Beszámolt a polgármesteri megbízott: halad a stadion ügye, új jégcsarnok épülhet, tanuszodát is terveznek

Tavaly kezdte meg munkáját Török Ottó, Pécs sportberuházásokért felelős polgármesteri biztosa, aki most első beszámolóját is elkészítette a képviselő-testületnek. Sok egyéb mellett a PMFC tervezett stadionja, az új helyre megálmodott akvapark, és a jégpálya sorsa is szóba került. Ahogyan azt Török a PécsMa érdeklődésére elmondta, jól áll a munkával.

hirdetés
Uránia Mozi

Török Ottó beszámolója, ami pénteken felkerült a város honlapjára, meglehetős részletességgel taglalja a Pécsre tervezett, már folyamatban lévő vagy akár a végéhez közeledő sportberuházásokat. A korábbi sport szakállamtitkár kifejti az utóbbi 5 hónapban végzett munkájának ismertetése során, hogyan igyekezett felhasználni kapcsolati hálóját a pécsi sportberuházások ügyében.

De, hogy miről is van szó? Néhány fontosabb pontba szedve:

  • Az új PMFC Stadionról
  • A városvezetés által új helyszínre megálmodott akvaparkról
  • A hosszú évek óta fejtörést okozó Városi Műjégpálya befedéséről
  • A Dárdai Pál Labdarúgó Akadémia építésének befejezéséről
  • Egy új, városi tanuszoda létesítésének lehetőségéről

Akvapark

Kemény dió. Ahogyan azt már korábban is megírtuk, már az előző városvezetésnek is feltett szándéka volt egy akvapark létesítése Pécsett. Kapott is a város évekkel ezelőtt 500 millió forintot, hogy megfelelően előkészíthessék a projektet.  Az idő előrehaladtával azonban kiderült, hogy az első körben kiválasztott helyszín alkalmatlan, közben viszont elfogyott 350 millió.

Ezt a helyzetet „örökölte meg” az új városvezetés 2019 végén. Török jó néhány személyes egyeztetés után tudta elérni azt a kormánynál, hogy a maradék 150 milliót ne kelljen visszafizetnie Pécsnek, hanem elköltheti azt a város egy új helyszínen, a Tüskésréten megálmodott akvapark előkészítésére.

– Meggyőződésem szerint az előző városvezetés részéről elhibázott volt az egész koncepció – jelentette ki Török. – Alkalmatlan helyszínen költöttek el fölöslegesen rengeteg pénzt, ráadásul egy szezonálisan nyitva tartó akvapark volt az elképzelés, és még sportcsarnokot is terveztek volna mellé. Ez tévút. Egy megyei jogú városban szükség van egy egész évben nyitva tartó akvaparkra. Azonban ezt a kérdést én nem a sportkoncepcióba illesztve tárgyalnám. Az új létesítménynek szabadidős helynek kell lennie, szórakoztató és szálláshely funkcióval. Illetve akár konferencia központként is kell funkcionálnia. Most ebben az irányban haladunk előre.

A volt államtitkár úgy véli, a korábbról megmaradt 150 millió forint elegendő a projekt előkészítésére. Török szerint az akvapark összességében 60-70 milliárdos beruházást jelent. 

Jégpálya

A Városi Műjégpálya kapcsán már sok éve tudja mindenki, hogy elkerülhetetlen annak befedése, vagy egy teljesen új jégcsarnok építése.

Török Ottó az elmúlt hónapokban kormányzati illetékesekkel, és az érintett sportági szakszövetségekkel is több körben egyeztetett a jégpálya ügyében. Kezd is körvonalazódni a megoldás, amelynek keretében egy könnyűszerkezetes csarnok szabvány méretű jégpályával, mellette pedig egy fedett, kisméretű jégfelület épülhet.

– A Magyar Jégkorong Szövetségnek van egy kormányzati jégcsarnok-fejlesztési programja, ami már évek óta létezik – árulta el a PécsMa.hu-nak a polgármesteri megbízott. – Eddig azonban még egyetlen létesítmény sem épült fel ilyen finanszírozással, mivel az eddig a döntéshozók elé került ilyen jellegű tervek rendszerint túlárazottak voltak. Én azt gondolom, hogy nekünk viszont remek lehetőséget kínál ez, hiszen egy jó, gazdaságilag is fenntartható terv elkészítésével így tudjuk a leggyorsabban orvosolni a jégfelület hiányának ügyét a városban.

