Ugyan a pécsi sportélet napjainkban nem a foci terén jeleskedik, többen emlékezhetnek rá, mikor még nemzetközi meccseket játszhatott a PMSC. Felelevenítettük a pécsi futball hőskorát a legnagyobb alakokkal.

A pécsi foci első sarokköve 1919-re tehető, amikor megalakult a PVSK, ezen belül is lejátszotta első meccsét a férfi labdarúgócsapat szeptember végén. 1920 októberében pedig az első nemzetközi meccsre is sor került a horvát Osieki Gradjanski ellen, ahol egygólos vereséget szenvedtek a pécsiek.

Az NB I.-be először 1945 őszén került fel a PVSK csapata. Nem tudtak sajnos sokáig bent maradni, akárcsak az ötvenes évek elején. Billegett a férfi focicsapat a két osztály között, több hivatalos néven futva. Ennek ellenére a klub labdarúgó-szakosztályának fénykorát az ötvenes évek elejére datálják. Az 1950 augusztusában megalakult PMFC-előd Pécsi Dózsa nemsokára már egy 12 ezer fő befogadására alkalmas pályán játszhatott. Az első NB I.-es mérkőzésén a pécsiek 3-0-ra verték Szombathely együttesét. A nézőcsúcsot 1955-ben érte el a klub, a Pécsi Dózsa–Budapest Honvéd mérkőzésén 22 ezren voltak jelen.

A vezetők 1973-ban úgy döntöttek, hogy a jobb képességű focistákat kiemelik a csapatból és egy újabb klubot alapítanak: ez lett a PMSC (Pécsi Munkás Sport Club). Tulajdonképpen sokan a Pécsi Dózsa jogutódjának is tekintik ezt az „alakulatot”.

Kevesen tudják, hogy kezdetben – egy kis ideig csupán – lila-fehérben fociztak a pécsi fiúk, de hamar áttértek a máig használt piros-feketére.

Akik emlékeznek rá, máig kiemelik az 1975-ös PMSC–Újpesti Dózsa mérkőzését, ahol az akkor nemzetközi szinten is kiváló újpestieket 4-2-re verték a piros-feketék. Négyből négy gólt idősebb Dárdai Pál szerzett, aki fiatal huszonévesként rögvest közönségkedvenccé vált.

Abban az évben azonban búcsúzni kellett az élvonaltól, csak két év múlva térhetett vissza a csapat. Szintén ebben az évben váltott stadiont a PMSC, az újmecsekaljai pályára tették át székhelyüket.

A nyolcvanas évek hullámzó teljesítményt hozott, ennek vetett véget Garami József vezetőedző érkezése. Hamarosan számos külföldi csapat vendégszerepelt Pécsen kupameccseken, többször a bajnoki cím közelébe került a gárda.

Számos külföldi csapat vendégszerepelt itt, köztük az Alex Ferguson vezette Manchester United:

1997-ben estek ki ismét az élvonalból, az ezt követő korszakban folyamatosan küzdött a csapat a feljutásért-bentmaradásért. 2012-ben járt utoljára az első osztályban a PMFC, utána finanszírozási problémák miatt visszasorolta az MLSZ a megyei első osztályba. Onnan feljutva, mindmáig az NB III.-ban játszik a pécsi csapat.

A legendás győzelem

1970. november 4-e a pécsi labdarúgás legnagyobb pillanatát hozta el. Az EVK-sorozat (Európai Vásárvárosok Kupája) első ellenfélként a román Craiovát adta a PMSC-nek, akin egy idegenbeli vereséget követően itthon egy 3-0-s győzelemmel jutottak át a pécsiek. Az előző évi győztes, a Newcastle FC következett és a soha nem látott siker: az idegenbeli kétgólos vereség után Pécsen egy izzó hangulatú visszavágón, november 4-én a piros-feketék ledolgozták hátrányukat és tizenegyespárbajra mentették a párharcot.

Belépő az angliai mérkőzésre

Rapp Imre kapus két büntetőt is hárítani tudott, így óriási izgalmak közepette nyerte meg a PMSC a meccset végül, következő ellenfélként pedig a Juventus következett, ami már túl nagy falatnak bizonyult. Oda-vissza kikaptak a pécsiek, de mindez akkor sem homályosíthatta el az angolok feletti diadalt.

A legnagyobb nevek

A pécsi labdarúgás számos kiemelkedő alakot adott a magyar futballnak. A teljesség igénye nélkül a hőskor pár nagy ikonja álljon itt:

Rapp Imre a halhatatlan pécsiek közé került. A legendás kapus rengetegszer kivédte az ellenfél csatárainak szemét hazai és nemzetközi meccseken is. Összesen 291 bajnoki mérkőzésen védett, még tizenegyesből is ötször eredményes volt.

Garami József neve megkerülhetetlen, ha a pécsi fociról van szó. Pályafutása során tíz évig játszott a Pécsi Dózsa színeiben, 1985-ben tért vissza az akkor már PMSC kötelékeibe vezetőedzőként. 217 bajnokin irányította az együttest, győzelmi mutatói azóta is példátlanok. Az 1985/1986-os évadban ezüstéremig vitte a piros-feketéket, megnyerte velük 1990-ben a Magyar Kupát, 1991-ben bronzérmet nyert.

Idősebb Dárdai Pál is a legendák sorát bővíti. Ő 361-szer húzta magára a PMSC mezét bajnoki mérkőzéseken. Minden mutatót összevetve gólok tekintetében messze a legeredményesebb focista volt a klub történelmében, ami nem kis szó.

Koller Viktorról is muszáj szólni. A pécsi Pro Civitate-díjas balhátvéd is hosszú évtizedekig szolgálta a csapatot, részese volt a legnagyobb sikereknek és a legfájóbb kudarcoknak. Vele lapunk interjút is készített!

Kis statisztika rekordokkal
Bajnoki szereplések:
1. Dienes András – 408 mérkőzés
2. Koller Viktor – 375 mérkőzés
3. Id. Dárdai Pál – 361 mérkőzés
4. Toma Árpád – 353 mérkőzés
5. Lőrincz Sándor – 336 mérkőzés
Legjobb bajnoki helyezés:
– 1985/85 – ezüstérem
– 1990/91 – bronzérem
Kupahelyezések:
– 1990 – aranyérem
– 1978, 1987 – ezüstérem
Edzői rangsor:
1. Garami József – 242 mérkőzés
2. Kovács Imre – 187 mérkőzés
3. Czibulka Mihály – 158 mérkőzés

hirdetés
Hirdetés