Számos, európai országban bevett szokás, és elfogadott tény, hogy a szülést a műszakban lévő szakember vezeti. Nálunk régóta „divat”, hogy felkért szülész-nőgyógyász szakorvos, vagy szülésznő jelenléte mellett hozzuk világra gyermekünket, holott az ügyeletben dolgozók legalább annyira felkészültek és naprakészek. Utánajártunk, mi a helyzet Pécsen.

Magyarország kivételt képez a többi országgal szemben, hiszen más nemzeteknél nem szokás felkérni orvost, vagy szülésznőt a szülésvezetésre. Bár sok idő kell, mire megváltozik a magyar párok gondolkodása az ügyeletben dolgozó szakemberekről, már nálunk is van pár olyan intézet, ahol beszüntették, hogy a nők felkérjenek szakembert a szülésvezetésre.

Mi a szülészorvos, és a szülésznő feladata pontosan?

Ma már a felsőfokú szülésznőképzés igen sokrétű tudást ad a hallgatóknak. Aki szülésznői oklevéllel rendelkezik, az részt vehet a várandósgondozásban, vezethet önállóan szülést, de feladata felmérni, hogy szükség van-e orvosi beavatkozásra, és az is, hogy igény szerint pszichés támaszt is nyújtson a vajúdónak.

– A szülésznőnek a vajúdás során a folyamatos figyelem, a lelki támogatás, a szülés kitolási szakában a gátvédelem, valamint a magzat világra segítése a legfontosabb feladata, ám a szakember kompetenciája csak addig terjed, amíg bármilyen patológiát nem észlel a szülés során. Ekkor ugyanis köteles értesíteni a szülészorvost, akinek a döntéshozatalban van kardinális szerepe – mondja el a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülész-nőgyógyász, és klinikai genetikai szakorvosa, dr. Veszprémi Béla.

Az orvos-, illetve a szülésznőválasztásra leginkább az az elvárás készteti a várandósokat, hogy szeretnék, hogy a klinikára bekerüléstől a születés pillanatáig legyen egy olyan személy, aki végigkíséri a szülést.

– Az ismeretlentől való félelem is meghatározó az orvos-, illetve a szülésznőválasztás szempontjából. Minden bizonnyal a várandósok sokkal nagyobb nyugalommal indulnak a szülészetre, ha tudják, hogy van egy, vagy két olyan felkért, már ismert személy, akivel osztoznak ebben az élményben – mondja a szakorvos.

Dr. Veszprémi Béla hangsúlyozza, hogy a felkért orvos, vagy szülésznő személye kizárólag a gyermekvállalás előtt álló pár belső érzetén változtathat, hiszen szakmai szempontból, illetve az ellátás minősége szempontjából ugyanazok a folyamatok zajlanak le, mint felkért szakemberek esetén.

Na de hány szakember ügyel a pécsi klinikán, és mi történik a szülőszobán?

A betegforgalom, és az ügyeletes szakemberek száma természetesen befolyásolja azt, hogy a kismama a kórházban tartózkodása során milyen figyelmet kap. Ahogy a szakorvos beavat, a pécsi szülészeti klinikán hét különálló szülőszobabox van, egy műszakban pedig négy szülészorvos, egy aneszteziológus, és két neonatológus, vagyis újszülöttgyógyász dolgozik. A négy orvos közül egy, vagy két szakember folyamatosan jelen van ügyeletben, de akár öt, hat orvos is tartózkodhat napközben a szülőszobán, ügyeleten kívül.

– Ha éppen mind a hét boxban szülő nő tartózkodik – ami elég ritka –, akkor nyilvánvalóan az ügyeletben dolgozó szülésznők nem tudnak minden pillanatban a vajúdók mellett lenni, így egy-egy kismamára kevesebb idő jut. Ám ez nem jelenti azt, hogy bárkit magára hagynának a szakemberek, hiszen a szülésznők folyamatosan járnak körbe, érdeklődnek a kismamák hogyléte felől, valamint a központi monitoron figyelik a fájástevékenységet, és a szívhangot is. Ha bármi gond adódna, azonnal ott tud teremni egy szakember, komplikáció esetén pedig az ügyeletvezető személyesen dönt a továbbiakról, aki egyben a jelenlévők közül a legidősebb és legtapasztaltabb szakember – hangsúlyozza dr. Veszprémi Béla.

A választott orvos, vagy szülésznő mellett szóló leggyakoribb érv az, hogy a felkért szakember csakis kizárólag a vajúdóval foglalkozik, esetleg még a kismamát a várandósság alatt is végigkísérte, ismeri az egész várandósság folyamatát. Viszont az érem másik oldalát is látni kell, hiszen a felkért szakembernek az ünnepi asztaltól is fel kell állnia, a gyermeke első focimeccséről, vagy a diplomaosztójáról is el kell jönnie, ha a páciensénél megindul a szülés. Dr. Veszprémi Béla szerint hosszú időnek kell eltelnie addig, amíg a magyar várandósok tudatában megváltozik az az elvárás, hogy felkért szakember kísérje végig a szülést.

Pécsi anyukákat is megkérdeztünk a témában, akik rendre elégedettséggel számoltak be az ügyeletes szakemberekről, sokan azonban ismerőstől hallott rossz tapasztalatok miatt, félelemből választanak, vagy választottak előre szakembert. Az is kiderült az édesanyák válaszaiból, hogy van, aki igényli a konstans figyelmet, és van, aki szívesebben van többet „hármasban” az édesapával. Volt olyan édesanya, aki megkeresésünkre úgy reagált, hogy számára fontos volt, hogy az orvos ismerje a terhessége kórképét, valakinek meg pont az a lelki támasz és folyamatos jelenlét volt kardinális, amit a felkért szülésznő személye tud biztosítani.

hirdetés