Az Emberség Erejével Hoppálnak: „Bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled is bánjanak!”

Hoppál Péter sajtótájékoztatót tart 2018 októberében

A helyi kormánybarát média hiperérzékenyen reagált az Emberség Erejével Alapítvány érzékenyítő programjára az elmúlt napokban. Hát még Hoppál Péter!

hirdetés

Az évek óta egymással szimbiózisban működő Pécsi Újság és Bama.hu vállvetve jelentetett meg cikkeket az elmúlt napokban Magyarország Legnagyobb Problémájáról. Nem a NER-oligarchák elképesztő ütemű gazdagodásáról, a demokratikus intézményrendszer leépítéséről, a média leuralásáról, vagy hogy miért esett ki az X-Faktorból Manuel, hanem egy Pécsett zajló érzékenyítő programról. Az Emberség Erejével Alapítvány diákoknak szervezett, hétfőtől szerdáig tartó programjáról, ami többek közt a szivárványcsaládokra, azaz az egynemű párok alkotta családokra fókuszált. Rákérdeztünk az alapítványnál, a program körülbelül egytizede szólt a szivárványcsaládokról. Ezt egyébként nem szeretik hangsúlyozni, mert úgy vélik, ha a fele erről szólt volna, az sem lenne gond.

A két helyi Fidesz-barát lap munkamegosztása az volt, hogy az egyik megírta az esemény előzetesét, a másik pedig „letudósította” azt, később pedig az egyik a Pécsi Tankerületi Központ vezetőjének az álláspontját is kikérte a témában, ami aztán mindkét felületen megjelent.

Az érzékenyítés nem homoszexuálissá nevelés

Mielőtt továbblépnénk, érdemes leszögezni: a világ civilizáltabb részein, így Magyarországon is hosszú ideje létező és legális intézményről, az élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok gyermekvállalásáról beszélünk. Magyarországon több száz ilyen család van. A társadalmi együttélés során számos kérdés, probléma fogalmazódhat meg másokban velük kapcsolatban, ezért vannak szervezetek, akik segítenek ezek civilizált, emberhez méltó megválaszolásában. Ezt nevezik érzékenyítésnek. Kicsit másképpen: az ilyen programoknak az a célja, hogy ne a zsigeri, egybites „HÜLYE BUZIK, NE NEVELJENEK GYEREKEKET!” álláspont legyen az egyeduralkodó. Tehát ezeknek a programoknak nem a homoszexualitás propagálása a célja, hanem hogy a társadalom különböző formális és informális csoportjai megértsék egymás problémáit, és képesek legyenek párbeszédet kezdeni egymással. Mivel a gyerekek is találkozhatnak szivárványcsaládokkal, például lehet olyan osztálytársuk, aki ilyen családban nevelkedik; vannak, akik szerint nem baj, ha szembesülnek azzal, hogy bizony léteznek.

Malomkővel a nyakában a tengerbe vetni

Hoppál Péter szerint viszont nagy baj. A fideszes országgyűlési képviselő több Facebook-posztot is szentelt a témának. Először a Bama.hu cikkét megosztva két kérdést intézett követőihez: „Hol vannak ilyenkor a GYERMEKEK JOGAI? A Soros-alapítványok pénzeit továbbosztó pécsi alapítvány »érzékenyítő« gyermekprogramja ma indul. Joga van-e az iskolának/szülőnek az ilyen nyilvánvaló befolyásolás ellen védeni a gyermeket?” Aztán egy bibliai idézettel tette nyilvánvalóvá álláspontját: „Az európai kultúra alapját jelentő Biblia 2000 éve így tanít erről: Aki pedig megbotránkoztat egyet e kicsik közül, akik hisznek bennem, jobb volna annak, ha malomkövet kötnének a nyakára és a tenger mélyébe vetnék. Jaj a világnak a botrányok miatt!/Máté 18:6-7/”

Nehéz nem úgy értelmezni sorait, főleg a megosztott cikk címében szereplő csúsztatással együtt (nem homoszexuális párokra érzékenyítenek!), hogy aki ilyen érzékenyítő programokat szervez, annak malomkövet kell kötni a nyakába és a tengerbe dobni.

