Azonnali és visszamenőleges hatályú béremelés lesz a Tüke Busznál

A többfordulós, elhúzódó bérvitákra figyelemmel, a munkavállalók érdekeit szem előtt tartva a társaság vezérigazgatója saját hatáskörben döntött a visszamenőleges hatályú bérfejlesztésről. A Tüke Busz Zrt. közleménye.

A Tüke Busz Zrt. többszöri érdemi bér- és keresetfejlesztési ajánlata ellenére – melyet a Független Demokratikus Szakszervezet korábban elfogadott – a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezettel a mai napig nem tudott megállapodni a 2024. évi bérekről.

Az elhúzódó bérvita feloldására a vállalat az FDSZ kezdeményezésére az autóbusz-vezetők számára bruttó 18 százalék helyett 18,5 százalékos azonnali és 2024 januárig visszamenőleges hatályú alapórabér-emelést ajánlott a korábban összeállított keresetfejlesztési csomag mellett.

Az elmúlt hetek bértárgyalásain folyamatosan azt az álláspontot képviselte a Tüke Busz Zrt., hogy ajánlata konstruktív, a munkavállalók érdekeire figyelemmel megköthető bérmegállapodás legyen, amely kiszámítható, tervezhető, a munkavállalók és családjaik szempontjait prioritásként kezeli és a munkabéke megteremtésérét helyezi előtérbe.

A többfordulós, elhúzódó bérvitákra figyelemmel, a munkavállalók érdekeit szem előtt tartva a társaság vezérigazgatója saját hatáskörben úgy döntött, hogy a Tüke Busz Zrt.-nél január 1-re visszamenőleges hatállyal az alábbi bér- és keresetfejlesztést hajtja végre:

Az autóbusz-vezetők bevezetendő bér- és keresetfejlesztési csomagelemei:

  • a bruttó alapórabér 18 helyett 18,5 százalékkal emelkedik;
  • az autóbusz-vezetői menetjegy-értékesítés után járó eladási pótlékot 60 forintról 80 forintra emelik.
  • 15 év helyett a jutalmat már 10 éves munkaviszonytól számítják;
  • a formaruhajuttatás 40 ezerről 50 ezer forint/fő/év keretösszegre emelkedik;
  • a gázolaj jövedékadó-emelés hatására az üzemanyag-megtakarítás adómentes térítése növekedik;
  • a munkába járás költségtérítése 20 forintról 30 forintra emelkedik kilométerenként.

A január–február hónapokra vonatkozó bér- és keresetfejlesztési különbözetet valamennyi munkavállaló egy összegben, március 1-ig megkapja.

A vállalat bérmegállapodás hiányában hajtja végre a fentiekben ismertetett bér- és keresetfejlesztést.

Hirdetés