A koronavírus okozta gazdasági hatások számos szektorának egyike az ingatlanpiac. Az ágazatot ért behatások, az eladói és a vevői magatartás változása nyilván befolyással van az árakra is, és nagyon nem mindegy hogyan, miután a kormány otthonteremtési kedvezményei az elmúlt időszakban sok fiatalt ösztönöztek lakás vásárlására.

hirdetés
Uránia Mozi

Mi zajlik jelenleg?

– Ami már látható, az az, hogy a kereslet jelentősen visszaesett – mondta lapunknak Horváth Csaba pécsi ingatlanszakértő. – Az ingatlanokat hirdetők hiába hirdetnek képekkel az interneten, az adásvétel ebben az ágazatban olyan volumenű, hogy a személyes megtekintés nem igazán hagyható ki, nem lehet pusztán online lebonyolítani. A személyes találkozók márpedig most nem túl ajánlatosak. A kollégák beszámolói alapján is a normális helyzethez képest drasztikus a visszaesés.

Mit hoz a jövő?

– A visszaeső keresletek a mindig érvényes kereslet-kínálat „törvénye” szerint le fogják nyomni az árakat. Az ingatlanpiac mindig 8-10 éves ciklusokban váltakozik. Úgy vélem, 2019-ben elérkeztünk a trendfordulóhoz, ahol tetőznek az árak. 2018 volt a csúcsév. A tavalyi statisztikák mostanság fognak napvilágot látni, vélhetően a számoknak a tetőzést tükrözniük kell.

A szakértő szerint, ha a normális ciklusokat vesszük figyelembe, most egy körülbelül két éves stagnálás jönne. Ezalatt az árcsökkenés nem a számokban mutatkozik meg, hanem abban, hogy ugyanazért az összegért jobb műszaki állapotban lévő ingatlanra tehetünk szert. Ám a válság miatt a stagnálás kimarad, rögtön elindulnak a lejtőn az árak.

Esnek az árak – ingatlanbefektetésre optimális időszak jön

Horváth Csaba úgy véli, ezzel egyidőben azzal is kell számolni, hogy a forint is kezd összeesni, akinek még van pénze, az az ingatlanbefektetésre fog áttérni. Általánosan ismert tény, hogy befektetni az árfolyamzuhanáskor a legkedvezőbb.

Az albérletekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott, egységesen elindultak lefelé.

– Az eddig időszakban a bérbeadók olyan szinten tartották fent az árakat, hogy a fizetőképes kereslet már alig tudta azt követni. Ahogy említettem: a tetőző ciklus végének következménye ez, a vírus és a veszélyhelyzet kialakulása pedig csak egy ezt megerősítő tényező jelenleg – mondta.

Az albérletpiacról külön cikket írtunk:

Pécsi albérletpiac: gondban az albérlők és a lakáskiadók is

Hirdetés