Csizi Péter: meg kell védeni az országot és az eredményeket

Hazánk és Pécs biztonsága a legnagyobb kincs, amit meg kell őriznünk – mondta Csizi Péter fideszes honatya, parlamenti képviselőjelölt. A Baranya 1-es választókerületben induló politikus szerint, ha az ellenzék kerül hatalomra, akkor engedelmeskedni fognak a brüsszeli akaratnak, és migránsokat telepítenek hazánkba. Mint mondta, éppen ezért is fontos, hogy megvédjék az országot és az elért eredményeket, a választások tétje is ez.

– Ön szerint miről szól a mostani választás?

hirdetés

– A mostani választás egészen másról szól, mint négy éve, nyolc éve, vagy tizenkét éve. Hogy miért? Mert a kormányzóképesség tekintetében az jól látható, hogy egy széttöredezett, egymással veszekedő ellenzék nem alkalmas az ország vezetésére, és az is nagyon jól látszik, hogy a második ciklusát töltő kormány milyen programot, irányt képvisel. Amikor elmegyünk voksolni, akkor előtte érdemes azon elgondolkodni, hogy megnézzük: valójában tíz évvel ezelőtt mi volt és most mi van.

– Miként látja az akkori és a mostani időszakot?

– Emlékezhetünk arra, hogy tíz éve még milyen rettegve nyitottuk ki az újságot, hogy éppen milyen aktuális áremelést kaptunk, hiszen hiába lengettek be némi nyugdíj- vagy béremelést karácsonykor, annak többszörösét kérték vissza. Ehhez képest 2010-től stagnálnak, vagy csökkentek a rezsidíjak, miközben 2010 előtt például – ami pont a kertvárosiak számára húsba vágó – évente 15-20 százalékos emelést hajtottak végre csak a távhődíjak esetében. Pécs a legdrágább városok között volt, Győrrel vetekedett, most pedig pont fordítva: az alacsonyabb díjat alkalmazó városok között vagyunk. És akkor még nem beszéltünk a többi rezsidíj csökkentéséről, amelynek köszönhetően összességében több tízmilliárd forint maradt a pécsiek zsebében az elmúlt években.

– A megtakarításokon kívül milyen eredményt tudna felmutatni?

– Tíz évvel ezelőtt pangott az ürességtől a belváros, Pécsen nem voltak építkezések, ma egyre több van. 2009-ben kiderült, hogy a devizahitelekkel hogyan vágták át az embereket a szocialista, balliberális kormányok. A válság után az embereknek eszükbe se jutott, hogy befektessék a pénzüket. Ma forint alapú hitellel, állami támogatással tudnak otthont teremteni. Van, aki a gyermekének biztosít lakást, más a bérbeadással plusz jövedelemre tenne szert, hiszen már erre is van kereslet. A Pécsi Tudományegyetem külföldi hallgatóinak a száma ugyanis 4300 – korábban csak 1100-an voltak –, és megindult a pécsi építőipar is ennek köszönhetően.

– Ez az építőipar, ugyanakkor más területen hogyan áll Pécs?

– Elmondható, hogy Magyarország és Pécs is vonzó a külföldi befektetők számára – minden híreszteléssel szemben –, máskülönben nem lenne négyszer annyi külföldi hallgatója az egyetemnek. De az is látszik, hogy amíg korábban nem érkezett Pécsre külföldi nagyvállalat az Elcoteqen kívül, addig az elmúlt nyolc évben olyan cégek jöttek, mint az ITSH, a Harman, vagy a Kinder-tojást gyártó vállalat – összesen nyolc cégről van szó. Úgy vélem, amikor a magyar gazdaságpolitikáról beszélünk, akkor pártállástól függetlenül, racionálisan átgondolva is kijelenthetjük azt, hogy a pécsiek hétköznapjaiban is megjelennek a gazdaságfejlődés elemei. Hiszen sokan anyagi okok miatt nem vállaltak gyermeket, vagy harmadik, negyedik gyermeket. Ma a különböző családtámogatásoknak köszönhetően már látjuk ezen döntések kedvező demográfiai eredményét is. Most ezeket természetesnek tartjuk, miközben e kedvezmények az unióban nem, vagy kevésbé léteznek. Éppen ezért fontos megvédeni az eredményeket, mert ezek elveszhetnek, ha nem folytathatja a munkát a kormány, mivel a másik oldalon csak káosz és megosztottság van.

