A „véletlen” repítette Cannes-ig a 13 éves pécsi srácot

Egy családi összejövetel, unalomtól terhes pillanataiban született meg a kreativitás a pécsi Százados Ábelben. A 13 éves kisfiú kameramozgásokat próbálgatott a telefonján miközben öccsét videózta, az eredmény azonban egy olyan egyperces melodráma lett, mely május végén a legjobb telefonos kisfilmekkel száll versenybe a Cannes-i Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon.

Márciusig lehetett jelentkezni a hagyományteremtő szándékkal megrendezett, első Magyar Telefonfilmes Fesztiválra, ahová maximum háromperces, teljes egészében mobiltelefonnal rögzített filmalkotásokat vártak a szervezők. A fesztiválra politikai és pornográf témán kívül bármilyen témában lehetett pályaművet készíteni, technikai korlát nélkül, melyek közül a tíz legjobbat, a Cannes-i Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál mobiltelefonos szekciójának döntőjén vetítik május 25-én Franciaországban, 10-10 indiai és kínai, valamint 10 amerikai alkotás mellett.

A fesztivál felhívására mintegy 70 pályázat érkezett, olyan témákat érintve, mint a párkapcsolat, internetes zaklatás, előítélet, összetartozás-tudat és környezetvédelem. Az előzsűrizést követően a nemzetközi szakemberekből álló bíráló bizottság 25 film közül választotta ki azt a tíz győztes alkotást, amely Magyarországot képviseli majd Cannes-ban. A tíz delegált alkotás közé a pécsi Százados Ábel Soha című kisfilmje is bekerült, aki elárulta a lapunknak, hogy már négy éve arra készül, hogy rendező lesz, de foglalkoztatja a forgatókönyvírás, a filmzene, az operatőri munka, mindemellett filmgyűjtő és igyekszik minden tudást magába szívni a filmekről.

A kisfilm főszereplője Ábel öccse, Olivér

– Anyukám hetvenötödik születésnapját ünnepeltük. Ebéd után mi, felnőttek a szobában beszélgettünk, a négy gyerek pedig kint játszott a teraszon. Ki-be járkáltak, le-föl futkostak, aztán egyszer csak megjelent Ábi, hogy készített valamit. Félrehívott és megmutatta a kisfilmet. Megdöbbentem, egyrészt a téma miatt, másrészt azért, mert Olivér, a másik kisfiam a film főszereplője. Utána mutattuk meg a családnak, de akkor már éreztem, hogy egy nagyon jó kisfilm lett: rövid, de kerek egész – meséli Százados Éva, Ábel édesanyja. – Még most is elérzékenyülök, ha megnézem, pedig már ezerszer láttam – teszi hozzá.

A pécsi srác azt is elárulta, hogy már régebb óta tervezi, hogy készít ezzel a témával kapcsolatban egy rövid videót.

Százados Ábel

– Hirtelen jött ötlet volt, hogy pont akkor, ott csináljam meg. Új kameramozgásokat akartam próbálni a telefonomon, és kértem az öcsémet, hogy legyen az alany. Mikor Olivér odaült, akkor láttam, hogy minden körülmény adott ahhoz, hogy pont akkor és ott elkészítsem a fejemben megtervezett kisfilmet. Minden munkát a telefonnal készítettem, az utómunkáknál sem használtam számítógépet – meséli a fiatal tehetség, majd hozzáteszi, hogy hatalmas örömmel tölti el, hogy másoknak is tetszik az alkotás.

Ábel nagybátyja hívta fel a fiú és édesanyja figyelmét, hogy szuper pályázati lehetőségek vannak telefonnal készített filmekre, így akadtak rá az első Magyar Telefonfilmes Fesztiválra, melyre másodszori nekifutásra sem sikerült beküldeni a kisfilmet.

– Kétszer visszaszóltak, hogy nem jó a beküldött fájl formátuma. Harmadszorra már az esélytelenek nyugalmával küldtem be Ábi filmjét – zárja Éva.

Kérjünk segítséget! A Pécsi SOS Élet, öngyilkosság-megelőző sürgősségi telefonszolgálatot 19 óra és reggel 7 óra között ingyenesen hívhatjuk a 0680/505 390-es számon, de tárcsázhatjuk a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok éjjel-nappal ingyenesen hívható számát is: 116-123