Befejeződött a pécsi egészségtudományi kar szimulációs központjának fejlesztése

Lezárult a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Egészségtudományi Kar (ETK) Egészségtudományi Humán Páciens Szimulációs Központjának 817 millió forintos eszközfejlesztése. A projekt eredményeként a 150 hallgató egyidejű oktatására alkalmas szimulációs központban immár minden eszköz és bútor rendelkezésre áll a magas minőségű, gyakorlatorientált képzéshez tájékoztatott a PTE.

A PTE ETK Egészségtudományi Humán Páciens Szimulációs Központ elsődleges feladata a graduális és posztgraduális egészségtudományi képzésben részt vevők készségeinek fejlesztése, ezzel a kórházi és az azon kívüli ellátással kapcsolatos gyakorlati oktatási programok teljes körű támogatása. A központban szemeszterenként közel 1000 fő részvételével több mint 1500 kontaktóra zajlik.

A beruházás eredményeként az egység már javában működik – a Szepesy Ignác utcai épület tágas oktatási tereit a hagyományos elemek mellett medikai bútorok, és sok-sok oktatási és szimulációs eszköz töltik meg. A centrum alkalmas ápolástudományhoz és sürgősségi ellátáshoz köthető készségek elsajátítására, valamint összetett, magas valósághűségű szimulációk megvalósítására egyaránt. Ezáltal az itt tanulókat alacsony kockázat mellett tudják az oktatók felkészíteni a klinikumban történő munkavégzésre.

A szimulációs központban emellett a valós betegellátásban is használt eszközökkel és infrastruktúrával felszerelt intenzív osztályként funkcionáló szimulációs termek, műtő és perioperatív szimulációs termek, otthonápolási szimulációs terem, sürgősségi betegvizsgáló terem, valamint az udvaron – az Országos Mentőszolgálatnál lévő alapfelszereléssel – mentőszimulátor is működik, segítve ezzel is a hallgatók felkészítését.

Az egészségügyi szakmai terület mellett a projekt keretében a videokonferencia-rendszer kiépítése is megtörtént.

A fejlesztés 817 millió forintból valósult meg.

Hirdetés