Csonkolt lábak, műtéti hegek, oszló holttest – a pécsi zsaruk megoldatlan bűnügyei

Azonosítatlan holttestek, emberi maradványok, nyomok, személyes tárgyak – mintha egy detektívregényben, thrillerben, horrorban lennénk. Holott ez a valóság, ami nagyon is közeli. Pécsi holttestekről, nyomokról, hátrahagyott holmikról van szó, olyan ügyekről, amelyeket a rendőrök máig nem göngyölítettek fel.

hirdetés

A rendőrség honlapján egy érdekes kis adatbázis számol be azokról a holttest- és holttestrész-körözésekről, amelyekkel kapcsolatban mindmáig folyik a nyomozás. A pécsi illetőségű eseteket figyelembe véve egészen pontosan hét olyan ügyet rejt az adatbázis, ahol ismeretlenek a haláleset körülményei.

A szürkehályogos tetovált férfi

Még 1994 áprilisában találtak Pécsett egy holttestet, amit egészen a mai napig nem ismert fel senki. Az ismeretlen férfi személyleírása a ruházatával együtt részletesen olvasható az oldalon. Pár érdekesség a jelentésből: az illető egy szakállas egyén volt, akinek felső fogsora hiányzott, bal szemén szürkehályoggal. Bal karján tetoválások voltak, bal kézfején pedig „jó szerencsét” tetoválások.

Aki a részletes ruházatára kíváncsi, annak is utána lehet nézni a rendőrség jóvoltából.

Oszlásnak indult már a test

Egy 2002-es eset egy csúnyább holttestet mutat be: a bajszos, elálló fülű férfira előrehaladott oszlásos állapotban találtak rá, szeme barnászöld, mellkasán vöröses szőrzet. Különös ismertetőjelként a csuklókon lévő sérüléseket jegyzik fel a szakértők, egy farmerdzsekiben, szürke pólóban, vászonnadrágban, zöld-fehér kockás alsónadrágban, sötétkék zokniban, 43-as barna cipőben találtak rá.

Vélhetően erőszakos halálokról van szó

Holttest kéziventilátorral

Annak a holttestnek a felismeréséhez sem fűzhetnek már sok reményt a rendőrök, akit 2004 nyarán találtak meg Pécsett. Elsősorban fizikális jellemzőinek leírása során az ápolatlanságot emelik ki, ami esetében érdekes, azok inkább a nála talált holmik: zsebkés, konyhakések, evőeszközök, konzervnyitó és öngyújtó, elemes ébresztőóra, zsebrádió, fényképezőgép, illetve egy sapkára szerelhető rózsaszín ventilátor. Előbbiek nyilvánvalóan az étkezést, túlélést szolgálják, ám utóbbiak már egy kis rejtvény elé állítanak minket: vajon milyen ápolatlan, hiányzó fogsorú férfi hord magánál fényképezőgépet? És rózsaszín ventilátort? Valószínűleg ezen a zsaruk is eltöprenghettek.

Műtéti hegek, csonkolt láb

A 2005-ben megtalált holttesttel kapcsolatban sem jutottak előrébb a hatóságok. A mintegy 165 centiméter magas, borostás férfi ruházata ismeretlen, több műtéti heggel is rendelkezik a szegycsonttól a köldökig (egyikük vakbélműtét lehetett). Ezen kívül az sem elhanyagolható, hogy hiányzik pár lábujja. Pontosabban „a bal II-es lábujj alapperce felett csökevényes, csonkolt, a III-as ujj hiányzik, a többi köröm pedig mind gombás.

Nem sok az ismeretlen holttest, de azok annál rejtélyesebbek

Tyúkszemes, gombás lábszárak

2006-ban két darab lábszárat találtak Pécsen. A két lefűrészelt testrészt törülközőbe csavarták, amiknek egy körülbelül 50 éves illető lehetett a gazdája. Mindenesetre magától a csonkolt láb látványának tényétől eltekintve sem lehetett gusztusos egyik sem, a talpak deformálódtak – emiatt pontosan a lábméretet sem lehet biztosan megállapítani –, több köröm gombás. A jobb lábon bütyök volt, bőrkeményedés a talpon és középen egy tyúkszem.

Tehetős holttest

Az a holttest, amit 2013-ban találtak a pécsi rendőrök, már egy sokkal jobban szituált egyéné. A jelentés beszámol egy Lotus és egy Puma pólóról, egy Dock House nadrágról, Wallace Sacks kabátról, Cutting Edge pulóverről. A holttesttel együtt egy Puma sporttáskát is találtak, benne Fa tusfürdővel, Gilette géllel, zsebkendővel, fogkrémmel, 3 eldobható borotvával.

Az elkövetők még szabadlábon lehetnek

Mindez arra utal, hogy az illető utazáshoz készült össze, vagy valahonnan távolabbról érkezett. Mindenesetre az biztos, hogy nem érkezett meg végcéljához.

Holttest a vágányok mellett

A nyilvántartásban szereplő utolsó pécsi holttestet 2019. július 25-én találták meg a hatóságok. Az illető a Vasúti Pályaudvar és a Mecsekalja-Cserkút megálló közötti pályaszakaszon lett gázolás áldozata. Nála csupán egy cigarettásdobozt és aprított dohányt találtak.

Róla már csak az eset időbeli közeliségéből adódóan is rengeteg infót találunk a rendőrség honlapján a külsejét illetően. Rövid, ritkás ősz hajú egyén, akinek minden valószínűség szerint bal combcsonttörése volt. A ruházata alapján ő sem a legszegényebbek közé tartozott: Nike-Air sportcipőt találtak rajta.

A rendőrség honlapján, minden egyes adatlap alatt ott van a hatóság elérhetősége, abban az esetben, ha valaki ráismerne az illetőre a leírások alapján.