Augusztus másodika a roma holokauszt nemzetközi emléknapja, amely cigányok éjszakájaként ismert. 1944-ben ekkor egyetlen éjszaka alatt likvidálták Auschwitzban az összes életben maradt roma férfit, nőt, gyermeket. Erről a napról emlékeztek meg csütörtök délután Pécsett, a Roma Holokauszt emlékműnél.

Az eseményen beszédet mondott Laboda Georgina, a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki felidézte Richterné Stelle Éva szavait, akit Pécsről deportáltak Auschwitzba és szemtanúja volt a szörnyűségeknek:

„Egy éjszaka borzasztó hangokra ébredtünk: lövöldözés, ordítozás, sikoltozás, autók dudálása töltötte meg a levegőt. Remegve álltunk fel, és bámultunk ki az ablaknyíláson, messziről fényszórók villogtak. Egy lágert felszámoltak a németek. Nagy lehetett az ellenállás, mert szinte folyamatosan lövöldöztek, női és férfi ordítás hallatszott. Másnap a reggeli kávéval megjött a hír, a cigánylágert kiirtották.”

Egyes kutatók szerint 150 ezer roma esett áldozatul, de ezek csak becslések alapján összeállított számadatok, mivel a cigányság körében az eseményeket követően nem indult meg a gyűjtőmunka, az áldozatok számbavétele. Mindez csak évtizedekkel később kezdődött, amikor sok túlélő már elhunyt.

A megemlékezésen részt vett Decsi István, Pécs alpolgármestere is, aki beszédében elmondta: a huszadik században téveszmék, hatalomvágy, romlott ideológiák erősödtek fel, és emberek millióit hajtottak befolyásuk alá, és hitettek el velük a hazugságokat.

– Ekkor megmutatták azt, amire a történelemben még nem volt példa: a megtévesztett ember olyan pusztítást hajtott végre, amelyre előtte soha nem volt képes. Az ellenség már nem egy nemzet volt, hanem egy kisebbség. Ezek olyan sebeket ejtettek a romák, zsidók, szlávok, vagy bármely más áldozat történelmében, társadalmában és kultúrájában, amelynek nyomát örökre hordozni fogják – tette hozzá az alpolgármester.

A beszédek után Ajtai János versben emlékezett meg a történtekről, majd a Chache Rom zenekar megemlékező műsorát láthatták a résztvevők.

Ezt követően koszorúkat helyeztek el a Roma Holokauszt emlékműnél, amelyet 2004-ben, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat kérésére készített el a mohácsi, roma származású szobrászművész, Horváth Zoltán Jenő.

Mások mellett Decsi István is koszorút helyezett el
A Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat nevében koszorút helyezett el Laboda Georgina és dr. Lakatos Szilvia

hirdetés

Hirdetés