Érdekes történetre bukkantunk a régi újságokat böngészve: a fűtési rendszer hibája miatt négy hüllő dermedt halálra a pécsi állatkert terráriumában 1980 januárjában. A vizsgálatok során kiderült, hogy nem csak az elektronika a hibás: emberi mulasztás is benne volt az ügyben. Szerencsére jó tudni, hogy a mai modern biztonsági rendszerben a Pécsi Állatkert hüllőinek nincs mitől tartaniuk.

1980. január 14-én reggel tragikus látvány fogadta a pécsi állatkert gondozóit: a terráriumház elektromos padozatfűtése csütörtököt mondott éjjel. Hideg január lévén, az éjszakai órákban mínusz 17 fokot mértek, a pillanatok alatt áthűlő helyiségben pedig több hüllő a dermesztő hideg áldozatául esett.

Elpusztult az állatkert egyik „büszkesége”, a méreteit tekintve a legnagyobbak közé tartozó ázsiai kockás piton. A kígyó 6,4 méter hosszú volt. Rajta kívül odaveszett a dél-amerikai boa, a nílusi krokodil és egy pápaszemes kajmán is. A tigrispiton állapota válságos volt.

Természetesen az összes gondozó, alkalmazott, de még az igazgató is küzdött az állatok életéért egy jó darabig. A korabeli beszámolók azért elég szürreális képet festettek minderről:

„Az egyik dolgozó a dereka köré csavarta, kályha mellett melengette, masszírozta az egyik dél-amerikai boát, amelyben még pislákolt az élet.”

Azért a próbálkozások pár helyen eredményesek voltak: sikerült megmenteni a tigrispitont, a homoki- és szarvasviperákat, a teknősbékákat és a boát. A kár összesen 83 ezer forint – akkor ez óriási összegnek számított.

Az egyik megmentett kígyó melegedik az asztalon

A vizsgálatok az ügyben természetesen megindultak, de a szakértő szerint műszaki hiba okozta a bajt, emberi mulasztás nem történt. Legalábbis elsőre így tűnt…

Mégis tehettek róla?

A probléma kivizsgálásával március közepére végeztek, ekkor közölte ugyanis a Dunántúli Napló, mi is volt a terrárium kihűlésének valódi oka. A rendőrség és az igazságügyi szakértők megállapították, hogy valóban műszaki probléma okozta az esetet, a borzasztó hideg miatt túl lett terhelve az elektromos kapcsolóberendezés. A berendezést gyártó cég véleménye is ezt támasztotta alá.

Azonban az állatkert igazgatója belső vizsgálatot, fegyelmi eljárást is elrendelt az ügyben.

Ugyanis az intézmény létesítésekor már gondoltak erre a hibára, ezért kettős fűtési rendszert alakítottak ki, az elektromos mellett egy széntüzelésűt is. Az utóbbiról való gondoskodással megbízott dolgozók azonban súlyos mulasztást követtek el, ezért eljárás indult ellenük. A két alkalmazott közül az egyiket azonnali hatállyal elbocsátották, a másikat is súlyos fegyelmi büntetéssel sújtották.

A gondozók szívükön viselték a hüllők biztonságát, ketten mégis mulasztottak

Az elhullott állatok nem voltak biztosítva, új példányokat a Budapesti Állatkerttől kaptak a pécsiek. A terráriumházat egyébként május 1-én nyitották meg újra.

Ma már a legkorszerűbb technikával biztosítják a hüllők kényelmét és biztonságát, nem csupán a technológia, a képzett gondozók is őrzik őket, figyelnek rájuk.

Forrás: Dunántúli Napló Archívum

hirdetés

Hirdetés