A napokban kezdődik az ország egyik legkeményebb katonai jellegű kihívása a Nyugat-Mecsekben. Az Elite Challenge-en az irodai munkásoktól elkezdve a legedzettebb harcművészekig bárki kipróbálhatja magát, aki érzi magában a szűnni nem akaró tettvágyat. Kell is a kitartás és a motiváció, mert az ötnapos pokoli fizikai és pszichés terhelést csak kevesen bírják, mindössze a jelentkezők ötöde ér a finisbe.

hirdetés
Uránia Mozi

Emberfeletti fizikai terhelés, pokoli pszichés stressz és brutális alvásmegvonás vár arra a huszonegy magyar jelentkezőre, aki az idei kihíváson részt vesz április 29-től, hogy kipróbálja magát extrém körülmények között. Az Európában egyedülálló kiválasztó programot Koltai Arnold, a Magyar Honvédség nyugalmazott alezredese hívta életre hat éve. Arnoldnak nem volt idegen a katonai kiképzések rendszere, hiszen a hajdani Kossuth Lajos Katonai Főiskolán végzett, és a Különleges Erőkben is szolgáló főtisztként maga is több katonai és túlélő kiképzést végigcsinált, többek között a brutális US ARMY Ranger, és Special Forces iskolákat, megjárta Boszniát, Afganisztánt, és egy évet töltött az ENSZ katonai megfigyelőjeként Grúziában.

Koltai Arnold, a Magyar Honvédség nyugalmazott alezredese

– Folyamatosan azt éreztem, hogy a fiatalok kifejezetten érdeklődnek a katonai pálya iránt. Szerettem volna létrehozni valamit, ami egyrészt promotálja a Magyar Honvédséget, másrészt lehetőséget ad civileknek kipróbálni magukat extrém helyzetekben. Ezért 2012-ben létrehoztam az Elite Challenge, katonai jellegű kiválasztó programot, mely a Magyar Honvédség Rohamlövész tanfolyama és az USA Ranger iskolájának első öt napjának szelekciós programját öleli fel, annak minden fizikai és pszichikai követelményével együtt – meséli Arnold.

Nem hangzik könnyűnek a pécsi kihívás, a valóságban sem az. Az annuális programra évente húsz-harminc magyar jelentkezik az irodai munkástól, az egyetemi hallgatón át a tűzoltóig és mindössze a csapat 20 százaléka tudja végigcsinálni.

A 120 órás kiképzés alatt az instruktorok szinte megállás nélkül terhelik a résztvevőket mind fizikailag, mind pszichésen. A „tábor” rögtön egy fizikai bekerülési teszttel kezdődik: meghatározott időn belül kell teljesíteni a megadott futást, úszást, fekvőtámaszt, felülést és húzódzkodást. Ez azonban csak a kezdet, a fizikai felmérő után jönnek az „igazi” katonai jellegű feladatok öt napon át.

– A jelenlevők részt vesznek elméleti oktatáson, tanulnak tereptant és tájékozódási ismereteket, illetve teljesíteniük kell különböző fizikai feladatokat is. Van, hogy egy sérült társukat kell elszállítaniuk hordágyon egy megadott akadálypályán keresztül, vagy éppen az erdőben elrejtett ételt kell megtalálniuk. Utóbbinál azért érezni lehet a tétet is, hiszen ha nem találják meg, nem tudnak enni – mondja az alezredes, és hozzáteszi, hogy tovább nehezíti a résztvevők dolgát az, hogy nem tudják, mikor kapnak enni, és ha kapnak, akkor is meghatározott időn belül kell elfogyasztaniuk azt.

A kihívás legidegtépőbb része mégsem a kevés víz vagy étel, hanem a brutális alvásmegvonás. Az első három napban összesen hat órát alhatnak a hallgatók, a negyedik és ötödik napon semmit. Nem meglepő, hogy mindemellett tízpercnyi „szabad programja” sincs a résztvevőknek, még mosakodni és a „mosdóba” is akkor mehetnek, ha az instruktorok arra utasítást adnak.

A programot a jelentkezők menet közben bármikor feladhatják. A távozásnak lehet orvosi oka, dönthet maga a résztvevő is úgy, hogy befejezi a kiképzést, de az is lehet, hogy fegyelmi okokból, vagy sikertelen feladat miatt zárják ki a résztvevőt.

Fizikailag lehet rá készülni, pszichésen nem

A kiképzés fizikai részére talán még tud készülni az ember, de a mentális része biztos, hogy meglepetés lesz. – Nem sokszor tapasztaljuk, hogy mire vagyunk képesek többnapos alváshiány és folyamatos fizikai terhelés után. Nem sokszor tapasztaljuk azt sem, hogy miként viselkedünk, amikor a kiesés veszélyével, megadott időre kell teljesíteni feladatokat – hangsúlyozza Koltai Arnold és hozzáteszi, hogy az alváshiány miatt nem ritka a hallucináció sem az utolsó napokban.

A kemény nőkre is gondoltak

A hölgyekre is gondolt Koltai Arnold, bár az ötnapos programra is jelentkezhetnek nők, az Amazon Challenge kifejezetten hölgyek számára lett kitalálva. A két és fél napos kihívás inkább élmény- és kalandcentrikus, mintsem hogy brutális legyen.

– Szó sincs róla, hogy a hölgyek nem tudnak hasonlóan kemények lenni, mint egyes férfiak, de az Amazon Challenge-en inkább az ismeretszerzésre és a kalandos feladatokra helyeztük a hangsúlyt. Ez a program sem könnyű, de azért annyira brutális feladatok nincsenek – zárja a nyugalmazott alezredes.