Bérletárakból tudnak béremelést adni a Tükénél

Az országos tendenciák alapján bár az elmúlt években közel 30 százalékkal nőtt egy Tüke Busznál dolgozó sofőr alap- és átlagbére, idén újabb emelést szeretnének a vállalatnál. Az újabb 10 százalékos béremelést viszont a vállalat csak a jegy- és bérletárak megemelésével tudja rendezni. A pécsiek számára Tüke-kártyával azonban továbbra is maradhatnak a kedvezmények.

hirdetés

Amíg 2012-ben egy autóbuszvezetőnek az alapórabére bruttó 750 forint volt, addig idén 949,5 forint, melyet 1038 forintra szeretnének emeltetni a sofőrök még ebben az évben a Tüke Busznál. A kormányzat által támogatott országosan jelentkező bérszínvonal emelkedése miatt és az ágazati példák alapján a Tüke Busz Zrt.-nél is megjelent az igény a magasabb bérekre.

Az autóbuszvezetők átlagosan 2012-ben bruttó 224 ezer forintot vihettek haza, a most általuk kért emeléssel ez 293 ezerre nőne, ami nettó 194 ezer forintot jelentene. Ez azt is jelenti, hogy öt és fél év alatt 38,8 százalékkal lehet magasabb az átlagbérük – ezzel közelítenének az ágazatban meglévő keresetekhez.

Az ehhez szükséges pluszforrást azonban a naponta több tízezer utast szállító pécsi közlekedési vállalat csak a jegyek és bérletek értékesítéséből származó bevételekből tudja előteremteni, így a közel 350 sofőr fizetésének emelését is a minimális mértékű emelés fedezheti. Eddig ugyanis minden esetben a város állta a többletet, miközben a Tüke-kedvezmény miatt a pécsiek számára nem emelkedtek az bérlet- és jegyárak.

A sofőrök minden évben igyekeznek elérni, hogy folyamatosan emelkedjen a bérük, és ezúttal is pattanásig feszült a helyzet a vállalatnál. Úgy tudjuk, hogy a társaságnál működő két szakszervezet közül az egyik még a sztrájkot is kilátásba helyezte, és az is tény, hogy a buszvezetők között nagyon nagy a fluktuáció: sokan váltanak munkahelyet többek között a jelenlegi bérszínvonal miatt.

A pécsi önkormányzat éppen ezért a tömegközlekedés biztonságos és kiegyensúlyozott működtetésének érdekében emelheti meg a jegyárakat, a lépéssel viszont még mindig más nagyvárosokkal megegyező mértékű jegy- és bérletárak lehetnek Pécsen, miközben megmaradnak a jelenlegi kedvezmények is, így a Tüke-kártyával is olcsóbb marad a buszozás, ahogyan a polgárőröknek, kisgyermekeseknek is.

Az összvonalas bérletek ára 3 százalékkal nőhet, ami 245 forintot jelent, míg a jegyek esetében várható nagyobb mértékű emelés.

hirdetés

Hirdetés