Tegnap az árusok vehették szemügyre, hogyan fog kinézni az új vásárcsarnok belseje, ma pedig lakossági bejárást biztosított a kivitelező, a már szerkezetkész épületben.

hirdetés
Uránia Mozi

Láthatóan alaposan felkeltette a pécsiek érdeklődését az épülő új vásárcsarnok, ugyanis a mára meghirdetett lakossági bejárás során, félórás különbséggel váltották egymást a csoportok.

Mi 10:30-kor indultunk neki a bejárásnak, méghozzá Turnár Árpád építési vezető kalauzolásával – ehhez a csoporthoz csatlakozott Péterffy Attila polgármester is. A földből kilógó csövek, és a építési területen itt-ott felbukkanó pocsolyák ugyan jelezték, hogy az átadás még odébb van, de szerkezetkész állapotában is látványos volt, amit tapasztaltunk.

Turnár Árpád építés vezető

Az északi oldalról, a nagy boltíves részről, az úgynevezett főhajóból indultunk. A hatalmas belső tér nem csak a szemnek az, hiszen 25 méter fesztévoságú tartógerendákat kellett alkalmazni az építése során. Itt kapnak majd helyet a nyitáskor az őstermelők, a gombaárusok és a kiskosaras árusok. Az épület ezen részén három bejárat lesz majd, mindegyik akadálymentesített.

A pénteki, árusoknak szervezett bejárás képgalériája:

Innen déli irányba haladva tovább jutottunk át az oldalhajóba, ami az új vásárcsarnokban az üzlethelyiségek otthona lesz. A fémvázas szerkezetek már álltak, ezek fognak gipszkarton falakat kapni, amelyek kijelölik majd az üzletek – például pékség, hentes – helyét.

Az új vásárcsarnok Bajcsy-Zsilinszky utca felőli oldalán, az épületen kívül is nagyban ment a munka, épp egy lépcső kialakításán dolgoztak a munkások. Ez fog felvezetni a majdani főbejárathoz. Ott belépve az épületben találhatjuk majd szembe magunkat a zöldségesekkel, savanyúságot árusító kereskedőkkel. A tervek szerint szintén ezen az oldalon lesz majd egy gyógyszertár is, amely a csarnok nyitvatartási idején kívül is elérhető lesz.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere is körbejárta az épületet

Természetesen hamarosan kialakítják majd a szociális helyiségeket, de lesznek szervízfolyosók, és hűtőkamrák is. Sőt, az épület észak-keleti oldalán egy étterem is létesülni fog.

A lakossági bejáráson készült képeket itt böngészheti végig:

Elsőre talán soknak is tűnik, minden kaphat majd helyet az új vásárcsarnokban, azonban ha hozzátesszük, hogy a 13 ezer négyzetméteres telken, 6300 négyzetméteren – amelyből 5600 négyzetméter a hasznos alapterület  – épül, már nem is annyira meglepő a dolog.

Turnár Árpád elmondta, hogy az építés során közel 30 ezer köbméternyi építési hulladékot kellett elszállítaniuk, 4 ezer köbméter betont, és 150 ezer kiló acélszerkezetet épített be az épületbe.

A kivitelező most úgy látja, hogy nem lesz csúszás, és ez év végén, vagy jövő év elején át tudják adni az épületet az önkormányzatnak.

Fotók: Müller Andrea, Rajnai Richárd

Hirdetés