Babák, kisgyerekek és szüleik keringőzhetnek a Pécsi Állatkert akváriumai között

Jó hírünk van a nyugalomra, relaxációra és kitűnő zenére vágyó kisgyermekes pécsi családoknak: február 28-án 16 órakor rendezik meg a következő Akváriumi Keringőt. A Pécsi Állatkert és a Pannon Filharmonikusok egyedülálló együttműködésének köszönhetően a csecsemők, kisgyerekek és szüleik ezen a nem mindennapi délutánon fülbemászó dallamokat hallgathatnak az állatkert akváriumai között. Az Akváriumi Keringő azonban ennél többről is szól.

Mi lehet megnyugtatóbb egy kis klasszikus zenei családi délutánnál a pécsi állatkert akváriumai között? Kevés nyugisabb, kellemesebb és egyedülállóbb hagyományos pécsi program van a Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Állatkert közös szervezésében 2018 óta megrendezett Akváriumi Keringőnél, melynek célja, hogy a csecsemők, kisgyerekek és szüleik fülbemászó dallamokat hallgatva együtt relaxálhassanak és együtt figyelhessék a nyugalmat árasztó akváriumok lakóit. Az immár kétéves eseménysorozat következő programját február 28-án 16 órától rendezik meg.

Siptár Dávid, az állatkert igazgatója a nem mindennapi program eredetéről és céljáról a következőket mondta lapunknak:

– Az akváriumi keringőt kisfiam ihlette egy karácsonyi vendégség során, amikor izgatottsága ellenére egy akvárium látványa úgy megnyugtatta, hogy negyed órán keresztül csak a halak mozgását nézte. A klasszikus zene bizonyítottan segíti a gyermekek fejlődését, az akváriumi környezet pedig nyugtatóan hat a kicsikre, ezért döntöttünk úgy, hogy a Pannon Filharmonikusokkal közösen létrehozzuk az Akváriumi Keringőt. Örülök neki, hogy ez a Magyarországon és tudtommal Európában is egyedülálló program már két éve töretlen sikernek örvend – mondta az állatkert vezetője, majd hozzátette, hogy a programon zenélő Varga Ágnes, a Pannon Filharmonikusok hegedűművésze és zeneterapeuta garanciát jelent arra, hogy a művészi élmény mellett értékes zenei és nevelési tartalommal is szolgáljanak ezek a különleges alkalmak.

A gyerekek nem csak pihenhetnek, tanulhatnak is a programon

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója a februári esemény kapcsán kiemelte, hogy a Pannon Filharmonikusok számára mindig kiemelt fontosságú volt, hogy a komolyzene világába bevezessék a legfiatalabbakat is. A több éve töretlenül népszerű Babzsák és Csigaház című programjaik mellett tehát örömmel kezdték meg az állatkerttel közös együttműködést, hogy – mint mondta – egy országosan is egyedülálló helyszínen, az akvárium különleges akusztikáját és látványát kihasználva nyújtsanak emlékezetes élményt a csecsemőknek és szüleiknek.

A legnyugisabb családi programok egyike az Akváriumi Keringő

– Mostanra már jól látható, hogy a hónapról hónapra szerveződő Akváriumi Keringő elnyerte mind a picik, mind szüleik tetszését, melyben természetesen a legnagyobb szerepe a program állandó közreműködőjének, Varga Ágnes hegedűművész és zeneterapeutánknak van, aki az Akváriumi Keringőkön részt vevő gyerekek és szülők minden reakcióját figyeli, ezek szerint alakítva a repertoárt is, melyben nem csak klasszikus művek, hanem könnyedebb zenék, például rajzfilmslágerek is szerepelnek – emelte ki a zenekar igazgatója.

Babahordozó is kölcsönözhető (a háttérben Varga Ágnes zenél)

Varga Ágnessel tavaly beszélgettünk az Akváriumi Keringőről, cikkünkből pedig kiderül, hogy a művésznő rengeteget készül egy-egy terápiás foglalkozásra, mindemellett nagy rutinnal is rendelkezik, hiszen már több mint 20 éve foglalkozik tanítással, gyermekekkel. Így nem okoz problémát az sem, ha a gyerekek aktuális hangulata miatt módosítani kell az „órarenden”.

Az Akváriumi Keringőre 0-1 év közötti gyermekeket és kísérőiket, valamint egyéni érdeklődőket is várnak. A programon való részvételhez nem szükséges előzetes regisztráció, de egyszerre maximum 30 főt tudnak fogadni. A részvételi díj gyermekenként 1000 forint, a kísérők számára 500 forint (egy gyermekkel maximum 2 kísérő mehet be az állatkertbe). A gyermekeknek a rendezvény idejére babahordozó kölcsönözhető.