Az emlékezés ezernyi mécsese égett a pécsi temetőben

Rengetegen voltak a pécsi köztemetőben november elsején, a sírokon ezernyi mécses égett, a Mindenki Keresztjénél és az első világháborús hősök emlékművénél pedig a megannyi megemlékező pécsi mellett Őri László, a város alpolgármestere is fejet hajtott az elhunytak emléke előtt.

hirdetés

Idén is mécsesek ezrei ragyogták be a pécsi temető síremlékeit, nem volt olyan sír, amin ne díszelgett volna friss virág, égő mécses.

Az első világháborús hősök emlékművét beragyogták a mécsesek

A Mindenki Keresztjénél és az első világháborúban elhunytak emlékművénél rengeteg pécsi, szülők és gyermekeik, nagyszülők és unokáik emlékeztek meg elvesztett rokonaikról, barátaikról, ismerőseikről és a város halottairól. A hagyományokhoz hűen az önkormányzat nevében Őri László, Pécs alpolgármestere is elhelyezte az emlékezés mécseseit a keresztnél és az emlékműnél.

Sokan emlékeztek meg a Mindenki Keresztjénél

Az alpolgármester elmondta, hogy a mindenszentek és a halottak napja a keresztény kultúrkörben olyan jeles napok, amikor rohanó világunkban egy pillanatra megállunk azért, hogy méltó módon megemlékezzünk elhunyt szeretteinkről.

Őri László is elhelyezte az emlékezés mécseseit a temetőben

– Mindenszentekkor és halottak napján évről évre felidézzük az elhunyt nagyszülők, az elhunyt hozzátartozóink és családtagjaink emlékét, gyertyát és mécsest gyújtunk tiszteletükre. Ezeken a napokon ugyanakkor fejet hajtunk a pécsi hősök, a pécsi katonák emléke előtt is, akik a legdrágábbat, az életüket adták a szabadságunkért. Az ő tetteik is kellettek ahhoz, hogy ma itt, a Kárpát-medence szívében magyarként élhessünk. Ezért mindennél fontosabb, hogy a Mindenki Keresztjénél és a világháborús emlékműnél a városvezetés is tisztelettel hajtson fejet előttük – mondta az alpolgármester.

hirdetés

Hirdetés