városrészben van több feladat, de van, amikor a belvárosban. Éppen ezért újdonságot szeretnék bevezetni.

– Ez miről szólna?
– A jövőben nagyon komoly rendészeti elemző munkával naprakészen mindig az adott területre koncentrálnánk, mert mindig ott kell a nagyobb rendőri jelenlét, ahol erre szükség van. Ehhez tudnunk kell, hogy az adott területen milyen módszerekkel, milyen bűncselekményeket követnek el, milyen bűnelkövetők szoktak megfordulni. De nemcsak reagálni szeretnénk az eseményekre, hanem megelőzni is azokat. Példaként a Lánc utcát hozhatom fel: ott volt rablás, erőszakos bűncselekmény, de amióta erőteljes, fokozottabb a járőrszolgálat, pozitív változás állt be. A szükséges eszközöket és emberi erőt ha megfelelően csoportosítjuk, helyesen választjuk meg az időpontokat és helyeket, akkor az célravezető.

– Öt évre szól a megbízatása, kinevezése. Milyen céljai vannak?
– Közbiztonságot szolgáltatunk, mi ezt, az egyik legfontosabb értéket adjuk, a célunk, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat. Meggyőződésem, hogy mindig lehet javítani a munkánkon, a felderítési eredményességen. Ehhez mindenütt kérjük az önkormányzatok segítségét is, hiszen a kamerarendszer fejlesztésével hozzájárul a munkánkhoz: a néma tanú, a kamera mindig segítségünkre van a bűncselekmények megakadályozásában, az elkövetők felderítésében. Sajnos, nagyon nagy probléma az, hogy nőtt a közlekedési balesetek száma, és idén már kettővel többe haltak meg az utakon, mint tavaly – ezért mindenképpen lépnünk kell. Arra kell felhívni a figyelmet, hogy a gépjármű magánya még nem jelenti azt, hogy egyedül vagyunk az utakon. Szeptembertől már az általános iskolások számára közlekedéskultúrát oktatunk, ahogyan szeretnénk az egyetemeken is a bűn- és baleset-megelőzésről tartani előadásokat. Rendészeti eszközöket is be kell vetnünk, de amióta én vagyok Pécsen, azóta mindig szólunk előre, hogy milyen akciót tervezünk. Célom tehát, hogy a közlekedésbiztonságot is megszilárdítsuk.

– Az új eljárási rend szerint nem kötelező előre közölni, hogy hol mérnek a traffipaxokkal a rendőrök, és immár civil autókat is használnak, de egyes vélekedések szerint nincs visszatartó ereje a sebességméréseknek, és nem az abszolút gyorshajtás – amit a traffipax mér – jelenti a gondot, hanem a relatív gyorshajtás, vagyis az, hogy az adott körülmények között nem megfelelő sebességet választanak az autósok.
– Mindkettővel van probléma. A gyorshajtás a probléma. A közlekedési szabályok épp olyan szigorúak, betartásuk épp olyan fontos, mint más szabályoké. Nem állítom, hogy az, ha valaki 90 helyett 95-tel megy, az egyenértékű azzal, hogyha valakik a belvárosban 80-nal versenyeznek, mások életét is veszélyeztetve. Tudni kell, hogyha valaki balesetben elveszíti a családtagját, az ugyanolyan fájdalom, mintha bűncselekmény áldozatává válna. Szükség van tehát a traffipaxokra is azért, hogy a közlekedési helyzeten javítsunk.

– A lakásbetörések felderítési arányán is fontos lenne javítani, hiszen ez a terület az, amelyik nagyon nagyrészt befolyásolja az emberek biztonságérzetét.
– E tekintetben valóban előre kell lépni, rövid időn belül el kell érni a legalább 50 százalékos felderítési arányt – ezen dolgozunk, de van még mit tennünk. A célunk az is, hogy minél többen visszakaphassák az értékeiket, vagy az ellopott tárgynak megfelelő összeget. Nagy segítség lehet ebben a munkában az önkormányzatok részéről a térfigyelő kamerarendszerek bővítése, valamint a lakossági visszajelzések is, hiszen nem tudunk mindenhol ott lenni. Fontos az is, hogy nem szabad mindenkiben megbízni, és azt hinni, hogy bennünket nem érhet sérelem.

– A munka mellett mire marad ideje? A családja is tudta követni Pécsre?
– Szerencsés ember vagyok. 26 éve vagyok nős, és a feleségem a tizedik munkahelyét tapossa miattam, fiam velünk jött, fiatal diplomásként talált munkát Pécsen. Kislányom Kecskeméten muzsikusnak tanul a zeneművészeti szakgimnáziumban. A rendőrség a hobbim: a családom nyaralásokon rendszeresen készít fényképeket, amint a telefon a fülemen van, azzal a címmel, hogy Apa nyaral. No, de ha tehetem, akkor kertészkedem, mivel a feleségemmel megtartottuk a nagybánhegyesi házat, ott vannak gyümölcsfáink. Mostanában újra régi hobbimra is szánok kis időt, így makettezem is. Az új hobbink pedig Baranya felfedezése, s most arra jöttünk rá, hogy nekünk minden hétvége nyaralás, rengeteg települést járhatunk be.

– Mi az életfilozófiája?
– Otthonról hoztam, hogy tisztességesen, becsületesen kell dolgozni, és amit rám bíznak, azt próbáljam meg jobbá tenni, sajátomnak tekinteni. Pécsre is azért jöttem, hogy az itteni munkát még jobbá tegyem. Megvan az elképzelésem, mit szeretnék elérni, szépen fel is építettem. Jobban szeretnénk szolgálni az itt élők biztonságát, szeretnénk a rendőrséget egy kicsit közelebb hozni az emberekhez.

A 48 éves rendőrfőkapitány a Békés megyei Nagybánhegyesen nőtt fel, a szülei, rokonai ma is ott élnek, számára az a világ közepe. A mezőkovácsházai gimnázium elvégzése után a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán tanult, a diploma megszerzését követően a bajai, majd pedig az orosházi határőrségnél dolgozott, később Battonyán töltött tíz évet, ahol határrendészeti kirendeltségvezetői posztot ért el. 2007-től Bács-Kiskun megyei határrendészeti szolgálatvezető volt, 2015-től a Csongrád megyei rendőrség rendészeti kapitányhelyetteseként dolgozott, s innen került át Pécsre, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitánysághoz 2019 elején. Májusban kapta meg az öt évre szóló megbízatását. Szolgálati ideje alatt jogi diplomát is szerzett.

Hirdetés