Álomhétvége vár Pécsett a ralisport szerelmeseire – jön az 54. Mecsek Rallye

Június 24–26. között rendezik meg az 54. Mecsek Rallye-t. Az eseményt felvezető sajtótájékoztatón a hazai szövetség vezetői, a rendező PSN Zrt. képviselője a városvezetés is kiemelte, hogy hatalmas munka volt a verseny megszervezése.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt a Mecsek Rallye, így az idei évben a versenyzők és a szurkolók is lélegzetvisszafojtva várták, hogy ismét felbőghessenek a motorok Pécsett és környékén. A szervezést ráadásul az nehezítette, hogy a Mecsek Rallye-t évtizedeken át főrendezőkénét szolgáló Jelen István idén elhunyt. Nem meglepő, hogy Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere az ő méltatásával indította a sajtótájékoztatót.

– Azt hiszem, az a minimum, hogy Jelen István munkáját, amit hosszú éveken át, sokszor erőn felül is beletett, megköszönjük, és hálával gondoljunk rá – mondta a városvezető.
– Ami az idei versenyt illeti, nem volt könnyű dolgunk a szervezéssel, ennek ellenére a nevezési listát elnézve már most azt mondhatom, hogy sikerrel jártunk. A sportszakma mellett azonban a városnak az is nagyon fontos, hogy a Pécs Nyitva 2.0-ba remekül illeszkedik az előttünk álló hétvége. A vendéglátósokkal, szálláshelyekkel konzultálva is az látszik, hogy nagyon szépen növekszik a foglalások száma.

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Pécsre látogató elnöke, Oláh Gyárfás örömét fejezte ki, hogy idén ismét meg tudják rendezni a Mecsek Rallye-t, amely szerinte kitüntetett figyelmet kap mind a versenyzők, mind pedig a szurkolók körében.

Minden fontos információ a versennyel kapcsolatban a Mecsek Rallye honlapján érhető el

– Eddig ugyan többnyire a szezon végén rendeztük ezt a versenyt, azonban a különleges körülmények miatt a nyári időpont volt most a célszerűbb – fejtegette Oláh. – Nagy köszönettel tartozunk Pécsnek és a PNS Zrt.-nek is, hogy végig partnerek voltak ebben, és a sok-sok nehézség ellenére is tető alá tudtuk hozni a júniusi versenynapokat.

Oláh Gyárfás örül, hogy sikerült júniusra előrehozni a versenyt

Az elnök arról is beszélt, hogy idén a hazai bajnoki sorozat nagyon erős, hiszen kiváló külföldi versenyzők is a mezőnyben vannak, például a Rally 2 kategóriában világbajnoki címmel is büszkélkedő norvég Mads Östberg – aki természetesen a Mecsek Rallye-n is itt lesz.

A hazai szövetség raliszakágának vezetője, Berényi Ákos is igyekezett kedveskedni kicsit Pécsnek, ő ugyanis arról beszélt, hogy a Mecsek Rallye helyszínei egyenlők magával a sportággal. A színes nemzetközi mezőnyre is reagált.

– Látják most már Európában, hogy érdemes idejönni – jelentette ki Berényi. – Itt jó ellenfeleket találnak, akiket nem egyszerű, sőt, nem is mindig lehet legyőzni.

A versenyzők közül az egyik legnagyobb hazai név Turán Frigyesé. A pilóta hangsúlyozta, hogy nagyon szereti a mecseki pályákat, abban pedig már most biztos, hogy a szombat estére tervezett, Pécsvárad melletti éjszakai gyorsasági szakasz rendkívül nehéz lesz majd.

Turán Frigyes nagyon szereti a mecseki pályákat

– Számomra érzelmileg nagyon fontos a Mecsek Rallye, imádok itt versenyezni – szögezte le Turán. – Ha javasolhatok valamit a szurkolóknak, Árpádtetőnél lesz érdemes mocorogni, nézői szempontból talán az lesz a legjobb, leglátványosabb szakasz.

