Amerikai világcég választotta Pécset európai központjául

A világ egyik legnagyobb optikai és elektronikai gyártója, az Amphenol nyitott Pécsett üzemet. A  pénteki gyárnyitás azonban csak a kezdet, az amerikai tulajdonú cég Pécset választotta európai központjának, és nagyszabású fejlesztéseket indít.

Pécsett, a Bajor utcában egy 800 négyzetméteres üzemcsarnokban kezdi meg a próbagyártást az amerikai Amphenol-csoport új egysége, jelentették be pénteken az ünnepélyes megnyitón. Martin Booker, a társaság alelnöke elmondta, az Amphenol-csoport világszerte 124 egységében termel, mintegy 74 ezer alkalmazottal. A világ egyik vezető csatlakozórendszer-gyártó vállalata számos óriáscéggel áll szerződésben, olyanokkal, mint a Samsung, a Siemens vagy épp a Philips. Pécsett az akkumulátortechnológia terén dolgoznak, kábelek és csatlakozók készülnek majd.

A Bajor utcában nyílt meg az új üzem

Ez azonban csak az első lépés, hiszen mint Winnie Chen, az Amphenol vezérigazgatója kiemelte, eddig főként Ázsiában és Amerikában voltak jelen, most azonban Európában is terjeszkedésbe fogtak.

Pécs nemcsak egy üzem lesz, hanem az európai központ is, ahová a tervek szerint a gyártáson túl fejlesztési és üzleti egységeket is kialakítanak.

Sánta Attila, a pécsi gyár igazgatója elmondta, elkezdődik a próbagyártás, és folyamatos bővítésre készülnek, hosszú távra terveznek Pécsett, évekre előre rendelkeznek megrendeléssel. Mint mondta, 2019 elején kezdődtek a tárgyalások a cég pécsi terjeszkedéséről, most pedig már az üzemnyitáson vannak túl.

Ünnepélyes megnyitót tartottak

Decsi István, Pécs alpolgármestere hangsúlyozta, újabb gazdasági ágazatban, az elektronika terén került fel Pécs a befektetési térképre, és ráadásul most egy óriáscég európai központként számít a városra – ennek jelentősége rendkívül nagy. Mint beszédében kiemelte, abban bíznak, hogy két év múlva 200 munkahely is lehet már az Amphenol pécsi központjában.

Martin Booker és Decsi István nyitotta meg a gyárat

Az eseményen az is elhangzott, az Amphenol hét különböző területen dolgozik világszerte, ezek között van az autóipar, a mobiltechnológia, ideértve a legmodernebb 5G-s technológiákat, de még a repülés is. Mint közölték, újabb ágazat felé indítanak erős terjeszkedést, ez pedig az elektromos autók köre, itt nemcsak magukra a járművekre, hanem a töltőállomásokra is gondolni kell, amelyekbe szintén gyártanak alkatrészeket.

Hirdetés