Autizmussal élő pécsi gyerekeké lesz a teljesen elcsendesedő állatkert

November 27-én pár órára teljesen elcsendesül a Pécsi Állatkert, a mindennapi munkavégzéssel járó zajok eltűnnek az intézménybe látogató olyan speciális nevelési igényű, autizmussal élő pécsi diákok kedvéért, akik az erős, számukra káros, nehezen viselhető hanghatások miatt eddig még nem élvezhették az állatkert szolgáltatásait.

Rendhagyó programmal várja a Pécsi Állatkert azokat a pécsi autizmussal élő gyerekeket és kísérőiket, akik eddig nem élvezhették az intézmény által nyújtott szolgáltatásokat, és nem találkozhattak az ott élő állatokkal. Az állatkert hagyományteremtő szándékkal november 27-én délelőtt rendezi meg az első Csendes Óra elnevezésű látogatói programját, melynek különlegessége, hogy reggel 8.30-tól 11.30-ig – amikor is kizárólag autizmussal élők látogathatják a zoot – szünetelni fog a hangos munkavégzés, így zavartalanul ismerkedhetnek az intézménnyel és lakóival azok, akiket a különböző erősebb hanghatások ebben eddig meggátoltak.

Autizmussal élő pécsi gyerekek élvezhetik a csendes állatkertet

A Csendes Óra részleteiről a pécsi Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben tartott sajtótájékoztatót szerdán Bognár Szilvia alpolgármester, Finta Kornélia, az iskola igazgatóhelyettese és Siptár Dávid, az állatkert igazgatója.

Bognár Szilvia elmondta, hogy az állatkert kezdeményezése azon pécsi programok közé illeszkedik, melyek emberarcúvá teszik a várost, melyek az esélyegyenlőség fontosságát hirdetik a pécsieknek.

Pár órára a diákoké lesz a zoo

– Olyan fontos projektek kapcsolódnak ide a 2016 óta működő pécsi állatkertben, melyeknek köszönhetően fogyatékkal élő embertársaink, hátrányos helyzetű diákok kedvezménnyel vehették igénybe szolgáltatásaikat és a nekik szervezett foglalkozásokat. A Csendes Óra tökéletesen illeszkedik ezeknek a programoknak a sorába, hiszen ennek köszönhetően így azok is megnézhetik az intézmény látványosságait, akik számára a hanghatások egészségkárosító hatásúak. Csak üdvözölni tudom az ilyen és ehhez hasonlóan fontos kezdeményezéseket – mondta Bognár Szilvia.

Siptár Dávid, Finta Kornélia és Bognár Szilvia

Finta Kornélia kiemelte, hogy az iskola és az ott tanuló sajátos nevelési igényű diákok hálásak az állatkertnek, amiért megkeresték őket a társadalmi szemlélet- és attitűdformálásban, az érzékenyítésben nagy szerepet játszó Csendes Óra kapcsán, hiszen az felhívja a pécsiek figyelmét az intézmény diákjainak életére, helyzetükre.

– Ez a program az autizmussal élő gyerekekről szól, az ő igényeiknek megfelelő légkör kialakításáról. Olyan programokat szerveznek nekik, melyek az ingerfeldolgozásbeli különbségeiket figyelembe veszik, leállítják a zajosabb munkákat, és ha szükséges, zajszűrő eszközöket is adnak nekik. Ez számukra nagyon fontos, hiszen így egy életre szóló élményt szerezhetnek – mondta.

Zajtalan állatkertben láthatják az állatokat

Siptár Dávid hangsúlyozta, hogy a Pécsi Állatkertnek nagy felelőssége van abban, hogy a régió egyik leglátogatottabb intézményeként ne csak az idegenforgalom, hanem a város és a megye életében, valamint a nevelés területén is olyan szerepet vállaljon, amely előrébb viszi a közösségeket, a társadalmat. Az autista gyerekeknek szóló Csendes Óra megszervezése jó példa minderre.

Hozzátette, hogy az iskola részéről szakmailag, az állatkert részéről pedig zoopedagógiai módszerekkel alátámasztott programot a következő évben hagyománnyá szeretnék tenni, évente két alkalommal tervezik megrendezni, tavasszal és ősszel.

A nyár folyamán az állatkert egy olyan különleges, világméretű programhoz is csatlakozni fog, amely a Dream Night, vagyis az Álom Éj névre hallgat. Ezen a június eleji estén egy zárás utáni, az Állatkertek Éjszakájához hasonló különleges élményben lehet része nem csak az autizmussal élőknek, hanem bármely más betegségben szenvedő látogatójuknak is.

Hirdetés