PMFC-stadion

– A kormányfő tavaly nyáron jelezte, hogy támogatja egy új stadion megépítését Pécsen – emlékezett vissza Török. – Ekkor Bánki Erik és Hargitai János sokat tett azért, hogy az ígéret hivatalos formát öltsön. Néhány dolog azóta ugyan változott, de a lényeg nem. Pécsett lesz új stadion. Hargitai János tavaly még egy Bachmann Bálint által korábban megálmodott tervet vitt a kormányfő elé. Illetve amikor a kormány utasította az EMMI-t a projekt előkészítésére, még egy tavaly novemberi céldátumot tűztek ki. Ekkor Péterffy Attilával levelet írtunk a kormánynak, amiben azt kértük, hogy egyrészt egy Pécsett épülni készülő létesítmény esetén lehessen beleszólása a projekt egészébe a városnak, másrészt, mivel voltak saját elképzeléseink is, kértük, hogy a novemberi határidőt toljuk ki idén januárra.

Ez még a Bachmann Bálint által készített terv, az új pécsi stadion azonban nem így fog kinézni – Fotó: Hoppál Péter Facebook-oldala

Ez mind megtörtént. A koncepciótervek kész vannak, így hamarosan elkészítheti az EMMI a pécsi stadionról szóló előterjesztést. Ez Török szerint szerencsés esetben azt jelentheti, hogy akár 2022 első negyedévében az építkezés is megkezdődhet. Helyszín kapcsán továbbra is a Bolgárkertben gondolkodik a város, igaz ebben a kérdésben még hátravan néhány környi egyeztetés.

– Nagyon fontos, hogy olyan beruházás valósuljon meg, amely lehetővé teszi egy fenntartható létesítmény későbbi működtetését – emelte ki a polgármesteri megbízott. – Nem is elsősorban stadionban kell gondolkodni, hanem egy közösségi térben. Vendéglátóhelyekkel, üzletekkel, szabadidős lehetőségekkel.

Dárdai Akadémia

Török Ottó beszámolójában a Dárdai Akadémia kapcsán is sok korrekcióról írt. Az előző városvezetés által útjára indított beruházás Török szerint alulárazott volt, így menet közben derült ki, hogy mintegy 800 millió forint hiányzik az első ütem befejezéséhez. Ebben az állapotban vette át az ügyet az új összetételű közgyűlés. Ennek a hiánynak a pótlását sikerült is kilobbizni az utóbbi hónapokban, így az első ütem lassan végérvényesen be is fejeződhet.

– Van egy tervezett második ütem is, ami a jelenlegi létesítmény melletti, volt Kinizsi pálya helyén valósulhat meg – magyarázta. – Ott három szabvány méretű nagypálya, és egy kiszolgáló épület létesülhet. Erre 1,2 milliárd forintra lenne szükség, erről tárgyalunk a kormánnyal. 

Tanuszoda

Egy korábbi, a Magyar Úszó Szövetség által végzett felmérés szerint Pécsett a gyerekek nagyjából 40 százaléka jut vízfelülethez. Ez Török szerint drámaian kevés, így feltétlenül szükség lenne egy új tanuszodára a városban.

– A MÚSZ szerint Pécs, a jelenlegi paraméterei mellett akár három ilyen tanuszodát is „elbírna” – nyilatkozta Török Ottó. – Azonban most úgy vagyok vele, hogy hol az az egy? Most azért dolgozok, hogy mielőbb kapjunk egy olyan céldátumot az EMMI-től, amikor a városunk is sorra kerülhet abban a programban, amelyben ilyen 25 méteres tanuszodákat létesítenek szerte az országban. Mivel ez egy égető probléma, egyeztettem az úszó szövetség elnökével, Wladár Sándorral, és a vízilabda szövetség vezetőjével, Vári Attilával is, akik mindketten Pécs mellett állnak ebben a kérdésben.

Tanuszoda tehát egyre inkább úgy tűnik, hogy lesz. Most már csak arra kell várni, hogy mikor.

A polgármesteri biztos e mellett arról is szót ejtett, hogy véleménye szerint a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. működését minél hamarabb át kell alakítani. Úgy véli, hogy bár a Sportiskola maga is veszteséget termel, de ez a minőségi oktatás ára a város számára, amivel nincs is baj. Ugyanakkor úgy véli, hogy a sportlétesítmények kezelését ki kell vonni a városi sportcég alól, az ugyanis már-már kezelhetetlen mértékű deficitet eredményez.

– Ez lehetőséget kínálna arra is, hogy a sportiskola látványsportághoz tartozó szakosztályai a tao-keretükből bérleti díjat fizethessenek a létesítmények használatáért – mondta.

Hirdetés