Cuki madárfiókákat találtak, de te jobb, ha inkább békén hagyod őket!

Az elmúlt napok viharos időjárása az állatokat is megviselte. A menhelyekre főként fészekből kiesett madarakat vittek be, de nem ritka, hogy magára maradt őzgidával is találkoztak az erdőben járók. Az állatmentők arra figyelmeztetnek: mindenképpen érdemes az állatok megmentése előtt tájékozódni, hogyan tehetünk jót, mert könnyen a halálukat is okozhatjuk!

Egy pár hetes macskabagoly az elmúlt napokban tomboló szélvihar miatt esett ki a
fészkéből. A Misina Állatmenhelyre bevitték, holott éppen ezt nem szabad. A macskabagoly-fiókát arra a fára, bokorra kell visszahelyezni, ami alatt találták, mert ebben az esetben a szülők tovább etetik és nevelik.

A vihar miatt esett ki a fészkéből ez a pár hetes macskabagoly. Már elkezdett tollasodni, de messzire nem tudna elrepülni

Farkas Tamás, a Misina Természetvédelmi és Állatvédő Egyesület elnöke szerint nagyon ügyelnek arra is, hogy ne szokja meg az emberek hangját, közelségét, ezért is ritkán viszik ki emberek közé.

Ugyanakkor nemcsak egy macskabaglyot vittek be hozzájuk, hanem két, pár hetes fülesbaglyot is, ezeket szintén érdemes lett volna ott hagyni, ahol találták őket.

Ketten estek ki a fészekből

– Azt, hogy hogyan estek ki a fészekből, nem mindig tudjuk, de ezeket a madárfiókákat egészen biztosan a vihar zavarta meg annyira, hogy elhagyták a fészket – tette hozzá Farkas Tamás.

És van egerészölyv, ami még annyira pici, hogy csak pár másodpercre lehetett kivenni a
megszokott környezetéből
Farkas Tamás, a Misina Állatmenhely vezetője szerint ezekben a napokban és tavasszal is sokan segítenének a vadállatokon, de nem mindenki tudja, hogyan kell

A madaraknál az a legjobb, ha a fészekbe, vagy a közelbe teszik a fiókát

– A legjobb ilyenkor az, ha rögtön visszateszik a kiesett fiókákat a fészekbe, de ha a fészek elérhetetlen, akkor az is jó megoldás, hogy egy faágra helyezik a kicsiket, mert például a baglyok visszajárnak etetni, és akkor is megetetik a fiókájukat, ha nem a fészekben várnak rájuk – tanácsolta Farkas Tamás.

Az emlősállatoknál életveszélyes is lehet, ha összefogdossuk őket

Az anyaállat a simogatás után már a közelébe sem mer menni a kicsinyének az emberszag miatt.

Ne simogasd meg a szabadon élő őzgidát!

– Sok őzgidát találnak a turisták tavasszal, mikor az anyaállat magára hagyja kicsinyét, hogy táplálék után keressen. Ilyenkor a gida összegömbölyödve vár, de sokszor az erdőben sétálók túl közel mennek hozzá, esetleg meg is simogatják, ami a gidára tekintve életveszélyes is lehet. Hiszen a mamája az emberszag miatt már a közelébe sem mer menni és nem is fogja etetni – mondta Farkas Tamás.

Ha pedig nem tudjuk, mi tévők legyünk, érdemes szólni a nemzeti park munkatársainak vagy menhelyeknek.

De mi a helyzet akkor, ha rókával, nyesttel találkozunk az udvarunkban?

Sokszor találkozhatunk rókával is

– Egyre több állat urbanizálódik, behúzódnak a városokba, és itt élnek velünk akkor is, ha látjuk őket, vagy ha nem. Ez persze nagyon sok problémát is jelenthet, de a lényeg, hogy meg kell tanulnunk együtt élni velük – mondta Farkas Tamás.

Természetesen ha beteg, akkor meg kell próbálni megfelelő kezekbe helyezni.

– Mindenki figyelmét szeretném felhívni, hogy ne menjen oda és ne simogasson meg egy rókát sem, még akkor sem ha beteg, mert ez jelentős fertőzésveszélyt is jelent – figyelmeztetett Farkas Tamás.

hirdetés