Az ellenzéki fellegvárnak tartott Pécsen is nőtt a Fidesz támogatottsága 2018-hoz képest

Pécsett 2018-hoz hasonlóan az 1-es választókerületben az ellenzéki Mellár Tamás, a 2-esben Hoppál Péter győzött. Előbbi körzetben nem gyengült, utóbbiban még valamennyit erősödött is a kormánypárt, miközben az ellenzéki pártok támogatottsága csökkent. 

Ugyan még nincs hivatalos végeredmény, de ha minden így marad, akkor Mellár Tamás és Kővári János között mindössze 255 szavazat döntött előbbi javára. Mellár ezer szavazattal kevesebbet kapott, mint négy éve, amikor még csak részleges összefogás volt mögötte, Kővári viszont szinte lekopírozta Csizi Péter akkori teljesítményét, mindössze 30 szavazattal gyűjtött be kevesebbet mint elődje. Országos trend, hogy a Fidesz szinte az egész országban javítani tudott 2018-as eredményén, még egy ilyen, teljesen ellenzékinek (és szinte lefutottnak) tartott körzetben is szorossá tudta tenni a versenyt. Mellár egyébként öttel több szavazókört húzott be vetélytársánál. Ha városrészenként elemezzük a két politikus és politikai erő teljesítményét, akkor az látszik, hogy mindenhol döntetlen közeli volt az eredmény, de az eddigi választások tapasztalatai alapján legellenzékibb vagy legkevésbé fideszes Kertvárosban valamivel jobban szerepelt Mellár Tamás, mint Kővári János.

Tanulságos és sokatmondó a Hoppál-Szakács meccs eredménye is. Míg a Fidesz, és Hoppál ebben a választókerületben is erősödni tudott, több mint 600 szavazattal többet szerezve, mint négy éve, addig a mostani ellenzéki összefogás lényegesen, mintegy 10 ezerrel kevesebb voksot kapott, mint az azt alkotó pártok 2018-ban.

A fideszes politikus 2276 szavazatot vert rá ellenzéki riválisára a választókerületben.

A körzetben tizenöt község és három város található, Pécs, Komló, és Kozármisleny, a végeredményt nyilván utóbbiak, elsősorban az első kettő eredményei határozzák meg. Komlón a huszonkét szavazókörből tizenkettőt Hoppál vitt, Kozármislenyben ötből hármat. 

Pécsett a keleti városrészben néhány kivétellel az összes szavazókörben Hoppál nyert, mégpedig többnyire fölényesen. A nyugati, észak-nyugati városrészben hiába vitt el jóval több szavazókört Szakács, nem tudott akkora fölénnyel győzni, hogy ez ellensúlyozza a választókerület többi részén kialakult Fidesz-fölényt. Ha kizárólag Pécset nézzük, és összeadjuk a szavazatszámokat, akkor is Hoppál fölénye látszik, 732-vel szerzett több szavazatot a megyeszékhelyen, mint riválisa.

Hirdetés