Budapestig lehetne sétálni a Péterffy idején az erőműben eltüzelt fákon

Az MSZP-DK által támogatott, a Mindenki Pécsért párttagokat indító politikai egyesület polgármesterjelöltje, Péterffy Attila még mindig nem adott korrekt választ a civileknek az erőműben történt több százezer tonnányi fa elégetéséről. Kiderült, évente annyi hengeres fát tüzeltek el, hogy ha abból utat építenénk, akkor Budapestig, vagy éppen Stuttgartig is eljuthatnánk. 

Büszke vagyok arra, amit a Hőerőmű vezetőjeként elértem – mondta még korábban a szocialista körökben jól mozgó, a DK és az MSZP által pénzzel is támogatott polgármesterjelölt, Péterffy Attila. A siker mögött ugyanis az áll, hogy a politikus 2004-től 2008-ig főmérnökként, majd pedig 2015 közepéig vezérigazgatóként dolgozott a francia multinacionális nagyvállalat kezében lévő Pécsi Erőműben.

Péterffy idején saját bevallása szerint  – ezt egy előadáson ismerte be – is évente nagyjából 450 ezer tonnányi faanyagot égettek el az erőműben, ennek harmada, 150 ezer tonna kifejezetten erre a célra kivágott hengeres fa volt, számottevő része a közvetlen közelről, a Mecsekből került ki.

Kiderült, hogy ha ezt a mennyiséget, 150 tonnát lefektetnénk, és egy méter magas és egy méter széles utat építenénk belőle, akkor Budapestig el lehetne jutni így.

Ennél is hosszabb út készülne a kivágott és eltüzelt fákból, ha nem 1 méter magas, hanem 10 centi vastag és 1 méter széles pallóból építenénk utat, hiszen így 10-szer olyan hosszú utunk lenne.  

A Mindenki Pécsért Egyesület MSZP-DK által támogatott politikusa saját honlapján megtalálható táblázatból kiderült, hogy amíg az erőmű élén volt, addig összesen nagyjából 2 millió tonnányi hengeres fa égett el annak kazánjaiban, ha ezt a mennyiséget vennénk alapul, nem pedig az évi 150 ezer tonnát, akkor ennek sokszorosáról lenne szó.

Hogyan jöhet ki a 200 kilométernyi út?

A fák esetében a súlyt meghatározza az, hogy az adott fa mennyire nedves, milyen a tömörsége, keménysége. Így 1 köbméter fenyőfa 400-500 kilogrammot, fél tonnát nyom, 1 köbméter tölgy 700-800 kilogrammot nyom kiszáradva. 150 ezer tonnányi fa nagyjából 200-250 ezer köbmétert tesz ki.

A Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője, Vicze Csilla korábban is elmondta, hogy a hőerőmű óriási mennyiségű megrendelése tömeges fakitermelést generált, a régió erdeinek pusztítását eredményezte a francia tulajdonban lévő cég évi több milliárdos osztalékszerzése érdekében. Legutóbbi nyilatkozata szerint a hőerőmű kazánjaiban elsődlegesen villamosenergia-termelés céljával, 25-30 százalékos hatásfokkal tüzelték el a fát.

Péterffy egyébként régebben sem engedte meg a teljes civil kontrollt az erőműben, korábbi megkeresésünkre konkrét válaszok helyett inkább a Mecsekért aggódó pécsi civileket lealázva, kioktató módon beszélt róluk és a saját, politikai célból létrehozott honlapját reklámozta.

Hirdetés