A ZSÖK november 25-én zárult épületfestő gyermekrajz-pályázatra összesen 1200 pályázat érkezett az ország minden tájáról. A rajzokat a dzsámin láthatjuk majd advent második és harmadik hétvégéjén.

Nem maradunk fényfestés nélkül

A Zsolnay Fényfesztivál közel fél évtizedes töretlen sikerének eredményeképp Pécs és a fényfestés művészete összefonódott: az utóbbi években hagyománnyá vált, hogy nem csupán nyáron, hanem télen, az adventi időszakban is gyönyörű ünnepi fényruhába öltöztetik a belváros neves épületeit.

A Zsolnay Fényfesztivált meghiúsította a vírus, de a dzsámi azért idén is fényruhába öltözik

Noha a koronavírus-járvány sajnálatos módon keresztül húzta az idei Zsolnay Fényfesztivál terveit, a karácsonyvárás hetei során azonban nem maradunk fényfestés nélkül. A Zsolnay Örökségkezelő NKft. pedig azokat kérte fel az az adventi „fény-képek” megalkotására, akiket ezek a látványosságok a leginkább elvarázsolnak: a gyereket. November elején meghirdetett épületfestő gyermekrajz-pályázatuk célja az volt, hogy ne csak profi fényfestő-művészek (azaz mapping művészek), hanem a kicsik és a fiatalok is lehetőséget kapjanak arra, hogy bemutassák kreativitásukat, ráadásul nem is akárhol: rajzaikat a dzsámi déli homlokzatára kellett megtervezniük.

Megmozdult az ország: 1200 pályázat érkezett

A Zsolnay Fényfesztivál szervezőcsapata három korcsoport – óvodások, 6-10 évesek és 11-14 évesek – jelentkezését várták, a pályázók számára elérhetővé tették a dzsámi mintasablonját, az instrukció pedig annyi volt, hogy rajzaik lehetőleg kövessék az épület formavilágát, tükrözzék az advent hangulatát és legyenek minél részletesebbek, színesebbek.

A november 25-én zárult pályázatra összesen 1200 mű érkezett az ország minden tájáról, a pályázók között voltak komplett óvodai csoportok, iskolai osztályok is.

Rengeteg kisgyerek pályázott, rajzaik a dzsámin lesznek láthatók

– Kollégáimmal nagyon sokat gondolkoztunk azon, hogy kulturális események híján hogyan tudjuk megajándékozni a pécsieket a veszélyhelyzet idejére bevezetett védelmi intézkedések maximális betartásával, hozzájárulva ahhoz, hogy egy kicsivel könnyebben tudják átvészelni ezt a nehéz időszakot – mondta a kezdeményezés kapcsán lapunknak Bleszity Péter, a ZSÖK ügyvezetője. Hozzátette, hogy örömteli meglepetés volt számukra, hogy ilyen sokan jelentkeztek és megjegyezte, hogy nagy előrelépés ez ahhoz képest, hogy 3 éve 700 alkotás érkezett be. Mint mondta, különösen meghatotta őket annak a nem látó kislánynak az alkotása, akinek a tanára gombostűvel szurkálta körbe a sablon kontúrvonalait azért, hogy a lány így el tudja készíteni rajzát.

– Külön köszönetet szeretnék mondani a pedagógusoknak, akik az ügy mellé álltak és rengeteg diákot biztattak nevezésre. Nehéz lesz kiválasztani a legjobbakat, mert igazán minőségi alkotások születtek – fogalmazott az ügyvezető.

Szakmai zsűri értékeli a gyerekek alkotásait

A szervezők a pályaművek előválogatását követően kategóriánként 60 gyermekrajzot digitalizálnak, ezeket az alkotásokat pedig advent második és harmadik hétvégéjén (péntek, szombat, vasárnap) láthatjuk a dzsámin.

A pécsi gyerekek rajzaival megfestett templomról felvételek is készülnek, a felvételeket online lehet majd megtekinteni az adventpecs.hu oldalon (és érdemes figyelni az Advent Pécs Facebook-oldalt is).

A pályaműveket a dzsámi és az advent ihlette

A kivetített rajzokat emellett az adventpecs.hu oldalon egy közönségszavazáson is értékelhetjük december 9-től (17 órától) december 18-ig (17 óráig).

A szavazatok, valamint egy fényalkotó művész, egy grafikus, egy egyetemi tanár és egy meseillusztrátor alkotta szakmai zsűri döntése alapján mindegyik korcsoportban díjazni fogják a legjobbnak ítélt 6 alkotást. Bleszity Péter mindehhez hozzátette, hogy a rajzpályázat győztesei értékes tárgynyereményeket, ajándékutalványokat, művészeszközökből álló ajándékcsomagot, valamint technikai és informatikai eszközöket nyernek, ezzel is elősegítve a „művészpalánták” további szakmai előmenetelét.

Az eredményhirdetést egy stúdióhelyszínről december 19-én élőben online közvetítik.

Nem csak gyerekrajzok díszítik majd a dzsámit

A dzsámi azonban a fentieken túl nem csak az adventi hétvégéken kap új külsőt: a gyermekrajzok mellett november 27-től december 20-ig minden este 16.30-tól 19.30-ig csodálhatjuk meg a templom homlokzatán a Laluz Visuals alkotócsoport fényművészeinek épületfestéseit.

Hirdetés