Itt tette hozzá Bernáth Miklós, a szervező PSN Zrt. vezérigazgató-helyettese, hogy az idei évben néhány újdonságot is szerettek volna kipróbálni. Ilyen lesz az e-autók bemutatkozása – Bernáth reméli, hogy néhány éven belül már futamot is rendezhetnek az elektromos versenygépeknek –, illetve az is, hogy a zöldhulladék gyűjtésére kiemelten figyelnek majd a hétvége során.

Bár az esemény hivatalosan háromnapos, azonban a pénteki tesztkörök, és a szombat esti rajtceremónia és egyetlen gyorsasági mellett a verseny érdemi része vasárnap következik. A Magyar Országos Rally 1 Bajnokság mezőnye mellett a Historic Eb mezőnye fog még versenyezni. Az a mezőny, amely idén lesz a legnépesebb a Mecsek Rallye több mint fél évszázados történetében.

Lesz tehát mit nézni a hétvégén. Már csak azért is, mert amolyan off programként az 54. Mecsek Rallye mellett Pécsett lesz majd versenyautó-kiállítás a Centrum parkolójában, és akár a gyerekek számára is izgalmas programok lesznek a Széchenyi téren is.

Bernáth Miklós, a PSN Zrt. vezérigazgató-helyettese oroszlánrészt vállalt a szervezésben

Íme az 54. Mecsek Rallye részletes programja:

Június 24., csütörtök

14.00–21.00 – Hivatalos teszt – Kővágótöttös

Június 25., péntek

17.00 – Rajtceremónia – Pécs, Széchenyi tér
18.00 – GY1 (Historic) – Pécsvárad – Hosszúhetény
18.25 – Szerviz R1 (Pécs, Expo Center)
19.35 – GY2 (Historic) – Pécsvárad – Hosszúhetény
20.20 – Szerviz Historic (Pécs, Expo Center)
21.03 – GY1 (R1) – Pécsvárad – Hosszúhetény
21.48 – Szerviz R1 (Pécs, Expo Center)

Június 26., szombat

7.40 – Szerviz Historic (Pécs, Expo Center)
8.28 – GY3 (Historic) – Árpádtető – Orfű
9.10 – Szerviz R1 (Pécs, Expo Center)
9.40 – GY4 (Historic) – Alsómocsolád – Mecsekpölöske
9.58 – GY2 (R1) – Árpádtető – Orfű
10.11 – GY5 (Historic) – Zobákpuszta – Pécsvárad
11.10 – GY3 (R1) – Alsómocsolád – Mecsekpölöske
11.19 – Szerviz Historic (Pécs, Expo Center)
11.41 – GY4 (R1) – Zobákpuszta – Pécsvárad
12.22 – GY6 (Historic) – Árpádtető – Orfű
12.49 – Szerviz R1 (Pécs, Expo Center)
13.34 – GY7 (Historic) – Alsómocsolád – Mecsekpölöske
13.52 – GY5 (R1) – Árpádtető – Orfű 
14.05 – GY8 (Historic) – Zobákpuszta – Pécsvárad
15.04 – GY6 (R1) – Alsómocsolád – Mecsekpölöske
15.13 – Szerviz Historic (Pécs, Expo Center)
15.35 – GY7 (R1) – Zobákpuszta – Pécsvárad
16.16 – GY9 (Historic) – Árpádtető – Orfű
16.43 – Szerviz R1 (Pécs, Expo Center)
17.27 – GY10 (Historic) – Alsómocsolád – Mecsekpölöske
17.46 – GY8 (R1) – Árpádtető – Orfű
17.58 – GY11 (Historic) – Zobákpuszta – Pécsvárad
18.45 – Célceremónia – Pécs, Széchenyi tér
18.57 – GY9 (R1) – Alsómocsolád – Mecsekpölöske
19.28 – GY10 (R1) – Zobákpuszta – Pécsvárad

Hirdetés