Később megosztotta a Pécsi Újság cikkét, kiemelve belőle Páva Péter pécsi tankerületi igazgató nyilatkozatát, amit többféleképpen lehet értelmezni. A kontextus szerint akár úgy is, ahogy a Pécsi Újság is értelmezte, tehát hogy a tankerület nem támogatja az ilyen programokat. A Pécsi Újság a Bama címét másolva szintén homoszexuális párokra való érzékenyítésről beszél, holott egyáltalán nem erről szólt a program.

Páva Péter egyébként azt nyilatkozta a lapnak, hogy „A Pécsi Tankerületi Központ sem a múltban, sem most nem támogat olyan előadást, amely megzavarja a gyermekek harmonikus lelki, testi és értelmi fejlődését”.

Állami trollok és az igazság

Ismerve a fideszes média központosított működését, és az Orbán-rezsim ellenségképző stratégiáját, nem lennénk meglepve, ha a jövő migránsai a homoszexuálisok lennének. Vagy ha nem is építenek erre olyan kommunikációs offenzívát, mint a migrációra, a tematikát megpróbálják minden adandó alkalommal rátolni az ellenzékre. Egy idevágó idézet a Pécsi Újság cikkéből: „A homoszexuálisok érdekérvényesítését – legyen szó házasságról vagy a család fogalmáról –, illetve a jól hangzó, de általában csak üres lózungnak számító szolidaritást elsősorban a balliberális oldal tűzte zászlajára.”

Persze az is lehet, hogy az egész nem szól másról, mint a közbeszéd széttrollkodásáról, arról, hogy a mesterségesen felerősített médiazajban minél nehezebb legyen eligazodni.

Jézus hegyi beszédével válaszolnak Hoppálnak

Megkérdeztem az Emberség Erejével Alapítványt Hoppál Péter malomköves posztjáról és Páva Péter nyilatkozatáról is.

Előbbivel kapcsolatban ezt írták: „A vélemény szabadsága mindenkit, így Hoppál Pétert is megilleti. A véleménynyilvánítás szabadsága azonban nem azt jelenti, hogy más emberek méltóságát és jogait szabadon lehet sértegetni. Nyíltan vagy burkoltan más emberek elleni erőszakra buzdítani nem alapvető jog, és végképp nem keresztényi cselekedet. Az Emberség Erejével Alapítványnál abban a világvallásokon átívelő, s például Jézus hegyi beszédében is felbukkanó morális parancsban hiszünk: bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled is bánjanak!”

Páva Péter nyilatkozatára pedig így reagáltak:

„Teljesen egyetértünk! Az Emberség Erejével Alapítvány egy mindenki számára élhető társadalom létrejöttéért dolgozik. Megkerülhetetlen alapelv, hogy minden ember számára – nemre, bőrszínre, vallásra, világnézetre, szexuális orientációra, vagy bármely más tulajdonságra való tekintet nélkül – biztosítani kell a harmonikus lelki, testi és értelmi fejlődést. Ehhez éppúgy szükséges a mélyebb önismeret, mint a 21. század, jelen világunk társadalmi sokszínűségének megismerése, és mindenekelőtt mások elfogadása, az egyenlő emberi méltóság tisztelete. Ebben a szellemben valósítjuk meg emberi jogi nevelési programjainkat, így az Emberség Játék Kavalkádot is. Foglalkozásaink a Nemzeti alaptanterv (NAT), a magyarországi oktatás egyik alapvető, tartalmi-szabályozó dokumentumának emberi jogi oktatással kapcsolatos elveinek és iránymutatásainak megfelelően készültek el.”