– Mit kell még rangsorolni ön szerint a választások előtt?

– Az egyik legfontosabbat nem lehet pénzre váltani. Mégpedig a biztonságot. Ez a kincs már nem létezik sok nyugati nagyvárosban. Ezt az értéket meg kell óvnunk, Magyarországon és Pécsen is csökken a bűncselekmények száma, de ezen is folyamatosan dolgozunk, ezért kapnak járőrautókat a polgárőrök, új gépkocsikat a rendőrök, vagy ezért telepítünk térfigyelő kamerákat városszerte. Április 8-án vagy megőrizzük ezt, vagy elindulunk egy olyan úton, amellyel rövid időn belül mindez megszűnhet.

– Pécs esetében azt is felvetik, hogy csökken a lakosságszám – e tekintetben milyen lépéseket tenne?

– A születésszám lassan, de növekedésnek indult, és több a házasságkötések száma is hazánkban és Pécsett is. A lakosságszám csökkenése a rendszerváltás után megindult, ami összefüggésben van azzal is, hogy a szocialista iparosítás következtében mesterségesen emelték meg. Ma azonban egyfajta beáramlás is tapasztalható, Budapestről is érkeznek Pécsre, illetve vannak olyan elszármazottak is, akik visszajöttek és most például a Harmannál, vagy az ITSH-nál dolgoznak. Ez a hullám még nem tömeges, de a folyamatot szeretnénk megerősíteni, elősegíteni mindenképpen a munkahelyteremtéssel. Az is látszik, hogy jelenleg nagyjából közel ezer embernek tudnának munkát adni Pécsen a különböző vállalatoknál. De megfigyelhető az is, hogy az ellenzék így vagy úgy valamilyen módon kötődik a brüsszeli bürokratákhoz, pénzügyi emberekhez. Van olyan pécsi jelölt, aki Soros György egyik szervezetének dolgozott – tehát vannak, akik nem hazánk érdekeit nézik elsősorban. Ezzel szemben úgy vélem, hogy attól nem kell félnünk, hogyha kiállunk Magyarország érdekeiért, akkor másodlagos tagokká válunk. Mi ugyanis mindig is teljes jogú tagjai voltunk az Európai Uniónak, a szerződés szerint sem kell feladnunk saját álláspontunkat.

– A bevándorlás kezelésének kérdése egy ilyen ütközőpont Brüsszel és hazánk között.

– Ma már természetesnek vesszük azt, hogy nyugalom van, de emlékezni kell arra, hogy a kerítés megépítése előtt, 2015-ben milyen érzés volt lemenni a pécsi vasútállomásra, amit migránsok leptek el. Ha nem épült volna meg a kerítés – amit minden fronton támadott az ellenzék –, akkor ez a folyamat tovább erősödött volna.

– Igen ám, de sokan vélekednek úgy, hogy miért félünk a migrációtól, mert rajtunk csak átmennek…

– Európa megtelt, a migránsokat szét akarják osztani – ezek tények. Berlinben ott tartanak, hogy azért mondják fel a szociális bérlakások szerződéseit, hogy az önkormányzati lakásokat bevándorlók kaphassák meg ingyen, sőt ők még ezen felül segélyt is kapnak. Franciaországban pedig arra is van már példa, hogy üresen álló magántulajdonokat vettek el, hogy a migránsoknak adják azokat. Ha szétosztják őket, és engedelmeskedünk a diktátumnak, ha nem védjük meg magunkat és Európa határát, akkor ránk is ez vár. Pécsen is van olyan jelölt, aki üres lakásokat nézett ki arra, hogy azokba györgytelepieket költöztessen; nem törődve azzal, hogy azok akár magántulajdonban lehetnek. Ráadásul a kötelező betelepítésre is igent mondott – nem alaptalan tehát a félelem. A kormány nem akar mindenáron mindenkinek megfelelni, hanem az Európai Unió teljes jogú tagjaként a magyarok érdekeit kívánja szolgálni. Míg az ellenzék engedelmeskedne a brüsszeli parancsoknak, a pénzügyi érdekcsoportoknak, ezzel veszélybe sodorná az ország jövőjét.

hirdetés

Hirdetés