A tervezettnél pár nappal később zárják le a Honvéd utcát, hogy ne legyenek akkora dugók

A Honvéd utca és a Szigeti út kereszteződése

Így öt helyett csak két és fél, három munkanapon lesz félpályán lezárva a Szigeti út és a Honvéd utca kereszteződésénél lévő útszakasz.

Közleményt juttatott el lapunkhoz Péterffy Attila polgármester a Honvéd utcában jövő héten kezdődő, az utca teljes lezárásával járó munkálatok kapcsán. A Honvéd utca Egyetemváros egyik legnagyobb átmenő forgalmú utcája, hetekig tartó teljes lezárása egészen biztosan jelentős forgalmi torlódásokat, közlekedési dugókat fog okozni a reggeli és a délutáni csúcsforgalom idején az egész környéken.

A lényeg:

  • Nem hétfőn, 10-én, hanem pénteken, 14-én zárják le a Honvéd utcát teljesen és a Szigeti–Honvéd kereszteződésnél lévő rövid útszakaszt félpályán.
  • Felmerült, hogy az egész munkát nyáron kezdik meg, de ez több okból sem lehetséges.
  • A pénteki kezdés miatt a várható forgalmi torlódásokat csak fokozó Szigeti úti félpályás lezárás csak két és fél, három munkanapot érint öt helyett.
  • A csúcsforgalom idejére rendőri jelenlétet kért a leginkább érintett szakaszra a városvezetés.
  • A javasolt terelőutakat jelző táblákat nyugat felől már a Szántó Kovács János, a belváros irányából pedig a Petőfi Sándor utcáknál kihelyezik.
  • A közműcégek tájékozódni fognak a német és osztrák testvérvárosokban a hasonló helyzetekben alkalmazott jó gyakorlatokról.
  • A városvezetés folyamatosan tájékoztatja a pécsieket a következő hetekben a témában.

A közlemény:

„Munkatársaimmal áttekintettük a Tettye Forrásház Zrt. jövő héten induló, a Honvéd utcát és a Szigeti utat érintő közműberuházását, és számos olyan intézkedést tettünk, amelyek segítik a közlekedést ebben a nehéz időszakban.

Az eredeti tervek szerint február 10-én, hétfőn reggel kezdődött volna a Tettye Forrásház egyetemvárosi víziközmű-felújításának következő szakasza, amely a Honvéd utcát és az első napokban annak Szigeti úti csomópontját is érinti.

Felmerült az a lehetőség, hogy a teljes beruházást a nyári időszakra halasztjuk, amikor a forgalmas útszakaszok lezárása és a terelés kevesebb gondot okoz a pécsieknek, ám ez nem lehetséges. Részben, mert a beruházás pályázati forrásból is zajlik, így kötött a határideje, részben pedig azért, mert az új közművek a közelben zajló egyetemi beruházással épülő új Általános Orvostudományi kari épületet is kiszolgálják majd.

A beruházást még az előző városvezetés indította útjára, annak több elemén nem lehet változtatni. Ám tekintettel a nap mint nap arra közlekedő pécsiekre minden lehetőséget megragadva több olyan intézkedés mellett döntöttünk, olyan javaslatokat tettünk, amelyek a reményeink szerint segítik a pécsieket a munkálatok ideje alatt.

Kérésemre az eredeti február 10-i dátum helyett február 14-én, pénteken kezdődnek a munkálatok. Ezzel 5 helyett a várakozásaim szerint csak 2,5-3 munkanapot vesz majd igénybe a beruházás azon szakasza, amikor a rendkívül forgalmas Szigeti utat is érinti a lezárás.

A csúcsforgalom idejére rendőri jelenlétet kértünk, és kezdeményeztük azt is, hogy a csomópont hatékony tehermentesítése érdekében a javasolt terelőutakat jelző táblákat nyugat felől már a Szántó Kovács János, a belváros irányából pedig a Petőfi Sándor utcáknál kihelyezzék. Így a pécsiek időben értesülnek a forgalomkorlátozásról.

Egyben azt is kértem a pécsi közműcégek vezetőitől, hogy vegyék fel a kapcsolatot német és osztrák testvérvárosainkban dolgozó kollégáikkal, alkalmazzák az ottani jó gyakorlatokat azért, hogy a pécsi közműberuházások már a közeli jövőben minél kevesebb kellemetlenséggel járjanak.

Természetesen ebben a témában folyamatos és naprakész tájékoztatást folytatunk a következő hetekben különböző kommunikációs csatornákon annak érdekében, hogy segítsük a pécsi polgárok mindennapi életét.”

Fotó forrása: Google Street View