Az ember, aki több mint négymillió pécsi négyzetméterért felel

Szabó Szilárd egy piacvezető ingatlanüzemeltető cég budapesti, igazgatói posztját hagyta ott a pécsi önkormányzat vagyonhasznosító cégének vezérigazgatói székéért. Azt mondja, nem az anyagiak miatt váltott. A Király utcában beszélgettünk, ott, ahol a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-nek különösen sok ingatlana van.

hirdetés
Uránia Mozi

1966-ban született, tősgyökeres pécsi, itt lakott mindig, akkor is, amikor Budapesten dolgozott. A Leőweyben érettségizett, a Pollackon diplomázott, futballozott a PMSC utánpótlásában. Első munkahelyén ötven nap híján 33 évig dolgozott. Az önéletrajzában ugyan jogutódlás miatt több cégnév szerepel, de ez ugyanaz a munkahely. A Pécsi Vagyonhasznosítóhoz (PVH) való tavaly év végi érkezése előtt írt életében először önéletrajzot. A PVH profiljába vágóan ingatlanüzemeltetéssel foglalkozott az elmúlt évtizedekben, több mint húsz éve vezetőként. 2014-től a hazai viszonylatban piacvezető Neo Property and Facility Zrt. budapesti központjában igazgatóként dolgozott. Volt cége számos A kategóriás irodaházat üzemeltet a fővárosban, ügyfelei között van például a Telekom vagy a Mol.

Decemberben nagyon nehéz volt az elválás, az utolsó hetem egyhetes érzelmi cunami volt a cégnél. Nem akartam semmilyen búcsúztatást, de a kollégáim máshogy gondolták. A napi mókuskerékből kiszakadva ilyen pillanatokban szembesül az ember azzal, hogy érzelmileg mennyire kötődik a munkahelyéhez, ha ott tényleg megbecsülik” – mondja Szabó Szilárd.

Hasonló légkört és munkamorált szeretne a PVH-nál kialakítani. Amikor először bement dolgozni, szóvá tette, hogy ennyi riadt arcot még nem látott.

Szeretném ezt a légkört megváltoztatni, egy jobb hangulatú, a munkára fókuszáló, jó közösséget kialakítani az önkormányzati cégnél. A kollégák anyagi és erkölcsi megbecsülése el van maradva az elvárttól, idővel ezen is változtatnék. A legnagyobb érték a munkavállaló. Hetvenen dolgoznak jelenleg a Vagyonhasznosítónál, sokan közülük kiváló szakemberek” – ad rövid helyzetképet az általa egy hónapja vezetett cégről.

– Miért jött vissza Pécsre? Miért váltott ennyi év után munkahelyet?

– Én Budapesten is pécsi maradtam. A családom nem költözött velem 2014-ben, így kétlaki életet éltem, ami nem volt optimális sem nekem, sem a családomnak. A másik oka a váltásnak az, hogy szép és jó volt ennyi idő egy helyen, de nem volt már benne meg az a kihívás, ami ebben az új lehetőségben megvan. Nem anyagi okok miatt váltottam. 53 éves vagyok, úgy éreztem, ha most nem váltok, akkor már soha nem fogok. Motivált az is, hogy azt a munkát, amit eddig „másnak” csináltam, azt most a szülővárosomnak végezhetem. Kívülállóként sokszor fogalmaztam meg kritikát a várossal szemben, most viszont lehetőségem van arra, hogy változtassak. Az elmúlt húsz évemet úgy töltöttem, hogy volt egy tulajdonosi elvárás, amit meg kellett valósítani, évről évre több nyereséget termelve, ez teljesen normális, minden tulajdonos így gondolkodik. Mindegy, hogy a tulajdonos egy magánszemély vagy egy város. Engem itt is ugyanaz a cél vezérel, mint eddig, hogy évről évre több nyeresége legyen a tulajdonosnak, azaz most a városnak.

– A teljes városi ingatlanvagyont a PVH kezeli? 

– Van az önkormányzatnak ingatlanvagyona és van a PVH-nak is, viszont egyiknek sincs vagyonhasznosítási koncepciója. Péterffy Attila polgármester többek között azzal a feladattal bízott meg, hogy egy ilyet létrehozzak. A PVH a saját tulajdonú ingatlanait adja bérbe, abból van a bevétele. Vannak kiemelt ingatlanaink. Ilyen az Expo Center, a Hajnóczy utcai és a Diana téri piac, vagy a Vásártér. A PVH portfóliójába kereskedelmi és vendéglátóipari egységek, pénzintézetek, irodák, lakások, telkek, mezőgazdasági területek, utak, zöld területek tartoznak. Ez összességében 4,4 millió négyzetmétert jelent. 

– Az Expo Center átadása óta folyamatos kritikák érik, hogy nem használható arra, amire kitalálták. Mi a terve vele?

– Szeretnénk rendbe tenni. Az Expónak vannak műszaki problémái, de például a wifi-hálózatot is javítani kell, ezen már dolgozunk. A városban három olyan létesítmény van, amely nagyobb rendezvények helyszíne lehet: a Lauber Dezső Sportcsarnok, az Expo Center és a Zsolnay-negyed. Hogy ezek minél több és nagyobb rendezvényt tudjanak befogadni, megfelelő műszaki állapotban kell lenniük. 

– Itt vagyunk a Király utcában, amivel kapcsolatban szintén sok elképzelés és terv született az elmúlt években. Itt mi lesz a stratégiája?

– A Király utca élettel való megtöltése prioritás, az itteni bérlőkkel egy piaci viszonyok közti win-win szituáció kialakítása a célom, tehát hogy mind a bérlők, mind a vagyonhasznosító jól járjon.

– A PVH vezérigazgatójaként mivel lenne elégedett öt év múlva?

– Azzal lennék elégedett, ha az az eredmény, profit, amire most a PVH képes, akkor már „történelem” lenne. Azaz ha évről évre annyit lépnénk előre, hogy a tulajdonos megérezze a zsebén a pozitív változást. Ez egy profitorientált cég, ezért szeretném, ha a jövőben az önkormányzaton kívül piaci ügyfeleket is ki tudna szolgálni. Kulcsfontosságúnak tartom azt is, hogy a kollégák boldogabb, kiegyensúlyozott és stabil munkahelynek érezzék a PVH-t, elégedetlen munkavállalókkal ugyanis nem lehet jó céget csinálni. 

– A jövőbeni fejlesztésekkel kapcsolatban milyen elképzelései vannak? Pályázatok? Hitel?

– Nem szeretném hitellel megterhelni a PVH gazdálkodását. Ez egy jól termelő iparág, itt okos, ügyes gazdálkodással nagyon jó hasznot lehet realizálni. Annak egy részéből lehet majd saját fejlesztéseket lebonyolítani, úgy, hogy a pályázati pénzek megszerzése az egyik fő feladat. Az önkormányzat újonnan létrejött gazdaságfejlesztési főosztálya, a Városfejlesztési Zrt. és a PVH tevékenységének összehangolás nagyon fontos lesz, hogy a korábbinál sikeresebb legyen a város a befektetők vonzásában és letelepítésében.