Csíksomlyón találkozni a pápával – Pécsről is sok százan indultak útnak

Csaknem kétszáz zarándokkal indult el pénteken reggel a pécsi főpályaudvarról az a vonat, amely a csíksomlyói pápalátogatásra viszi a híveket. Mint megtudtuk, a Pécsi Egyházmegyéből szervezetten legalább 600-an indulnak útnak, hogy az ősi magyar kegyhelyen, Csíksomlyón találkozzanak Ferenc pápával.

Fiatalok, idősek, családok kisgyerekekkel – nagy tömeg gyűlt össze pénteken reggel a pécsi főpályaudvaron, ekkor indult el az a vonat, amely a híveket a hétvégi csíksomlyói pápalátogatásra viszi. Mint megtudtuk, csak a vonattal 180-an indultak el Pécsről, de az egyházmegyéből szervezetten mintegy 600 zarándok indult útnak – és persze sokan még autóval, magánúton.

– Sokszor láttuk már Ferenc pápát a tévében, felemelő és önbizalmat adó esemény lesz, hogy találkozhatunk vele – mondta el lapunknak Molnár Istvánné. – Ha eszembe jut, hogy majd közösen énekli el az a hatalmas tömeg Csíksomlyón a pápai, a magyar és a székely himnuszt… Ne haragudjon, ha erre gondolok, mindig elérzékenyülök – mondta a pécsi hölgy, miközben kicsordultak a könnyei.

– Izgalmas, hosszú út lesz, amire nagyon régóta várok, igyekeztem lelkileg is felkészülni a zarándoklatra – mesélte Szolnoki György, aki a kertvárosi Szent II. János Pál plébániáról indult útnak. – Voltam már Csíksomlyón, de ez a mostani egy különleges ajándék lesz, hiszen Ferenc pápával találkozhatunk.

De nem csak pécsiek várakoztak a főpályaudvaron, szerte a megyéből érkeztek hívek, volt, aki települését hirdető táblával is érkezett. Antal Géza pécsváradi plébános is útnak indult, aki elmondta, bár többször járt már a csíksomlyói búcsún, most azonban külön jelentősége is van annak, hogy bár innen sok száz kilométerre, de a magyar híveket köszönti majd Ferenc pápa.

– A Szentatya hívott bennünket, örülünk, hogy ott lehetünk – mondta el lapunknak Udvardy György pécsi megyéspüspök, aki pénteken reggel nem csak áldást adott az induló zarándokoknak, de maga is velük, a vonaton utazott. A pécsi püspök lapunknak hangsúlyozta, egy zarándoklatról van szó, ami nem csak azt jelenti, hogy eljutunk A-ból B-be, hanem az út alatt magunk is többek leszünk, átformálódik az életünk. Mint mondta, különleges jelentősége van Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának, hiszen arra egy ősi magyar Mária-kegyhelyen kerül sor. Úgy fogalmazott, nagyon fontos, hogy ennek kapcsán az egységre gondoljunk: a hívek egységére, az egyház egységére, de a magyarság, a nemzet egységére is, ugyanakkor a népek közötti békére és együttélésre is.

Ferenc pápa június 1-jén, szombaton misézik Csíksomlyón, az eseményre több százezres tömeget várnak – amelyben ott lesznek a pécsi püspökség területén élő hívek is.

 

Hirdetés