Boldog 60. születésnapot, Bóbita Bábszínház!

Idén ünnepli fennállásának 60. évét a méltán híres, Kós Lajos alapította pécsi bábszínház. Egy kis visszaemlékezéssel, sok archív és újabb képpel kedveskedünk a rajongóknak. 

Kezdetek

A Bóbita Bábszínház 1961-ben jött létre Kós Lajos vezetésével, majd hamar ismertté vált humoros, show-jellegű felnőtt- és gyermekelőadásaival (Operasaláta, Séta az állatkertben), valamint instrumentális rockzenére készült szöveg nélküli műsoraival (Pink Floyd – Kalevala, Emerson, Lake & Palmer – Egy kiállítás képei).

A pécsi nőegylet székháza 1920 körül – később ide költöztek a bábosok (Régi Pécs)

A bábszínház kezdetben az 1905-ben, Pilch Andor építész tervezte kupolás épületben működött, amelyben korábban a Pécsi Jótékony Nőegylet működött. (Nem olyan rég írtunk róla egyébként, hogy a terv szerint zenei innovációs központtá, úgynevezett hubbá alakítják majd át a tíz éve, a Bóbita kiköltözése óta elhagyottan álló és pusztuló ingatlant.)

A két évtizeden át tartó kimagasló teljesítmény elismerése volt, hogy 1981-ben – a vidéki bábegyüttesek közül elsőként – hivatásos bábszínházi státuszt kapott, a Pécsi Nemzeti Színház tagozataként.

A millennium után 

2004. január 1. óta önálló bábszínház, 2012 januárja óta pedig nonprofit kft. formában működik. A bábszínház 2011 márciusában költözött a Mária utcai kupolás épületből a Zsolnay Kulturális Negyedbe, a jelenlegi épületébe (Felsővámház u. 50.), ahol egy 185 férőhelyes nagyteremmel, valamint egy 70 fős kamarateremmel várja a látogatókat.

Kínálat

A Bóbita igényes előadásaival igyekszik minden korosztály számára izgalmas, vonzó programot nyújtani. A hagyományos, gyermekeknek szánt előadásokon kívül – melyek elsősorban a klasszikus meseirodalomra épülnek – szabadtéri- és felnőttelőadások is szerepelnek a bábszínház repertoárján.

A bábszínház kiemelkedő rendezvénye a háromévenként megrendezett Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál.